Noutati referitoare la stabilirea cerintelor privind calitatea in constructii ca urmare a modificarii si completarii Legii nr. 10/1995 (I)

143 vizualizari
Constructii de calitate
Distribuie pe

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 484 din 02.07.2015, a fost publicata Legea nr.177 din 30.06.2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 12 din 24.01.1995.
Aceasta noua Lege a intrat in vigoare incepand cu data de 31.08.2015.

A. Domeniul de aplicare
Aceasta Lege se va aplica constructiilor si instalatiilor aferente acestora in etapele de proiectare, executie si receptie a constructiilor, precum si in etapele de exploatare si interventii la constructiile existente si de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta sau sursa de finantare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator. 
Prin instalatiile aferente constructiilor noua lege se refera la urmatoarele categorii de instalatii:
- Instalatiile electrice;
- Instalatiile termice;
- Instalatiile sanitare;
- Instalatiile de gaze;
- Instalatiile de ventilatie;
- Instalatiile de climatizare sau conditionare aer;
- Instalatiile de alimentare cu apa si de canalizare, exclusiv instalatiile, utilajele si echipamentele din interiorul sau exteriorul constructiilor.

Legea nr.177/2015 impune de asemenea urmatoarele cerinte fundamentale aplicabile pentru obtinerea unor constructii de calitate, obligatorii pentru realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor si anume:
- Rezistenta mecanica si stabilitate;
- Securitate la incendiu;
- Igiena, sanatate si mediu inconjurator;
- Siguranta si accesibilitate in exploatare;
- Protectie impotriva zgomotului;
- Economie de energie si izolare termica precum si
- Utilizare sustenabila a resurselor naturale.

Aplicarea cerintelor fundamentale se va stabili pe domenii sau subdomenii si categorii de constructii si pe specialitati pentru instalatiile aferente constructiilor prin regulamente si reglementari tehnice in constructii.
Obligatiile privind asigurarea cerintelor fundamentale mentionate mai sus, revin factorilor implicati, potrivit responsabilitatilor fiecaruia stabilite in conditiile legii.

Conform Legii nr.177/2015, factorii implicati sunt urmatorii:
- investitorii,
- proprietarii,
- administratorii, 
- utilizatorii,
- executantii,
- cercetatorii,
- proiectantii,
- verificatorii de proiecte atestati, 
- expertii tehnici atestati,
- auditorii energetici pentru cladiri atestati,
- responsabilii tehnici cu executia autorizati,
- dirigintii de santier autorizati,
- producatorii sau fabricantii de produse pentru constructii, precum si reprezentantii autorizati ai acestora,
- importatorii,
- distribuitorii de produse pentru constructii,
- organismele de evaluare si verificare a constantei performantei produselor pentru constructii,
- organismele de evaluare tehnica europeana in constructii,
- organismele elaboratoare de agremente tehnice in constructii, precum si
- laboratoarele de analize si incercari in constructii.

In noua lege pe care am inceput s-o prezentam in acest articol se detaliaza si componentele sistemului calitatii in constructii care sunt urmatoarele:
- activitatea de reglementare in constructii;
- certificarea performantei si a conformitatii produselor pentru constructii;
- agrementul tehnic in constructii;
- verificarea si expertizarea tehnica a proiectelor;
- verificarea calitatii lucrarilor executate, expertizarea tehnica a executiei lucrarilor si a constructiilor, precum si auditul energetic al cladirilor;
- managementul calitatii in constructii;
- acreditarea si/sau autorizarea laboratoarelor de analize si incercari in constructii;
- activitatea metrologica in constructii;
- receptia constructiilor;
- urmarirea comportarii in exploatare si interventii la constructiile existente, precum si postutilizarea constructiilor;
- exercitarea controlului de stat al calitatii in constructii;
- atestarea tehnico – profesionala si autorizarea specialistilor care isi desfasoara activitatea in constructii.

De asemenea este definita activitatea de reglementare in constructii care cuprinde elaborarea de reglementari tehnice in domeniu precum si activitati specifice, corelate activitatii de reglementare, precum cercetare, testari, documentatii, studii, audit, banci de date, realizare de prototipuri.

