Raport intermediar privind energia din surse regenerabile

678 vizualizari
energia din surse regenerabile
Distribuie pe

Care sunt obiectivele UE privind energia din surse regenerabile?
Directiva privind energia din surse regenerabile adoptata in 2009 stabileste obiective obligatorii cu privire la energia din surse regenerabile. Aceasta se concentreaza pe atingerea unei ponderi a energiei din surse regenerabile de 20% din consumul total de energie al UE pana in 2020. Fiecare stat membru trebuie sa atinga obiective individuale in ceea ce priveste ponderea globala a energiei din surse regenerabile in cadrul consumului energetic. Mai mult, in sectorul transporturilor, toate statele membre trebuie sa atinga acelasi obiectiv, care vizeaza o pondere de 10% a energiei din surse regenerabile
Aceste obiective pot fi atinse prin cresterea ponderii energiei din surse regenerabile, inclusiv energie eoliana (atat terestra cat si offshore), energie solara (termica, fotovoltaica si concentrata), energie hidroelectrica, maremotrica, geotermala si energie obtinuta din biomasa (inclusiv biocarburanti si biolichide). Obiectivele privind energia din surse regenerabile sunt menite sa reduca poluarea si emisiile de gaze cu efect de sera, sa scada costurile de productie pentru energia din surse regenerabile si sa diversifice resursele de energie prin reducerea dependentei de petrol si de gaze. 

Care este scopul raportul intermediar privind energia din surse regenerabile?
In conformitate cu cerintele de raportare care decurg din Directiva privind energia din surse regenerabile, se prezinta un raport o data la doi ani. Scopul acestui raport este evaluarea progresului statelor membre in promovarea si utilizarea energiei din surse regenerabile in vederea realizarii obiectivelor pentru 2020. In plus, acesta contine sectiuni dedicate schemei de durabilitate pentru biocarburanti si biolichide consumate in UE si impactului economic, social si asupra mediului al acestui consum. 

Care este situatia in UE in ceea ce priveste energia din surse regenerabile?
Adoptarea cadrului de politica actual privind obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic a avut ca rezultat o crestere puternica a ponderii energiei din surse regenerabile. Cele mai recente date Eurostat disponibile sugereaza ca UE si majoritatea statelor membre sunt in prezent in grafic in ceea ce priveste realizarea obiectivelor pentru 2020. In 2010, cota de energie din surse regenerabile in UE a fost de 12,7 %, iar majoritatea statelor membre si-au atins deja obiectivele intermediare respective prevazute de directiva pentru 2011/2012. In ceea ce priveste criteriile de durabilitate ale UE, punerea in aplicare de catre statele membre a schemei pentru biocombustibili este considerata prea lenta. In prezent, impactul potential negativ al consumului de biocarburanti din UE nu necesita alte masuri specifice de interventie politica. 

Isi va atinge UE obiectivele pentru 2020?
Desi s-au inregistrat progrese pana in 2010, exista motive de ingrijorare cu privire la progresele viitoare: transpunerea directivei a fost mai lenta decat s-ar fi dorit, printre altele ca urmare a crizei economice actuale din Europa. Intrucat traiectoria orientativa pentru indeplinirea obiectivului final are o tendinta ascendenta in timp, in realitate sunt necesare mai multe eforturi in anii urmatori din partea majoritatii statelor membre. Politicile actuale nu vor fi suficiente pentru a stimula dezvoltarea necesara a energiei din surse regenerabile in majoritatea statelor membre. Prin urmare, vor fi necesare eforturi suplimentare pentru ca statele membre sa se mentina in grafic in urmatorii ani.

Ce trebuie facut pentru atingerea obiectivelor pentru anul 2020?
Statele membre ar trebui sa finalizeze transpunerea Directivei privind energia din surse regenerabile cat mai curand posibil si ar trebui sa isi intensifice eforturile in ceea ce priveste abordarea barierelor in calea recurgerii la energia din surse regenerabile prin:
luarea de masuri pentru a reduce povara administrativa si intarzierile;
• dezvoltarea retelei de energie electrica si o mai buna integrare pe piata a energiei din surse regenerabile;
• scheme de sprijin mai stabile si transparente, rentabile si orientate catre piata. 

Orientarile planificate ale Comisiei privind schemele de sprijin si reforma prevazuta pentru acest an isi propun sa se asigure ca un astfel de sprijin este rentabil si contribuie la integrarea productiei de energie din surse regenerabile pe piata energiei.

Care sunt consecintele pentru Europa daca obiectivele pentru 2020 nu vor fi atinse?
Nerealizarea obiectivelor pentru energia din surse regenerabile va avea consecinte importante pentru UE. In primul rand, o puternica dezvoltare a energiei din surse regenerabile este o conditie importanta pentru a trece la o economie cu emisii reduse de carbon pana in 2050. In acest sens, actualul deceniu va fi crucial pentru a aduce Europa pe calea cea buna, deoarece deciziile privind investitiile adoptate astazi ne vor afecta sectorul energetic in urmatorii 30 de ani. In al doilea rand, nerealizarea obiectivelor ar incetini progresul in directia celor trei obiective ale politicii UE in domeniul energiei: UE ar ramane extrem de dependenta de combustibilii fosili, iar obiectivele „securitatea aprovizionarii cu energie” si „energie durabila” ar fi compromise. In plus, raspandirea insuficienta a mai multor tehnologii legate de energia din surse regenerabile nu ar permite reducerea corespunzatoare a costurilor de productie si ar impiedica, prin urmare, contributia energiei din surse regenerabile la competitivitatea UE. In cele din urma, nerealizarea obiectivelor nationale obligatorii ar putea declansa proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva statelor membre in cauza.

Pentru informatii suplimentare: IP/13/272

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 14.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 822.576 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video