UE urmareste introducerea celor mai ambitioase prevederi in materie de dezvoltare durabila, de munca si de mediu in cadrul TTIP

102 vizualizari
Comisia Europeana
Distribuie pe

„Comertul nu promoveaza doar interese economice, ci si valori. De aceea propunem, in cadrul negocierilor comerciale dintre UE si SUA, o abordare foarte ambitioasa privind dezvoltarea durabila.”
Comisia Europeana a publicat pe 6 noiembrie propunerea sa privind includerea unui capitol referitor la comert si la dezvoltarea durabila, inclusiv la forta de munca si la mediu, in cadrul actualelor negocieri comerciale dintre UE si SUA.
Capitolul propus, referitor la dezvoltarea durabila in cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comert si investitii (TTIP), contine cele mai ambitioase propuneri prezentate vreodata unui partener comercial cu privire la aceste aspecte. Aceasta abordare respecta noua strategie comerciala a UE, „Comert pentru toti”, care vizeaza elaborarea unor politici comerciale mai responsabile, atat la nivel intern, cat si la nivel mondial.
Scopul principal al acestui capitol este de a asigura respectarea, atat in UE, cat si in SUA, a unor standarde stricte in domeniul fortei de munca si al mediului si de a permite cooperarea intre parti in vederea abordarii provocarilor economiei globale, cum ar fi, printre altele, munca copiilor, sanatatea si siguranta la locul de munca, drepturile lucratorilor si protectia mediului. De indata ce vom ajunge la un acord, UE va depune eforturi pentru a garanta respectarea si punerea in aplicare a tuturor prevederilor acestui capitol.

Cu ocazia prezentarii noii propuneri, comisarul UE pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat:
„Comertul nu este numai un instrument capabil sa creeze noi oportunitati economice pentru consumatori, lucratori si angajatori, ci si unul menit sa contribuie la cresterea gradului de responsabilitate in intreaga lume. Comertul nu promoveaza doar interese economice, ci si valori. Munca copiilor, precaritatea drepturilor lucratorilor sau comportamentul iresponsabil al intreprinderilor sunt flageluri mondiale pe care doresc sa le combatem cu ajutorul politicii comerciale. Aceasta a devenit o prioritate absoluta in cadrul noii strategii „Comert pentru toti” si doresc sa o abordez in mod concret in cadrul acordului nostru cu SUA. De aceea propunem, in cadrul negocierilor comerciale dintre UE si SUA, o abordare foarte ambitioasa privind dezvoltarea durabila, care va fi respectata si pusa in aplicare imediat dupa semnarea acordului. Cooperarea cu SUA ne-ar permite sa luptam in mod mai eficient, la nivel mondial, pentru adoptarea unor practici mai responsabile. In acelasi timp, am garanta ca standardele noastre actuale stricte, chiar daca sunt uneori diferite, sunt respectate atat in UE, cat si in SUA.
Negocierile noastre comerciale cu SUA vor deveni cu timpul tot mai transparente. De aceea fac astazi publica aceasta propunere, pentru ca toata lumea sa afle ce dorim sa facem. Tot astazi va fi publicat pe site-ul Comisiei si primul nostru raport amanuntit cu privire la cea mai recenta runda de negocieri privind TTIP.”

Propunerea privind dezvoltarea durabila in cadrul TTIP prezinta o abordare integrata cu privire la comert si la dezvoltarea durabila, care inglobeaza, de asemenea, forta de munca si mediul, reafirmand dreptul statelor membre ale UE de a legifera in aceste domenii. Propunerea se refera si la angajamentele asumate in cadrul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si al acordurilor multilaterale de mediu, pentru a asigura respectarea, de catre ambele parti, a unui ansamblu comun de standarde si norme fundamentale privind forta de munca si protectia mediului. In plus, textul include obligatia de a nu admite derogari de la legislatia nationala in domeniul muncii si al protectiei mediului cu scopul de a atrage schimburi comerciale sau investitii.
In acelasi timp, Comisia Europeana prezinta, de asemenea, primul raport amanuntit de acest gen cu privire la cea mai recenta runda de negocieri privind TTIP, care a avut loc in octombrie. Raportul sintetizeaza discutiile purtate cu privire la toate cele trei domenii ale acordului, si anume accesul la piata, aspectele legate de reglementare si normele.

Prevederi amanuntite referitoare la mediu, incluse in capitolul privind dezvoltarea durabila:
Textul juridic al UE cuprinde:
• consolidarea cooperarii dintre UE si SUA in vederea combaterii exploatarii ilegale a padurilor, a pescuitului ilegal sau a comertului ilegal cu specii salbatice pe cale de disparitie;
• elaborarea unor politici care sa permita prevenirea sau minimizarea efectelor negative asupra sanatatii umane si asupra mediului legate de comercializarea substantelor chimice sau a deseurilor;
• promovarea comertului cu marfuri si tehnologii ecologice si a investitiilor in acest domeniu, legate, de exemplu, de productia de energie din surse regenerabile;
• un angajament privind conservarea biodiversitatii si a ecosistemelor, punerea in aplicare a unor masuri eficace pentru a asigura utilizarea si gestionarea durabila a resurselor naturale, in special in domenii precum padurile, pescuitul, fauna salbatica, si resursele biologice.

