Prescriptia tehnica ISCIR PT R 15 - 2003

552 vizualizari
proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor pentru santiere de constructii
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor pentru santiere de constructii

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 255 din 12.04.2003, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT R 15 - 2003 "Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor pentru santiere de constructii"
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Industriei si Resurselor nr. 105 din 20.02.2003 si se aplica ascensoarelor cu actionare mecanica (electrica sau hidraulica) pentru santiere de constructii. 

Prescriptia PT R 15 - 2003 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.37 din 22 decembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;

 
b) Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii;
c) Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si 
d) Legea nr. 137/1996 privind protectia mediului.

Conform PT R 15 – 2010 un ascensor pentru santiere de constructii este definit ca fiind instalatia de ridicat demontabila, cu functionare intermitenta si durata limitata in acelasi punct de lucru, care transporta pe verticala „materiale” sau „ persoane si materiale” pe platforme respectiv in cabine ghidate pe glisiere.

Prevederile prescriptiei tehnice PT R 15 – 2003 se aplica la urmatoarele tipuri de ascensoare pentru santiere de constructii:
1) dupa felul sarcinii:
- pentru persoane si materiale;
- pentru materiale
2) dupa felul platformei port-sarcina: 
- cu platforma simpla;
- cu platforma prevazuta cu brat, cupa sau alte dispozitive autodescarcatoare;
- cu cabina;
3) dupa amplasarea platformei port-sarcina fata de glisiere:
- cu platforma port-sarcina care se deplaseaza intre doua sau mai multe glisiere;
- cu platforma port-sarcina care se deplaseaza in consola fata de glisiere.
4) dupa modul de deplasare a platformei port-sarcina:
- cu deplasare numai in lungul glisierelor;
- cu deplasare in lungul glisierelor, executand si o miscare de rotatie in plan vertical (cu cupa autodescarcatoare);
- cu deplasare in lungul glisierelor, executand si o miscare de rotatie in plan orizontal.
5) dupa felul putului:
- cu put ancorat la sol;
- cu put ancorat la o cladire sau o instalatie;
- cu put in interiorul unui cos de fum aflat in constructie;
- cu catarg cu un montant;
- cu catarg cu doi sau mai multi montanti.
6) dupa felul glisierelor:
- cu glisiere rigide din profire de otel laminat;
- cu glisiere rigide din lemn ecarisat;
- cu glisiere elastice din cabluri de otel;
7) dupa felul mecanismului de antrenare a platformei port-sarcina:
- cu troliu (cu tambur sau cu roata de frictiune);
- cu angrenaj pinion-cremaliera;
- cu actionare hidraulica.
8) dupa locul de amplasare a mecanismului de antrenare a platformei port-sarcina:
- cu troliu amplasat jos in afara putului;
- cu troliu amplasat sus deasupra putului;
- cu mecanismul de antrenare amplasat pe platforma port-sarcina.
9) dupa modul de transport al ascensorului:
- transportabil cu carucior propriu de transport;
- transportabil in stare demontata, fara carucior propriu de transport. 
10) dupa felul comenzii:
- cu comanda de pe platforma port-sarcina;
- cu comanda de pe platforma port-sarcina si din statii;
- cu comanda din statii;
- cu comanda din camera troliului.

Urmatoarele instalatii nu fac obiectul prevederilor PT R 15-2003, (fiind reglementate prin alte prescriptii tehnice):
- ascensoarele pentru materiale si pentru persoane si materiale, montate in puturi care fac parte din constructia pe care o deservesc si au un caracter permanent;
- ascensoarele cu schip;
- platformele si nacelele pentru santiere de constructii, care se deplaseaza fara a fi ghidate pe glisiere;
- ascensoarele si platformele cu actionare manuala pentru santiere de constructii;
- ascensoarele pentru santierele de constructii de pe constructii plutitoare sau de pe nave;
- ascensoarele special proiectate si construite cu destinatie militara si pentru politie si ordine publica. 

A. Proiectarea ascensoarelor
Proiectele pentru construirea si repararea ascensoarelor pentru santiere de constructii trebuiesc elaborate de catre agenti economici de proiectare, autorizati de ISCIR. Proiectantul trebuie sa-si asume responsabilitatea privind stabilirea solutiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor instalatiilor si componentelor precum si stabilirea metodelor pentru incercari si verificari tehnice. La proiectarea elementelor de rezistenta (portante) ale ascensoarelor, trebuie sa se tina seama si de solicitarile seismice ce pot apare in constructiile respective conform zonarii seismice a teritoriului Romaniei.

B. Construirea si montarea
Construirea si montarea ascensoarelor pentru santiere de constructii se pot efectua numai de catre agenti economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare, personal tehnic calificat si sunt autorizati de ISCIR.
Pentru fiecare instalatie montata, agentul economic care executa montajul trebuie sa completeze „Cartea ascensorului pentru santiere de constructii – partea de montaj”, care va cuprinde urmatoarele:
- documentul din care sa rezulte ca lucrarile de montaj s-au executat in conformitate cu documentatia tehnica si instructiunile de montaj;
- certificatul de calitate privind executia constructiei putului:
- certificatele de calitate ale mecanismelor care se asambleaza la locul de montaj;
- certificatele masuratorilor izolatiei, verificarii si reglarii instalatiei de protectie impotriva tensiunilor de atingere;
- desenele cuprinzand dimensiunile de gabarit si spatiile de siguranta, cu indicarea acceselor la instalatie;
- fisa de masuratori dimensionale, cu abateri efective dupa terminarea montajului;
- proces-verbal de efectuare a incercarilor de casa.
Pentru fiecare instalatie montata, in registrul montatorului se va da un numar de evidenta.

