Comunicare consultativa cu privire la viitorul captarii si stocarii dioxidului de carbon in Europa

73 vizualizari
viitorul captarii si stocarii dioxidului de carbon in Europa
Distribuie pe

Ce este captarea si stocarea dioxidului de carbon (CSC)?
Captarea si stocarea dioxidului de carbon (CSC) constituie un ansamblu de tehnologii care capteaza dioxidul de carbon (CO2) emis de instalatiile industriale bazate pe combustibili fosili, il transporta intr-un loc de stocare corespunzator si il stocheaza in formatiuni geologice subterane in vederea eliminarii definitive a acestuia din atmosfera.

De ce avem nevoie de CSC?
Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 80-95% pana in 2050, comparativ cu nivelurile din 1990, astfel cum este necesar pentru a limita cresterea temperaturii globale la mai putin de 2 grade. Exista mai multe modalitati de a realiza decarbonizarea, printre care eficienta energetica, intensificarea utilizarii energiilor regenerabile si a surselor de energie fara emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, in contextul cresterii cererii de energie, care va fi probabil satisfacuta in mare parte de combustibilii fosili, introducerea la scara larga a CSC poate fi una dintre optiunile de atenuare necesare.
Rolul CSC in atenuarea rentabila a schimbarilor climatice a fost confirmat de „Perspectiva energetica 2050” si de „Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon pana in 2050”, ambele publicate de Comisia Europeana in 2011, in care toate scenariile implica utilizarea CSC. 

Care este scopul comunicarii publicate?
Comunicarea de astazi sintetizeaza situatia actuala a evolutiei CSC si identifica obstacolele care au impiedicat progresul tehnologiei in Europa in ritmul prevazut initial in 2007. Comunicarea pune apoi in discutie unele dintre posibilele optiuni de promovare a demonstratiei la timp si a utilizarii timpurii a CSC in Europa si de consolidare a valorii serviciilor sale comerciale pe termen lung. Partile interesate sunt invitate sa-ti exprime opiniile cu privire la care ar fi cel mai bun cadru de politica pentru a garanta ca demonstrarea si implementarea viitoare a CSC, in cazul in care aceasta se dovedeste viabila din punct de vedere comercial si tehnic, au loc fara intarziere.

Cat de matura este CSC din punct de vedere tehnic?
La nivel mondial, peste 20 de proiecte de demonstratie la scara mica de CSC functioneaza cu succes, din care doua sunt in Europa (in Norvegia) si niciunul pe teritoriul UE. Majoritatea acestora sunt aplicatii industriale, cum ar fi prelucrarea petrolului si gazelor sau productia de substante chimice care capteaza CO2 din motive comerciale. Opt dintre aceste proiecte acopera lantul complet al CSC, iar dintre acestea cinci sunt fezabile din punct de vedere economic datorita recuperarii sporite a petrolului, in cazul in care CO2 este utilizat pentru marirea extractiei de titei brut. 
Totusi, CSC nu a fost inca aplicata la scara larga pentru atenuarea schimbarilor climatice. Reducerea costurilor si asigurarea serviciilor comerciale raman, prin urmare, o provocare.

De ce CSC inca nu a castigat teren in UE? 
Punerea in aplicare a proiectelor de demonstratie preconizate in Europa s-a dovedit a fi mai dificila decat se prevedea initial. O serie de factori sunt responsabili pentru aceasta situatie, dar in principal lipsa unor servicii comerciale pe termen lung si costul tehnologiei CSC. La preturile actuale ale carbonului care sunt foarte scazute, si fara alte obligatii juridice sau stimulente, nu exista nicio justificare pentru operatorii economici sa investeasca in CSC. Unele proiecte (cele care prevad stocarea terestra) s-au confruntat cu o puternica opozitie din partea publicului. Desi este probabil ca exista capacitati suficiente de stocare in Europa, nu toata capacitatea este accesibila sau situata in apropierea unor emitatori de CO2. Unele state membre au decis sa interzica sau sa restrictioneze stocarea de CO2 provenit de pe propriile teritorii naționale. In plus, este necesara o infrastructura de transport adecvata pentru a conecta in mod eficient sursele de CO2 de depozite.

Cat va costa CSC?
Conform recentelor evaluari ale Centrului Comun de Cercetare, o centrala energetica din prima generatie pe baza de CSC se asteapta sa fie cu aproximativ 60-100% mai scumpa decat o instalatie similara pe baza de combustibili conventionali, in functie de tehnologia de captare selectata. Odata ce centralele energetice pe baza de CSC incep sa fie instalate, costurile vor scadea, beneficiind de activitatile de cercetare si dezvoltare si de economiile de scara. Costul captarii CO2 pentru aplicatii industriale va varia, de asemenea, in functie de aplicatie dar, in multe cazuri, poate fi mai mic decat cel pentru productia de energie datorita unei mai mari concentratii de CO2 in gazele de ardere.
Costurile operationale estimative ale CSC variaza, in functie de combustibil, de tehnologie si de tip de stocare, dar majoritatea calculelor pentru costurile curente se situeaza intre 30 si 100 EUR/tona de CO2 stocat (in medie, o economie de 40 EUR/tona de CO2 pentru centralele energetice pe carbune si de 80 EUR/tona de CO2 pentru centralele energetice pe gaze naturale. In plus, trebuie luate in considerare costurile legate de transport si de stocare.) Se preconizeaza ca aceste costuri vor scadea in mod substantial pe masura ce tehnologia va fi confirmata la scara comerciala.

Pentru informatii suplimentare: IP/13/272

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 24.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.485 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video