Prevederi detaliate privind forta de munca:
Textul juridic al UE cuprinde:
• sprijin pentru toate obiectivele strategice ale Agendei Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind munca decenta, inclusiv promovarea ocuparii fortei de munca, drepturile lucratorilor, protectia sociala, dialogul social, precum si nediscriminarea si egalitatea de gen;
• o afirmare a standardelor fundamentale ale OIM in domeniul muncii, printre care se numara libertatea de asociere si dreptul la negociere colectiva, angajamentul de a pune capat muncii fortate sau obligatorii si muncii copiilor, nediscriminarea in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si incadrarea in munca; punerea efectiva in aplicare, in fapt si in drept, a conventiilor OIM la care UE si SUA sunt parti si sprijinirea actualelor eforturi de ratificare a conventiilor fundamentale ale OIM;
• o referire la structurile menite sa faciliteze dialogul social la nivel intern si transatlantic, informarea si consultarea lucratorilor, cum ar fi comitetele de intreprindere;
• angajamentul de a promova la nivel global obiectivele privind eliminarea rapida si eficace a celor mai grave forme ale muncii copiilor si eliminarea muncii fortate sau obligatorii in toate formele sale, inclusiv prin intermediul legislatiilor nationale;
• protejarea nu numai a standardelor fundamentale, ci si a altor standarde ale OIM, precum siguranta la locul de munca.

Prevederi transversale privind:
• asigurarea faptului ca nu se admite nicio derogare de la standardele privind forta de munca si protectia mediului;
• promovarea comertului echitabil si etic prin initiative voluntare impartiale, deschise si transparente;
• implementarea celor mai bune practici in materie de transparenta si de participare publica;
• responsabilitatea sociala a intreprinderilor si comportamentul responsabil in afaceri, cu recunoasterea rolului tuturor partilor implicate - guverne, intreprinderi si consumatori.

Rolul societatii civile
Societatea civila, inclusiv sindicatele si ONG-urile din domeniul mediului, exercita o influenta puternica asupra politicii comerciale a UE. Expertiza ONG-urilor si a organizatiilor de lucratori si de angajatori este extrem de valoroasa pentru implementarea si monitorizarea angajamentelor in materie de dezvoltare durabila din cadrul acordurilor comerciale in vigoare ale UE. Inainte de a prezenta Statelor Unite aceasta propunere, Comisia Europeana s-a consultat frecvent cu toate partile interesate, cu membri ai Parlamentului European si cu statele membre.
Recentele acorduri comerciale ale UE confera societatii civile, chiar din momentul intrarii in vigoare a acordului, un rol oficial, exercitat atat prin participarea la grupuri consultative interne, cat si prin intermediul unei platforme comune de dialog cu o gama larga de parti interesate. UE are intentia de a continua sa coopereze indeaproape cu societatea civila si cu organizatiile internationale in ceea ce priveste punerea concreta in aplicare si monitorizarea TTIP.

Asigurarea punerii in aplicare si etapele urmatoare
UE va depune eforturi pentru a garanta respectarea si punerea in aplicare a tuturor prevederilor acestui capitol, fapt ce va fi evidentiat in mod clar in textul capitolului. The Comisia Europeana va publica propunerea sa detaliata privind institutiile si procedurile intr-o etapa ulterioara, intrucat se doreste mai intai obtinerea unui acord asupra unui continut ambitios, urmat de discutarea mecanismelor de monitorizare, pentru a aborda mai intai substanta acestei propuneri ambitioase. In prezent, UE si SUA dispun de modalitati diferite de implementare a angajamentelor asumate in cadrul acordurilor comerciale in ceea ce priveste dezvoltarea durabila, forta de munca si mediul, insa ambele parti considera ca este extrem de important ca aceste angajamente sa devina obligatorii si executorii. 
Propunerea UE a fost prezentata Statelor Unite in cursul ultimei runde de negocieri care a avut loc in luna octombrie. Dupa ce lucrarile de substanta vor ajunge intr-un stadiu mai avansat, Comisia isi va prezenta propunerile cu privire la cadrul institutional, la implicarea societatii civile si la modul de asigurare a punerii in aplicare. Intre timp, discutiile cu partile interesate si cu societatea civila vor continua.

Pentru mai multe informatii
Propunerea privind introducerea unui capitol referitor la dezvoltarea durabila in cadrul TTIP
Postarea de pe blog a comisarului pentru comert Cecilia Malmström
Raportul amanuntit cu privire la cea de-a 11-a runda de negocieri privind TTIP

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video