Cosurile de fum - intrebari frecvente

4264 vizualizari
Cosuri de fum
Distribuie pe

Cosuri de fum … probleme … solutii, rezolvari …

Ce trebuie stiut despre cosuri. Cosarul raspunde:

Cos de fum ceramic sau inox?
A spune care dintre cele doua tipuri de cosuri de fum, inox sau ceramic, este mai bun este foarte relativ (cu toate ca pentru cele din inox opteaza mai multi, datorita vitezei de montaj). Factorul esential pentru o functionare optima a cosului de fum este gradul de izolare al acestuia, pentru a preveni pierderea de caldura la exterior si a imbunatati tirajul, evitand racirea rapida a fumurilor. Este important ca acesta sa aiba, pe cat posibil, o sectiune circulara. Important este sa nu se apeleze la improvizatii, sa se ceara sfatul unui expert in domeniu.

Cum se poate imbunatati tirajul cosului de fum?
Pentru a imbunatati tirajul cosului de fum, se poate alege intre a creste in inaltime cosul sau a diametrului sectiunii acestuia. Amandoua solutiile pot fi utile, din motive diferite. Marind inaltimea cosului de fum, creste si depresiunea statica, adica tirajul, in schimb, marind diametrul sectiunii, scad pierderile de sarcina, adica obstacolele pe care le intalneste fumul pe traiectoria de iesire. In termeni simpli, cresterea in inaltime conduce la cresterea presiunii (adica forta de impingere), in schimb cresterea sectiunii diminueaza obstacolele prezente pe traiectoria de iesire a fumului.

De ce, cand deschid usa pentru a introduce lemne, iese fum?
Un cos de fum cu multe curbe, traiectorii orizontale si inclinatii cu unghiuri mai mari de 45°, creste in lungime si nicidecum in inaltime. Rezulta o cantitatea de aer continuta, de acesta, chiar daca este mai usoara decat cea externa, cu o greutate totala care depaseste capacitatea (presiunea) de impingere a aerului extern. Daca problemele de spatiu impun prezenta curbelor sau a traiectoriilor orizontale acestea vor trebui compensate cu o ulterioara prelungire in verticala a cosului (circa 1m pentru fiecare schimbare de directie, inclinatie, curba, etc.). In momentul in care se deschide usa focarului intra si o anumita cantitate de aer, iar in cazul in care cosul de fum este subdimensionat, nu reuseste sa evacueze aerul in exces si iese fum din focar.

Tirajul excesiv afecteaza functionalitatea?
Un cos de fum cu un tiraj excesiv (cos de fum supradimensionat) creaza dificultati la incalzirea casei, din cauza ca un procent destul de ridicat din caldura produsa, se pierde pe cos. In cosecinta exista o temperatura ridicata a fumurilor si dificultati in gestionarea focului. Chiar daca se inchide de tot priza de aer a cosului, flacara se misca incontinuu, arde, dar produce putina caldura (practic exista mult jar in focar, dar o flacara mica). In astfel de situatii este absolut necesar sa se monteze regulatorul de tiraj.

Conditiile atmosferice influenteaza tirajul?
Da, conditiile atmosferice pot afecta tirajul, deoarece schimbarile meteorologice sunt intotdeauna insotite de variatii de presiune atmosferica: in zilele insorite, presiunea atmosferica faciliteaza tirajul, in zilele ploioase, joasa presiune atmosferica ingreuneaza tirajul. In schimb, zilele reci, crescand diferenta intre temperatura fumurilor si cea a aerului extern, favorizeaza tirajul. Petru a evita repercursiuni asupra sistemului din cauza acestor fluctuatii se va monta un regulator de tiraj ce deschide sau/si inchide clapeta de admisie aer.

Cos de fum izolat sau neizolat?
Tirajul este cu atat mai bun cu cat fumurile ce parcurg cosul raman cat mai calde posibil. Din acest motiv cosul de fum trebuie sa aiba o buna izolare termica. Un alt motiv important pentru izolarea cosului de fum este acela de a evita ca temperatura fumurilor sa scada sub pragul de condensare (punctul de roua). Important, de asemenea, este ca acesta sa fie prevazut la baza cu un colector de condens.

Inaltimea cosului de fum depinde de altitudine?
In general, o instalatie plasata la nivelul marii are nevoie de un cos de fum mai scurt. La o instalatie situata in zona de munte, inaltimea cosului de fum va fi mai mare, deoarece cu cat urcam in altitudine, scade presiunea atmosferica.

Cosul de fum si functionarea optima a focarului
Cosul de fum este important pentru a avea o functionare optima a focarului. Pentru buna functionare a acestuia, trebuie sa existe un cos de fum perfect izolat termic, cu peretii interni netezi (pentru a evita frecarea fluxului de fum cu peretii acestuia), de preferinta de sectiune transversala circulara, adecvata puterii centralei (diametrul sectiunii cosului de fum se determina in urma dimensionarii), construit in verticala, fara curbe si schimbari repetate de directie, traiectorii orizontale, etc. Trebuie evitate traiectoriile orizontale.

Pe ce se bazeaza tirajul natural?
Tirajul natural este determinat de inaltimea cosului de fum si de diferenta dintre densitatea fumurilor de combustie si cea a aerului de afara. De fapt, cu cat fumurile sunt mai calde, cu atat sunt mai putin dense, cu cat sunt mai putin dense, cu atat sunt mai usoare, deci mult mai usor de ”extras” din cosul de fum de catre aerul de afara.

Inaltimea cosului de fum influenteaza tirajul?
Inaltimea cosului de fum influienţeaza in mod direct presiunea camerei de combustie, in general, cu cat este mai inalt, cu atat mai mare va fi si depresiunea creata. Daca cosul de fum este prea inalt, fumurile racindu-se, pot constitui ele insele un obstacol la propria lor iesire. Este bine ca orice cos de fum sa fie bine dimensionat si sa respecte regimul inaltimilor impus de standarde.

Miroase urat cosul de fum?
Cred ca toti am avut ocazia de a simti un miros neplacut in respiratia noastra sau a altcuiva. Repiratia neplacuta este un indicator destul de bun pentru a curata dintii. Cu o problema asemanatoare se pot intalni si propietarii a caror cosuri de fum au o “respiratie” greoaie. Acest miros urat, greoi, este emanat de creozetul acumulat in timpul sezonului rece. La inceput, mirosul este similar cu mirosul umed dintr-o pestera. Caldura si umiditatea din timpul verii au tendinta de a face mirosul mai rau. Mirosul unui cos de fum ar putea fi un indicator de probleme mari. De exemplu, acumularea de creozet care cauzeaza mirosuri neplacute, este un pericol grav de incendiu.

In cazul in care focarul functioneaza cu combustibil gazos sau lichid este necesara curatarea cosului?
Chiar daca prin arderea acestor combustibili nu implica depuneri de funingine in cosul de fum, sunt numeroase alte probleme. De exemplu, atacul chimic al condensului acid. El care poate afecta functionarea optima a cosului de fum. Cum ? Prin blocarea acestuia cu caramizi desprinse din cos, iar curatarea periodica poate duce la rezolvarea acestor probleme.

Cine trebuie sa curete cosul de fum?
Trebuie sa apelati numai la persoane juridice (societati, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale) ce au echipe de minim doi cosari. Obligatoriu sa prezinte copii dupa certificatele de pregatire profesionala de cosar, emise de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale. Recomandam sa apelati la cosarii din Asociatia Cosarilor din Romania (www.asociatiacosarilor.ro).
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video