Ce este - Și ce NU este - Inteligența Artificială

41 vizualizari
ce este inteligenta artificiala
Distribuie pe
  • Inteligența artificială (AI) va transforma multe aspecte ale vieții de zi cu zi
  • Există, totuși, multe concepții greșite despre inteligența artificială și utilizările sale potențiale
  • Exagerările cu privire la potențialul AI provin în mare parte din neînțelegeri cu privire la ceea ce poate face de fapt AI

În linii mari, inteligența artificială (IA) este un domeniu de studiu și un tip de tehnologie caracterizat prin dezvoltarea și utilizarea mașinilor care sunt capabile să îndeplinească sarcini care de obicei ar fi necesitat inteligență umană.

Inteligența artificială a transformat deja multe industrii și aspecte ale societății, de la introducerea chatbot-urilor de servicii pentru clienți la GPS îmbunătățit și alte aplicații. Cu toate acestea, există mai multe concepții greșite despre AI și despre utilizările sale potențiale.

Acest articol prezintă opiniile d-nei Kay Firth-Butterfield, Head of Artificial Intelligence and Machine Learning al World Economic Forum

Ce tipuri de Inteligența Artificială există

Inteligența Artificială constă din mai multe modele diferite de învățare automată. Acestea includ, dar nu se limitează la, învățarea prin consolidare, învățarea supravegheată și nesupravegheată, viziunea computerizată, procesarea limbajului natural și învățarea profundă.

Toate modelele de învățare automată dezvoltă și avansează predicții statistice, dar diferă în ceea ce privește utilizarea și înțelegerea datelor. ChatGPT, de exemplu, este un chatbot alimentat de AI care este capabil să prezică cel mai probabil următorul cuvânt dintr-o propoziție. Cu predicții numeroase și relativ precise, ChatGPT este capabil să creeze paragrafe coerente.

Ce înțeleg greșit majoritatea oamenilor despre Inteligența Artificială

AI nu este inteligență, ci predicție. Cu modele mari de limbaj, am observat o creștere a capacității mașinii de a prezice și de a executa cu precizie un rezultat dorit. Dar ar fi o greșeală să echivalăm acest lucru cu inteligența umană.

Acest lucru este clar atunci când examinăm sistemele de învățare automată care, în cea mai mare parte, pot face o singură sarcină foarte bine la un moment dat. Acest lucru nu este echivalent cu nivelurile umane de gândire care pot indeplini sarcini multiple cu usurinta. Oamenii pot lua informații dintr-o singură sursă și le pot folosi în mai multe moduri diferite. Cu alte cuvinte, inteligența noastră este transferabilă – „inteligența” mașinilor nu este.

Cel mai mare potențial al Inteligenței Artificiale

Inteligența Artificială are un potențial enorm în diferite sectoare precum educație, asistență medicală și lupta împotriva schimbărilor climatice. FireAId, de exemplu, este un sistem informatic bazat pe inteligență artificială care utilizează hărțile riscului la incendiu pentru a prezice probabilitatea incendiilor forestiere pe baza variabilelor sezoniere. De asemenea, analizează riscul și gravitatea incendiilor de pădure pentru a ajuta la determinarea alocării resurselor.

In domeniul sănătății, inteligența artificială este utilizată pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților prin prevenire, diagnostic și tratament mai individualizat și mai eficient. Eficiența îmbunătățită reduce de asemenea costurile cu asistența medicală. 

Potențialul exagerat al Inteligenței Artificiale

Exagerările cu privire la potențialul AI provin în mare parte din neînțelegeri despre ceea ce poate face de fapt AI. Încă vedem multe mașini bazate pe inteligență artificială care prezintă multe erori. Deci ideea că acest tip de IA va înlocui inteligența umană este puțin probabilă.

Un alt obstacol în calea adoptării AI este faptul că sistemele AI își extrag datele din surse nereprezentative. Majoritatea datelor sunt produse de o parte a populației din America de Nord și Europa, ceea ce determină sistemele AI să reflecte această viziune asupra lumii. Sursa cuvintelor scrise ale ChatGPT, de exemplu,provin din aceste regiuni. Între timp, aproape 3 miliarde de oameni încă nu au acces regulat la Internet și nu au creat ei înșiși vreun fel de date.

Cele mai mari riscuri asociate cu Inteligența Artificială

Sistemele AI sunt incredibil de noi. Prin urmare, companiile și publicul larg trebuie să fie atenți înainte de a le folosi. Utilizatorii ar trebui să verifice întotdeauna dacă un sistem AI a fost proiectat și dezvoltat în mod responsabil și a fost bine testat. Gândiți-vă la alte produse; un producător de mașini nu ar lansa niciodată un vehicul nou fără teste riguroase în prealabil.

Riscul utilizării sistemelor AI netestate și slab dezvoltate nu numai că amenință valoarea și reputația mărcii, dar deschide și calea utilizatorilor către litigii. În Statele Unite, de exemplu, reglementările guvernamentale au precizat clar că întreprinderile vor fi trase la răspundere pentru utilizarea instrumentelor de angajare bazate pe inteligență artificială care discriminează.

Există, de asemenea, preocupările majore de sustenabilitate din jurul AI și a sistemelor informatice avansate, care folosesc o cantitate enormă de energie pentru a se dezvolta și a opera. Deja, amprenta de carbon a întregului ecosistem al tehnologiei informației și comunicațiilor este egală cu emisiile de combustibil ale industriei aviației.

Ce pasi se pot face pentru o dezvoltare responsabilă a Inteligenței Artificiale

În primul rând, oamenii ar trebui să se gândească dacă AI este sau nu cel mai bun instrument pentru rezolvarea unei probleme sau îmbunătățirea unui sistem. Dacă IA este adecvată, sistemul ar trebui dezvoltat cu grijă și bine testat înainte de a fi lansat publicului.

Utilizatorii ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de reglementările legale – iar sectorul public și privat ar trebui să lucreze împreună pentru a dezvolta bariere de protecție pentru aplicațiile AI.

În sfârșit, utilizatorii ar trebui să folosească diversele instrumente și resurse care au fost dezvoltate pentru a ajuta la utilizarea Inteligenței Artificiale în mod responsabil.

 

World Economic Forum este Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată. Forumul implică cei mai importanți lideri politici, de afaceri, culturali și alți lideri ai societății care dau formă agendelor globale, regionale și industriale. A fost înființată în 1971 ca o fundație non-profit și are sediul în Geneva, Elveția. Este independent, imparțial și nu este legat de niciun interes special. Forumul se străduiește în toate eforturile sale să demonstreze antreprenoriat în interesul public global, respectând în același timp cele mai înalte standarde de guvernare. Integritatea morală și intelectuală se află în centrul a tot ceea ce întreprinde.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video