Prescriptia tehnica PT R 19 – 2002 (II)

377 vizualizari
echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice de securitate pentru proiectarea, construirea, certificarea, functionarea si siguranta in functionare a echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme (II)

In prima parte a acestui articol am prezentat cerintele tehnice de securitate minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfaca echipamentele si instalatiile montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca si pentru distractii extreme privind urmatoarele activitati:
- proiectarea si fabricarea echipamentelor;
- montarea, demontarea si punerea in functiune si
- autorizarea de functionare la prima punere in functiune a echipamentelor. 
In aceasta a doua parte a articolului vom prezenta si alte cerinte tehnice de securitate referitoare la exploatarea, intretinerea si revizia, precum si repararea echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de 
distractii si spatiilor de joaca. 

C. Verificarea tehnica periodica (la scadenta) si verificarea tehnica neprogramata (inopinata)
Verificarea tehnica periodica consta in:
- verificarea principalelor elemente componente;
- incercari in gol;
- incercari in sarcina;
- alte incercari prevazute de proiectant.
Scadenta urmatoarei verificari se stabileste tinandu-se seama si de starea tehnica a echipamentului/instalatiei, de conditiile si regimul de functionare, dar nu mai mult de un an.
Rezultatele verificarii tehnice periodice se inscriu intr-un proces verbal conform modelului din prescriptia tehnica R 19 – 2002.
Daca echipamentul/instalatia montat/a si utilizat/a in parcurile de distractii nu a functionat mai mult de 90 de zile, repunerea sa in functiune se va face numai dupa efectuarea unei verificari tehnice de catre RSVTI autorizat al detinatorului. 
Rezultatele acestei verificari tehnice se vor consemna intr-un proces verbal in cartea echipamentului/instalatiei - partea de exploatare.

Nota:
- Inspectorii de specialitate ai ISCIR, in cadrul scadentelor, au dreptul sa efectueze verificari tehnice neprogramate pentru a constata: modul de efectuare a intretinerii si reviziei, a remedierii unor deficiente si inlocuirii de piese (urmare a dispozitiilor date privind starea tehnica a echipamentului/instalatiei), a exploatarii, inclusiv completarea la zi a registrului de evidenta a functionarii.
- Daca la verificarile tehnice sau incercarile efectuate in timpul exploatarii, de catre organele proprii de supraveghere tehnica ale detinatorului, se constata deficiente care pericliteaza siguranta in functionare, echipamentul/instalatia va trebui sa fie oprit/a din functiune.

D. Verificarea tehnica dupa lucrarile de reparare
Echipamentele/instalatiile montate si utilizate in parcurile de distractii si spatiile de joaca, la care s-au efectuat lucrari de reparare, nu pot fi date in exploatare decat dupa efectuarea unei verificari tehnice de catre ISCIR, in conditiile prevazute de prescriptia tehnica PT R 19 – 2002.
Aceasta impune ca urmatoarele categorii de lucrari sa fie verificate de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR si anume:
- inlocuirea sau modificarea elementelor de rezistenta;
- refacerea sau remedierea imbinarilor sudate ale elementelor de rezistenta;
- transformarea de principiu a modului de actionare a echipamentului/ instalatiei;
- inlocuirea, reconditionarea sau transformarea de principiu a mecanismului de antrenare;
- modificarea de principiu a schemei electrice de actionare;
- modificarea instalatiei de comanda;
- inlocuirea instalatiei electrice;
- inlocuirea sau modificarea componentelor de securitate cu alte tipodimensiuni, diferite de cele prevazute in proiectul initial;
- inlocuirea sau reconditionarea cailor de rulare si
- inlocuirea cilindrilor hidraulici si/sau a grupului de pompare.
Repararea echipamentelor si instalatiilor montate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca se poate face numai de agenti economici care dispun de mijloace tehnice corespunzatoare si sunt autorizati de catre ISCIR. Obligatiile unui agent economic autorizat pentru executarea de lucrari de reparare sunt in principal urmatoarele:
- sa execute lucrarile de reparare in conformitate cu documentatia tehnica de reparatie;
- sa foloseasca la lucrarile de reparare numai personal calificat iar pentru elementele de rezistenta sudate sa utilizeze tehnologii de executie si de examinare avand la baza procedee de sudare acceptate de ISCIR (omologate);
- sa solicite acordul scris al proiectantului daca in timpul lucrarilor de reparare apare necesitatea efectuarii unor modificari in constructia echipamentelor si instalatiilor;
- sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta pentru lucrarile de reparare;

E. Exploatarea
Exploatarea echipamentelor si instalatiilor montate si utilizate in cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca se poate face numai in conformitate cu prevederile PT R 19-2002, normele de protectie a muncii, instructiunile de exploatare elaborate de producator si normele interne intocmite de detonator, potrivit specificului locului de functionare.
Este interzisa functionarea echipamentelor / instalatiilor in cazul in care componentele de securitate nu sunt in perfecta stare de functionare sau nu indeplinesc conditiile tehnice prevazute de producator. 
Atentie. Inainte de efectuarea curselor cu consumatori se vor efectua curse de proba.
Echipamentele si instalatiile montate si utilizate in parcurile de distractii si spatiile de joaca nu pot functiona daca zonele periculoase nu sunt ingradite corespunzator sau daca elementele in miscare si instalatiile electrice neizolate nu sunt marcate corespunzator si prevazute cu aparatori de protectie.

