Prescriptia tehnica PT R 19 – 2002 (I)

910 vizualizari
echipamente si instalatii montate si utilizate in cadrul parcuri de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice de securitate pentru proiectarea, construirea, certificarea, functionarea si siguranta in functionare a echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme (I)

Avand in vedere impactul social al activitatilor care se desfasoara in parcurile de distractie si locurile de joaca, la care dotarea cu echipamentele si instalatiile ce fac obiectul prescriptiei tehnice PT R 19 – 2002 este in continua dezvoltare, consideram ca se impune sa reamintim tuturor celor implicati in acest domeniu care sunt cerintele legale care trebuiesc respectate.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr.758 din 17.08.2002, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT R 19 – 2002 „Cerinte tehnice de securitate privind echipamentele si instalatiile montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme”. 
Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor tehnice de securitate minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfaca echipamentele si instalatiile montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme. 

Prescriptia PT R 19 - 2002 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
- Hotararea Guvernului nr.1340/2001 privind organizarea si functionarea ISCIR.
- Hotararea Guvernului nr.1102/2002 privind regimul de introducere pe piata si de exploatare a echipamentelor pentru agrement.
- Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii.
- Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor. 

De asemenea PT R 19 – 2002 se refera explicit sau implicit la urmatoarele standarde romane: 
a) SR EN 292-1: 1996 Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii generale de proiectare. Partea 1.
b) SR EN 292 - 2+ A1: 1998 Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii generale de proiectare. Partea 2;
c) SR EN 1050: 2000 Securitatea masinilor. Principii pentru aprecierea riscului.
d) SR EN1176 – 2 pana la 7 :2002 Echipamente pentru spatiile de joaca. Partea 2 – 7, etc.

Prevederile PT R19 – 2002 se aplica echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme.

Nu fac obiectul prescriptiei tehnice pe care o analizam in acest articol, echipamentele si instalatiile montate si utilizate in spatiile de joaca aflate pe domeniul privat si folosite numai pentru uz propriu.
Prescriptia tehnica pe care o prezentam defineste astfel principalele echipamente de care se ocupa: 
a) echipament pentru agrement: utilaj, dispozitiv sau instalatie actionat(a) electric, pneumatic, hidraulic sau mecanic, prin forta sau greutatea omului, precum si prin orice alte surse de energie, montat(a) pe un amplasament temporar sau definitiv destinat(a) agrementului, jocului sau destinderii persoanelor fizice;
b) echipament pentru parcurile de distractii: echipament pentru agrement care nu este destinat pentru spatiile de joaca 
c) echipament pentru spatiile de joaca: echipament pentru agrement, conceput sau destinat pentru a putea fi utilizat in special de copii, la care intervine exclusiv greutatea sau forta fizica a fiintei umane si destinat folosirii pe un spatiu colectiv de joaca, temporar sau permanent.

A. Proiectarea si fabricarea echipamentelor
Conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca proiectarea si fabricarea echipamentelor si instalatiilor montate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca este asigurarea functionarii acestora in conditii de securitate pe intreaga perioada prevazuta de proiectant pentru utilizarea lor.

Proiectantul trebuie sa incadreze echipamentele in:
- echipamente pentru parcurile de distractii si spatiile de joaca;
- echipamente pentru distractia extrema. 
Proiectantul trebuie sa-si asume raspunderea privind urmatoarele:
- conceptia solutiilor constructive,
- calculul de rezistenta al elementelor, echipamentelor si instalatiilor;
- alegerea materialelor si stabilirea procedurilor de incercare si verificare tehnica. De asemenea proiectantul trebuie sa stabileasca si sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare echipament si instalatie.

Producatorul raspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie, de calitatea executiei si a materialelor folosite in conformitate cu prevederile proiectului de executie. Acesta va elabora cartea echipamentului/instalatiei – partea de constructie si va fi completata de catre producator, pe proprie raspundere. Cartea se va preda montatorului sau detinatorului odata cu echipamentul sau instalatia.

B. Montarea si punerea in functiune
1. Montarea si demontarea

Montarea echipamentelor si instalatiilor montate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca se poate face numai de agenti economici care dispun de mijloace tehnice corespunzatoare si sunt autorizati de catre ISCIR.
Pentru echipamentele si instalatiile proprii, producatorul poate efectua montarea fara a fi autorizat de ISCIR.

Agentii economici autorizati pentru montare–demontare conform PT R 19 - 2002, au urmatoarele obligatii:
a) executarea lucrarilor de montare se va face conform documentatiei tehnice date de producator; 
b) inainte de inceperea montarii, se va verifica pentru echipamentele si instalatiile care se asambleaza la locul de functionare, corespondenta echipamentului, instalatiei sau subansamblurilor primite de la producator cu documentatia tehnica primita de la detinator. Montatorul va consemna rezultatele acestor verificari intr-un proces verbal care se va prezenta la verificarea oficiala;
c) in timpul si la sfarsitul montarii, vor fi prezentate echipamentele, instalatiile si toate documentatiile tehnice necesare, inclusiv cartea instalatiei – partea de montare. Toate acestea se vor prezenta la verificarile efectuate de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR, sau cu imputernicire scrisa din partea ISCIR, de catre personalul tehnic de specialitate propriu autorizat pentru verificarea lucrarilor de montare;
d) sa utilizeze pentru elementele de rezistenta sudate, tehnologii de executie si examinare avand la baza procedee de sudare omologate conform PT colectia ISCIR;
e) sa execute lucrarile de montare numai cu personal calificat, iar sudorii sa fie autorizati in concordanta cu cerintele PT ISCIR in vigoare;
f) daca pe parcursul executarii lucrarilor de montare apare necesitatea executarii unor modificari in constructia echipamentelor si instalatiilor, este necesar sa se solicite acordul scris al proiectantului;
g) sa numeasca personal tehnic de specialitate propriu (ingineri, subingineri, maistri sau tehnicieni) pentru verificarea lucrarilor de montare–demontare), iar in cazul efectuarii lucrarilor de sudare la montarea elementelor de rezistenta, trebuie numit si responsabil tehnic cu sudura (ingineri sau tehnicieni).

