Preturile la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii casnici din Romania continua sa fie printre cele mai scazute din Europa

161 vizualizari
Preturi energie electrica si gaze naturale
Distribuie pe

• Preturile la energie electrica si gaze naturale au crescut intre 2008 si 2014 mai putin decat nivelul general al preturilor si continua sa fie printre cele mai scazute din Europa.
• Investitii importante in sectorul energetic au condus la o crestere semnificativa a calitatii serviciilor; cu toate aceste, este necesar sa se realizeze si alte investitii menite sa contribuie la reducerea pierderilor din retele, care raman inca mari in comparatie cu alte tari din UE.
• Pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic, Romania trebuie sa puna in aplicare politici adecvate, menite sa reconcilieze accesibilitatea preturilor la energie cu securitatea pe termen scurt si lung a aprovizionarii cu energie.

Preturile la gaze si energia electrica pentru consumatorii casnici sunt in continuare semnificativ mai mici in Romania comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) si cu media din Europa de Vest si usor mai mici decat media europeana in ceea ce ii priveste pe consumatorii industriali, arata studiul pus la dispozitia ACUE (Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie) de catre Boston Consulting Group. In perioada 2008 – 2014, preturile la energie electrica si cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rata medie anuala sub nivelul inflatiei. Pentru clientii non-casnici, cresterea pretului energiei electrice a ramas sub nivelul inflatiei, in timp ce, pentru gaze naturale, cresterea procentuala a depasit acest nivel ca urmare a calendarului de aliniere a preturilor gazelor din productia interna cu cele europene.

Desi consumatorul casnic din Romania are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preturile energiei electrice si gazelor naturale raman relativ reduse, chiar daca le raportam la puterea de cumparare. Cu toate acestea, ponderea costurilor totale cu energia in cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici ramane relativ ridicata, ceea ce face ca suportabilitatea pretului energiei sa devina o problema pentru acesti clienti. De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie sa fie protejati prin mecanisme corespunzatoare.

Activitatile de transport, distributie si furnizare de energie electrica si gaze naturale presupun, pe de o parte, angrenarea unor infuzii mari de capital si, pe de alta parte, o gestionare de active (retele electrice si de gaze), care aduc in mod eficient energia la consumatorul final. Din 2008 pana in 2014, tarifele de transport la electricitate si tarifele de distributie, atat pentru energie electrica cat si pentru gazele naturale, au ramas mult sub media europeana si sunt, in general, similare celor din celelalte tari ECE. In acelasi timp, densitatea retelelor de energie electrica si gaze naturale din Romania este printre cele mai scazute din Europa, ambele sectoare confruntandu-se cu o reducere importanta a consumului de energie, ceea ce se traduce in costuri mai ridicate pentru intretinerea retelelor de energie electrica si de gaze. O alta problema cu care se confrunta Romania este existenta unor retele de electricitate si gaze naturale care trebuie intretinute chiar si in zone unde operarea acestora este nerentabila din punct de vedere economic din cauza densitatii reduse a consumatorilor, ceea ce implica costuri mai mari de intretinere.

In ciuda scaderii veniturilor reglementate intre 2008 si 2014, au fost realizate investitii semnificative in retelele de transport si distributie a energiei electrice, in valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, in perioada 2008-2013, in retelele de distributie a gazelor naturale in scopul intretinerii, extinderii si imbunatatirii calitatii acestora. De la privatizare pana in prezent, companiile de gaze naturale si electricitate, membre ale Federatiei ACUE, au investit in Romania circa 8,7 miliarde de euro si au planuri de investitii pentru 2015 de aproximativ 600 de milioane de euro, ceea ce dovedeste angajamentul lor fata de sectorul energetic romanesc. Investitii semnificative suplimentare sunt insa necesare in viitor pentru a imbunatati calitatea retelei si a o aduce la nivele similare cu cea existenta la nivel european.

Realizarea acestor investitii reprezinta cea mai importanta provocare la care vor trebui sa raspunda in viitor autoritatile statului si companiile din sectorul energetic fiind imperios necesara o armonizare intre problema suportabilitatii, pe termen scurt, a preturilor la energie si problema importanta a sigurantei aprovizionarii cu energie si a securitatii energetice a tarii, pe termen scurt si lung.
Companiile energetice membre ale Federatiei ACUE isi exprima disponibilitatea de a gasi solutii adecvate, impreuna cu autoritatile, in scopul asigurarii securitatii energetice a tarii si a competitivitatii economiei romanesti in context european.

Boston Consulting Group (BCG) este o firma de consultanta cunoscuta la nivel international si lider mondial in oferirea de consultanta pentru strategia de afaceri. Lucreaza in parteneriat cu clientii din sectoarele privat, public sinon-profit din toate regiunile pentru a identifica impreuna oportunitatile, pentru a raspunde provocarilor si pentru a transforma companiile. Abordarea personalizata combina analiza profunda a dinamicii intreprinderilor si a pietelor cu o colaborare stransa la toate nivelurile cu clientul. Acest lucru asigura clientilor un avantaj competitiv durabil o organizare mai eficienta si garantia unor rezultate bune pe termen lung. Fondata in 1963, BCG este o companie privata cu 82 de sedii in 46 de tari.

http://www.acue.ro/

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video