Reglementarile tehnice cuprind prevederi privind:
- proiectarea si executia constructiilor,
- eficienta energetica in cladiri, 
- inspectia tehnica in exploatare a echipamentelor si utilajelor tehnologice, precum si a instalatiilor pentru constructii;
- cerinte si nivele de performanta la produse pentru constructii;
- exploatare si interventii in exploatare la constructii existente, precum si postutilizarea constructiilor, a caror aplicare este obligatorie in vederea asigurarii cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor.
Aceste reglementari tehnice se vor aproba prin Ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice si se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

B. Activitatea de certificare a performantei produselor pentru constructii
Certificarea performantei produselor pentru constructii cu specificatii tehnice de referinta armonizate, respectiv certificarea conformitatii acestora cu specificatii tehnice de referinta nearmonizate se efectueaza prin grija producatorului sau fabricantului, de catre organisme notificate (desemnate, acreditate, abilitate), in conformitate cu regulamentele si procedurile aplicabile.
Produsele pentru constructii trebuie sa asigure nivelul de calitate corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor in functie de utilizarea preconizata a acestora.
La lucrarile de constructii se interzice utilizarea de produse pentru constructii fara certificarea si declararea, in conditiile legii, a performantei, respectiv a conformitatii acestora.

Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii sau subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica.
Legea nr.177/2015 interzice utilizarea proiectelor tehnice si a detaliilor de executie, neverificate in conditiile mentionate in paragraful anterior.
Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit, in conditiile legii, autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia care sunt autorizati, angajati ai executantilor.
Expertizarea tehnica a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor se efectueaza de catre experti tehnici atestati pe domenii sau subdomenii si specialitati.

Managementul calitatii in constructii implica strategii si masuri specifice pentru asigurarea respectarii cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor si constituie obligatia tuturor factorilor implicati.
Operatorii economici care executa lucrari de constructii asigura nivelul de calitate corespunzator cerintelor fundamentale, prin personal propriu si responsabili tehnici cu executia care sunt autorizati, precum si printr-un sistem propriu conceput si realizat.

Receptia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentatia de executie si cu documentele cuprinse in cartea tehnica a constructiei.
Receptia se face de catre investitor sau proprietar, in prezenta proiectantului si a executantului sau a reprezentantilor de specialitate, legal desemnati de acesta.

Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia privind proiectarea, documentatia privind executia, documentatia privind receptia si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei. Prin grija investitorului se intocmeste si se preda proprietarului constructiei, urmatoarele documentatii:
- documentatia privind proiectarea si 
- documentatia privind executia, la receptia de la terminarea lucrarilor, iar documentatia privind receptia, precum si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei la receptia finala a lucrarilor de constructii.

Obligatiile prevazute de noua lege pentru proprietarii constructiilor sunt de a pastra si completa la zi documentatia tehnica privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiilor.
Nota 1: Prevederile din cartea tehnica a constructiei referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar, administrator si utilizator. 
In cazul asociatiei de proprietari, cartea tehnica a constructiei se pastreaza si se completeaza la zi de catre administrator. La instrainarea constructiei, cartea tehnica se preda noului proprietar.

Urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor se va face pe toata durata de existenta a acestora si cuprinde ansamblul de activitati privind examinarea directa sau investigarea cu mijloace de observare si masurare specifice, in scopul mentinerii cerintelor fundamentale.

Interventiile la constructiile existente se refera la urmatoarele categorii de lucrari:
- lucrari de construire sau reconstruire;
- sprijinire provizorie a elementelor avariate;
- desfiintare partiala;
- consolidare, reparatie, modificare, extindere, reabilitare termica;
- crestere a performantei energetice;
- renovare majora sau complexa, dupa caz;
- schimbare de destinatie;
- protejare, restaurare, conservare, desfiintare totala.
Toate acestea se efectueaza in baza unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat si, dupa caz, in baza unui audit energetic intocmit de un auditor energetic pentru cladiri atestat. Acestea cuprind proiectarea, executia si receptia lucrarilor care necesita emiterea in conditiile legii a autorizatiei de construire sau de desfiintare, dupa caz, interventiile la constructiile existente se consemneaza obligatoriu in cartea tehnica a constructiei. 

C. Controlul de stat al calitatii in constructii
Controlul de stat al calitatii in constructii se exercita de catre Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C., care raspunde de executarea controlului statului cu privire la aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul calitatii constructiilor.
Controlul de stat al calitatii in constructii cuprinde inspectii la investitori, la unitatile de proiectare, de executie, de exploatare si de postutilizare a constructiilor, privind existenta si respectarea sistemului calitatii in constructii.
Nota 2: Nu se supun controlului de stat al calitatii in constructii, exercitat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C., locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii si lucrarile care se pot executa fara autorizatie de construire, potrivit legii. 

In a doua parte a articolului vom prezenta si alte elemente importante prevazute in Legea nr. 177 din 30.06.2015 - pentru modificarea si completarea Legii nr.10/1995 – calitatea in constructii.

Autor: Cristian Guta, cristianguta@yahoo.com
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video