2. Punerea in functiune
Echipamentele si instalatiile montate in parcurile de distractii si spatiile de joaca, noi sau vechi montate din nou, pot fi date in exploatare numai dupa obtinerea autorizatiei de functionare eliberata de catre ISCIR.
Detinatorul parcului de distractii sau a spatiului de joaca trebuie sa obtina autorizatia de functionare a acestora, indiferent daca se afla pe un amplasament temporar sau definitiv.

Inainte de punerea in functiune a echipamentelor si instalatiilor pentru agrement pe un nou amplasament, detinatorul acestora trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa se asigure ca echipamentul pentru agrement care urmeaza a fi dat in exploatare respecta cerintele esentiale de securitate prevazute de prescriptia tehnica PT R19 – 2002;
- sa incheie un contract cu detinatorul parcului de distractii sau a spatiului de joaca din care sa rezulte cel putin acceptul acestuia pentru amplasarea echipamentului pentru agrement si perimetrul pentru amplasare, in cazul in care cele doua calitati nu sunt cumulate de aceeasi persoana fizica sau juridica;
- sa efectueze o analiza de risc in exploatare conform metodologiei elaborate de ISCIR;
- sa se asigure ca pe fiecare echipament sau instalatie sunt inscriptionate vizibil si lizibil datele de identificare ale producatorului precum si denumirea, seria, anul de fabricatie si caracteristicile tehnice ale echipamentului sau instalatiei;
- sa se asigure ca pe fiecare echipament sau instalatie sunt inscriptionate vizibil si lizibil categoriile de varsta, limitele de greutate si inaltime ale consumatorilor si
- sa obtina autorizatia de functionare a echipamentului sau instalatiei care se va elibera de catre ISCIR. 

3. Autorizarea de functionare la prima punere in functiune
Autorizarea de functionare a echipamentului este definita in prescriptia tehnica PT R 19 – 2002 ca fiind documentul emis de catre un organism desemnat, pe baza unei metodologii, prin care se certifica faptul ca echipamentul pentru agrement satisface cerintele esentiale de securitate. De asemenea echipamentul pentru agrement, se defineste de aceeasi PT R19-2002, ca fiind un utilaj, dispozitiv sau instalatie actionat/a electric, pneumatic, hidraulic sau mecanic, prin forta sau greutatea omului, precum si prin orice alte surse de energie, montat/a pe un amplasament temporar sau definitiv destinat/a agrementului, jocului sau destinderii persoanelor fizice.
Autorizarea de functionare pentru echipamentele si instalatiile montate si utilizate in parcurile de distractii si spatiile de joaca se elibereaza de catre ISCIR.

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare detinatorul echipamentului/instalatiei trebuie sa aiba o documentatie care sa cuprinda urmatoarele:
- cartea echipamentului/instalatiei – partea de constructie;
- cartea echipamentului/instalatiei – partea de montaj; copie legalizata
- procesul-verbal cu rezultatele incercarilor de casa;
- procedura de inspectie si intretinere a echipamentului/instalatiei care trebuie sa includa, conform PT R19 – 2002, urmatoarele elemente principale:
a) gradul de calificare al personalului tehnic de deservire folosit;
b) instructiunile de intretinere;
c) verificarile tehnice periodice;
d) incercarile si verificarile prevazute de proiectant. 
- declaratia de conformitate;
- copie legalizata de pe documentul incheiat cu detinatorul spatiului pe care va fi amplasat echipamentul;
- certificatul privind pregatirea si amenajarea terenului. 

In cazul in care echipamentul/instalatia este inchiriata, la verificarea tehnica va participa atat RSVTI (autorizat de catre ISCIR) al detinatorului, cat si cel al agentului economic care a inchiriat echipamentul/instalatia.

Verificarea tehnica la prima punere in functiune trebuie sa cuprinda urmatoarele faze:
- verificarea principalelor elemente componente;
- incercari in gol;
- incercari in sarcina;
- alte incercari, prevazute de proiectant.

Autorizarea functionarii se acorda numai daca la verificarea tehnica oficiala se constata faptul ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de catre PT R 19 – 2002.

In procesul-verbal care se intocmeste cu ocazia autorizarii functionarii se vor inscrie urmatoarele:
- parametrii de functionare aprobati;
- data (luna si anul), stabilita pentru urmatoarea verificare tehnica periodica (la scadenta).

Nota: Scadenta urmatoarei verificari nu va fi mai mare de 1 an.

In partea a doua a articolului vom prezenta conditiile si cerintele tehnice pentru supravegherea si intretinerea, revizia si repararea echipamentelor/instalatiilor care reprezinta domeniul PT R19 – 2002.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 12.420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 165.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video