La Autoritatea Nationala pentru Calificari a aparut revizuirea Standardului ocupational COSAR

263 vizualizari
Cosar
Distribuie pe

Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) a aprobat si publicat revizuirea standardului ocupational COSAR. Drept urmare, si Romania se inscrie, alaturi de Germania, in randul tarilor care au standarde ocupationale moderne – in linie cu stiinta si tehnologia actuala – pentru aceasta meserie straveche si atat de necesara.

De ce spunem necesara? Un singur exemplu: dintr-un numar de 1669 de incendii inregistrate la locuintele din mediul urban in primele 7 luni ale acestui an, 34% s-au datorat cosurilor de fum defecte sau necuratate. 


Fig. 1 – Standardul ocupational COSAR (revizuit)

Fata de prima varianta a standardului, care data din anul 2008, au fost introduse noi competente. De exemplu, cosarii curatau de facto hotele restaurantelor, conductele acestora si ventilatoarele sau curatau ventilatiile, dar desfasurau aceste activitati fara a avea o baza legala. In baza noului standard, cosarii dobandesc, in urma cursurilor de formare profesionala pe care le vor urma, si aceste competente.

Noul standard ocupational prevede 10 competente pe care trebuie sa le detina cosarul (in vechiul standard ocupational erau 7 competente specifice):
- identificarea tipurilor de cosuri de fum;
- identificarea combustibililor si teoria arderii;
- identificarea riscurilor de incendiu si intoxicari
- alegerea metodei de curatare si a instrumentelor de lucru;
- curatarea cosului de fum;
- curatarea focarelor si a drumurilor de fum ale cazanelor;
- curatarea hotelor, tubulaturilor si ventilatoarelor;
- folosirea substantelor de curatare;
- curatarea ventilatiilor;
- completarea documentelor specifice.

Standardul occupational a fost revizuit de o echipa de specialisti de la “Asociatia Cosarilor” din Romania, echipa formata din:
ing. Adrian IUGA – Vicepresedinte al Asociatiei
euring. Cristian CETATEANU – Presedinte al Asociatiei
ing. Florin CETATEANU – expert ethnic extrajudiciar

Verificarea profesionala a standardului a fost facuta de dl. ing. Gheorghe ”Bebe” BUCATARU, Presedintele Asociatei Auditorilor si Evaluatorilor de Mediu pentru Industrie si, totodata, RSVTI-ISCIR.

Avizarea Standardului a fost facuta de catre Asociatia Profesionala a Specialistilor din Domeniul Echipamentelor sub Presiune si a Instalatiilor de Ridicat (ASPIR), prin semnatura Presedintelui acesteia, conf. dr. ing. Virgil FLORESCU, expert tehnic ISCIR.

Validarea documentatiei a fost facuta de Comitetul Sectorial de Formare Profesionala din domeniul Protectiei Mediului (CSFPM): ing. Elena LASLU, Presedinte CSFPM, Denise ARSENE, Vicepresedinte CSFPM si Gabriel LASLU, expert sectorial al CSFPM.

Durata totala a programului de educatie si formare profesionala dureaza 360 de ore, din care 120 de ore sunt teorie si 240 de ore practica.

Numarul cel mai mare de ore de pregatire teoretica (cate 18) este alocat curatarii cosului de fum (activitatea de baza a cosarului), curatarii focarelor si a drumurilor de fum ale cazanelor, precum si curatarii hotelor, tubulaturilor si ventilatoarelor (activitati noi, care nu erau cuprinse in vechiul standard ocupational).

De aemenea, cosarii vor lua cunostinta cu teoria arderii, cu diferitele tipuri de combustibili si comportarea acestora inprocesul de ardere etc. Nu au fost uitate nici riscurile generate de combustibili sau de riscurile generate de neintretinerea sistemelor de cosuri de fum. In ceea ce priveste curatarea cosurilor de fum, sunt prezentate atat metodele de curatare de sus in jos (Fig. 2), cat si curatarea cosului de fum de jos in sus (Fig. 3).


Fig. 2 – Curatarea cosului de fum de sus in jos


Fig. 3 – Curatarea cosului de fum de jos in sus, cu tije sau cu flexonetul

O atentie deosebita se acorda in standard si completarii documentelor specifice (adeverinta de curatare a cosului de fum, procesul-verbal de curatare a hotei, documentele fiscale).

In concluzie, salutam aparitia revizuirii Standardului occupational, aducerea acestuia la cerintele contemporane si speram ca aceasta ocupatie atat de necesara societatii sa fie imbratisata de cat mai multi tineri tehnicieni.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video