Micro-cogenerarea: Solutia generatiei urmatoare

372 vizualizari
micro cogenerare
Distribuie pe

Pentru cladirile existente, cererea de caldura ramane ridicata iar capacitatea de retehnologizare cu ajutorul tehnologiilor regenerabile este practic limitata. Pentru o mare parte din locuintele existente, micro-cogenerarea este, prin urmare, solutia generatiei urmatoare. Este o solutie de inalta eficienta pentru o piata cu un potential curent anual de aproximativ un milion de unitati pe an in intreaga Europa. Raspandirea pe scara larga a tehnologiilor de micro-cogenerare va elibera presiunea asupra retelei de electricitate, permitand in acelasi timp o mai mare participare activa din partea consumatorilor in gestionarea propriului consum de energie. 
 

Foto: Ce este micro-cogenerarea? ©COGEN EUROPE

Ce este micro-cogenerarea?
Micro-cogenerarea se refera la productia la scara mica de caldura si energie pentru cladiri comerciale si publice, apartamente si case individuale, definite in legislatia UE drept instalatiile cu o putere electrica mai mica de 50 kWe. Avand capacitatea de a atinge eficiente de peste 80%, unitatile de micro-cogenerare indeplinesc atat cererea de incalzire a spatiului cat si pe cea de producere apa calda, avand totdata potential de racire, si furnizand energie electrica pentru suplimentarea sau alimentarea retelei.

Tehnologiile de micro-cogenerare prezente pe pietele europene se bazeaza pe tehnologia motorului Stirling, a Ciclului Rankine Organic (ORC-Organic Rankine Cycle) sau pe Motorul cu Ardere Interna (ICE- Internal Combustion Engine), caracterizate de un raport inalt intre energia electrica si energia termica. Acest fapt le face ideale pentru instalarea in locuintele existente. Noi tehnologii bazate pe celule de combustie vor fi lansate pe piata, proiectul ene.field fiind in curs de desfasurare in Europa (Proiectul ene.field doreste sa demonstreze ca micro-cogenerarea este solutia inteligenta de producere a energiei pentru case individuale. Aceasta va permite ca pana la 1000 de gospodarii din intreaga Europa sa experimenteze beneficiile acestei noi solutii de energie. Cercetarea care a generat aceste rezultate a primit finantare de la Programul Uniunii Europene (FP7/2007-2013) privind Initiativa Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology in temeiul acordului de finantare n° 303462.). 
Tehnologiile de micro-cogenerare pe baza de celule de combustie ofera noi si interesante oportunitati, deoarece acestea genereaza in primul rand energie electrica si energie termica drept produs secundar, facand din acestea o alegere buna pentru noile cladiri cu consum energetic redus ale viitorului. O gama larga de aplicatii poate fi consultata si la BUILD UP Community ‘Micro-cogenerarea in cladiri’.

Beneficiile micro-cogenerarii
Micro-cogenerarea permite atat furnizarea de energie termica cat si electrica de la o singura sursa de energie, favorizand securitatea alimentarii si imbunatatind cresterea capacitatii retelei de a satisface cererea de energie electrica de varf. Introducerea pe piata a micro-cogenerarii poate duce la economii importante la factura de energie pentru locuinte si intreprinderi, prin reducerea cantitatii de energie electrica importata si permitandu-le utilizatorilor sa-si vanda surplusul de electricitate inapoi la retea. Emisiile de carbon sunt reduse prin generarea de energie electrica la punctul de utilizare - evitand pierderile din sistem asociate cu productia din centralele electrice. 

Daca am compara micro-cogenerarea cu un cazan in condensatie, o unitate care utilizeaza tehnologia micro-cogenerarii ar putea reduce emisiile de carbon cu aprox. 1,7 tone CO2/an pentru o casa familiala tipica, in timp ce Celulele de combustie bazate pe oxizi solizi (SOFC - Solid Oxide Fuel Cell) ar putea reduce emisiile de carbon cu peste 4 tone de CO2. Potrivit Carbon Trust, care a condus studiul de teren Micro-CHP Accelerator in Regatul Unit in perioada 2005-2008, micro-cogenerarea a dus la reducerea emisiilor de carbon cu 9% in cazul locuintelor cu necesar de peste 15.000 kWh/an. Reducerea emisiilor poate fi si mai substantiala in cazul micilor unitati comerciale, unde studiul a inregistrat o reducere a emisiilor de carbon de 16%.

Micro-cogenerarea poate fi, prin urmare, un factor-cheie pentru UE de realizare a obiectivelor sale privind competitivitatea, durabilitatea si securitatea aprovizionarii cu energie.

Piata micro-cogenerarii
Micro-cogenerarea este plasata mai bine ca oricand de a se muta la faza de comercializare in masa. Producatori precum BDR Thermea, EC Power, Honda Motor Europe, Panasonic, SenerTec, Vaillant si Yanmar Europe, se afla intr-o faza de extindere pe piata; companii importante le sprijina pentru a ajunge la clienti; unele Guverne, inclusiv cel al Germaniei si al Regatului Unit fac progrese pentru a oferi sprijin financiar, iar feed-back-ul initial este unul pozitiv
In prezent, cele mai multe unitati sunt vandute in Germania, drept raspuns la schema generoasa de finantari care acopera o parte din costurile de capital si rasplateste electricitatea produsa cu un bonus de pana la 10 ani sau echivalentul a 30.000 ore de functionare. Consumatorii din Germania par a fi receptivi la noile tehnologii, precum micro-cogenerarea, pompele de caldura, fotovoltaica solara, fiind dornici sa le adopte. 
Recent adoptata Directiva privind Eficienta Energetica (EED) si implementarea masurilor de punere in aplicare Eco-design Lot 1 (Boilere si combi-boilere), deschid noi oportunitati pentru lansarea pe piata a unitatilor de micro-cogenerare si in alte tari europene. 

Perspective ale pietei dupa 2020
Potrivit raportului Cogeneration 2050, publicat in cadrul proiectului CODE sustinut de IEE, tehnologiile de micro-cogenerare, cea mai mare parte alimentate de surse regenerabile, detin un potential urias de a contribui la obiectivele UE privind obiectivele stabilite pentru 2050. Urmatoarea Conferinta Anuala COGEN Europe (18-19 Aprilie 2013, Bruxelles) va cuprinde o sesiune dedicata in intregime micro-cogenerarii si celulelor de combustie, precum si o actualizare a noilor dezvoltari de aplicatii in locuinte si centre comerciale mici.

Autor: Stefan Craenen (COGEN Europe) – Asociatia Europeana pentru promovarea Cogenerarii
www.buildup.eu

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 12.420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 165.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video