C. Autorizarea functionarii (la prima punere in functiune)
Autorizarea functionarii este definita in prescriptia tehnica PT R 15 – 2003 ca fiind ansamblul de activitati de verificare tehnica si validare a rezultatelor masuratorilor si incercarilor functionale efectuate la punerea in functiune initiala a ascensoarelor sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice ale acestora, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de securitate in functionare a ascensoarelor. 
Autorizarea functionarii se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR. 
La verificarea tehnica in vederea autorizarii functionarii ascensorului trebuie sa participe responsabilii cu supravegherea tehnica ai detinatorului, montatorului si intretinatorului, precum si personalul de manevrare si deservire necesar. De asemenea, detinatorul si intretinatorul ascensorului va trebui sa pregateasca ascensorul si sa puna la dispozitie echipamentul si sarcinile pentru incercari.
Numai ascensoarele pentru santiere de constructii de persoane si materiale se inregistreaza in evidenta tehnica a ISCIR. Verificarile periodice la scadenta sau dupa reparatii la aceste instalatii, pot fi efectuate si de catre responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI) al detinatorului, cu imputernicire scrisa din partea ISCIR.
La ascensoarele pentru materiale, verificarile periodice la scadenta sau dupa reparatii, vor fi efectuate de catre RSVTI al detinatorului.
Autorizarea functionarii se acorda numai daca la verificarea tehnica oficiala se constata indeplinirea conditiilor prevazute in PT R 15 - 2003.

D. Exploatarea
Exploatarea ascensoarelor trebuie sa se faca in conformitate cu prevederile PT R 15 – 2003, a normelor de protectie a muncii din domeniul respectiv de activitate, a instructiunilor de exploatare din cartea ascensorului pentru santiere de constructii si instructiunile intocmite de catre detinator. 
Prescriptia tehnica R 15 -2003, stabileste raspunderea directa a agentilor economici care detin si utilizeaza acest tip de instalatii.
Exploatarea ascensoarelor trebuie sa fie supravegheata de catre RSVTI al agentului economic detinator, autorizat de catre ISCIR. Pentru fiecare ascensor detinatorul trebuie sa detina cate un registru de supraveghere, tinut la zi, in care personalul de deservire a ascensorului precum si cei care efectueaza intretinerea sunt obligati sa inscrie, sub semnatura, toate observatiile referitoare la instalatie, inclusiv remedierile efectuate.
In situatia in care se constata deficiente in ce priveste functionarea in conditii de securitate a ascensorului, acesta se va opri imediat din functiune, inscriindu-se in registrul de supraveghere motivele opririi.
Manevrarea ascensoarelor se efectueaza astfel:
a) pentru cele de persoane si materiale se utilizeaza liftieri autorizati;
b) pentru cele de materiale (cu comanda de la punct fix), vor avea manevranti trolisti instruiti de catre agentul economic detinator, conform prevederilor PT in vigoare. 
c) pentru cele utilizate la constructia cosurilor de fum. Acestea vor fi folosite numai cu manevranti trolisti instruiti de catre agentul economic detinator, conform prevederilor PT R 15 – 2003. La fiecare palier trebuie sa fie numiti unul sau mai multi responsabili de palier si instruiti special in acest scop de catre agentul economic care exploateaza ascensorul.

E. Repararea
Repararea ascensoarelor trebuie facuta de agenti economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare si sunt autorizati de ISCIR. 
Repararea componentelor de securitate se va face numai de catre producatorul acestora.
Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca repararea ascensoarelor este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a ascensorului.
Activitatea de reparare, conform prevederilor PT R15–2003, reprezinta ansamblul de lucrari si operatiuni specializate de investigare a defectelor aparute, asigurare a pieselor de schimb, efectuare a depanarilor si/sau inlocuirilor de componente defecte si incercare functionala a ascensorului pentru demonstrarea calitatii reparatiei efectuate, menite sa readuca ascensorul in stare buna de functionare in conditii de securitate.
Documentatia tehnica pentru repararea ascensoarelor se va elabora de catre proiectanti autorizati. Proiectul de reparatie va fi avizat de proiectantul si/sau constructorul ascensorului.
Reparatorul raspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie si de calitatea executiei si a materialelor folosite. Lucrarea se va efectua in conformitate cu prevederile PT R15–2003, ale documentatiei tehnice pentru reparare si cu instructiunile de reparare a ascensoarelor.

F. Verificarea tehnica periodica
In timpul exploatarii, ascensoarele pentru santiere de constructii sunt supuse unor verificari tehnice oficiale periodice. Aceste verificari se fac asa cum se procedeaza si la autorizarea functionarii, conform celor mentionate anterior, la cap. C.
Daca rezultatele verificarilor tehnice sunt corespunzatoare, se acorda autorizarea functionarii in continuare, prin intocmirea unui proces - verbal de verificare tehnica. 
Daca ascensorul nu a fost verificat la scadenta, instalatia trebuie sa fie oprita imediat din functiune pana la efectuarea verificarii tehnice, autorizatia de functionare anulandu-se de la sine odata cu depasirea scadentei.

Ing. Cristian Guţă
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 12.420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 165.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video