Detinatorul echipamentelor/ instalatiilor care fac obiectul PT R19 – 2002 au obligatia sa informeze consumatorul, printr-un panou de avertizare amplasat in imediata vecinatate a acestora, despre urmatoarele:
- denumirea echipamentului/ instalatiei si datele de identificare a detinatorului;
- modul de utilizare corect si comportamentul adecvat;
- pericolele potentiale, asa cum au fost ele identificate in cadrul analizei de risc in exploatare, inclusiv asupra varstei minime, limitei de greutate si inaltime sau starii de sanatate a consumatorilor, dupa caz.

Daca echipamentele se utilizeaza in statiuni si zone turistice, informarea consumatorilor se va face obligatoriu si in cel putin doua limbi de circulatie internationala.
Echipamentele si instalatiile montate si utilizate in parcurile de distractii pentru care proiectantul sau producatorul prevede functionarea cu manevrant vor fi deservite de personal autorizat conform prevederilor prescriptiei ale carei cerinte tehnice de securitate le prezentam in acest articol. 
Manevrantii vor respecta obligatoriu, pe toata durata exploatarii, cerintele impuse de producatorul echipamentului/ instalatiei.
Personalul tehnic de deservire se va autoriza conform „Normativului referitor la autorizarea si gradul de calificare al personalului tehnic de deservire (manevrant) si al coordonatorului de securitate pentru distractia extrema”, NT 1-2002. 
Acest normativ a fost elaborat conform Hotararii Guvernului nr. 1.102/2002, art.11, aliniatul 7 si s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.758 din 17.10.2002.

F. Intretinerea si revizia
Intretinerea si revizia echipamentelor/ instalatiilor trebuie sa fie executata de personal calificat si instruit de detinator sau producator in acest scop.
Intretinerea si revizia se vor efectua in conformitate cu procedura de inspectie si intretinere a echipamentelor/ instalatiilor intocmita de proiectant si vor cuprinde ansamblul de lucrari care asigura functionarea normala a acestora. 
La aceste lucrari vor lua parte echipe formate din cel putin doua persoane, exceptand manevrantul. Pe intreaga durata a executarii lucrarilor de intretinere si revizie a echipamentelor/ instalatiilor se vor lua masurile corespunzatoare in scopul prevenirii accidentelor.

G. Distractii extreme
In cazul organizarii unei distractii extreme, organizatorul acesteia trebuie sa desemneze, pe toata durata desfasurarii actiunii, un coordonator de securitate. In situatia in care organizatorul nu desemneaza un coordonator de securitate va trebui sa actioneze el insusi in calitatea de coordonator de securitate, fiind necesara autorizarea sa. Coordonatorul de securitate are obligatia sa fie prezent pe toata durata desfasurarii distractiei extreme.
Conform PT R19 – 2002, activitatea de distractie extrema se defineste ca fiind „activitatea oferita de un organizator prin intermediul unui echipament pentru agrement unuia sau mai multor consumatori in scop de distractie sau de recreere si la care senzatia de pericol sau de provocare pe care o resimte consumatorul il incita in principal sa participe”.

Principalele masuri pe care trebuie sa le ia organizatorul in scopul evitarii pericolului privitor la securitatea utilizatorilor sau a tertilor in timpul desfasurarii distractiei extreme, in conditii normale sau in alte conditii previzibile, sunt urmatoarele:
- montare, verificari tehnice, masuri de intretinere a echipamentelor utilizate la distractia extrema;
- verificari tehnice periodice si masuri de intretinere a produselor utilizate la distractia extrema;
- desemnarea coordonatorilor de securitate autorizati;
- instruirea coordonatorului de securitate autorizat si instructiunile necesare indeplinirii atributiunilor;
- avertismente si inscriptionari.

Organizatorul trebuie sa detina urmatoarele date pentru distractia extrema:
a) lista produselor necesare distractiei extreme care pot avea un impact asupra securitatii, o descriere si o identificare a acestor produse si o definire a caracteristicilor lor;
b) schema distractiei extreme.
Autorizarea coordonatorului de securitate se face conform metodologiei elaborate de ISCIR (NT 1-2002), iar autorizatia corespunzatoare se elibereaza pentru fiecare categorie de distractie extrema pe o perioada limitata de timp nu mai mare de 1 an si pentru o locatie determinata.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video