Industria romaneasca are nevoie de 10.000 de roboti industriali pentru a ramane competitiva in Europa Centrala si de Est

roboti industriali

Producatorii industriali din Romania au nevoie de investitii masive in automatizare si robotizare pentru a se adapta la actualele conditii, caracterizate de cresterea salariilor din sector, de lipsa relativa de personal calificat si necesitatea asimilarii in productie a produselor cu valoare adaugata ridicata. Potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

"Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, Romania are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea si robotizarea unor sectoare intregi din domeniul industrial. Trebuie sa eliberam rapid forta de munca prinsa in activitati repetitive si anoste pentru a putea face loc activitatilor specifice productiei cu valoare adaugata ridicata. Experienta tarilor precum Ungaria sau Polonia a aratat ca procesele de automatizare si robotizare au mers mana in mana cu cresterea salariilor si a numarului de posturi disponibile in industrie”, a declarat Horia Stanese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucreaza alaturi de angajat. 

Potrivit Eurostat, Romania are circa 2 milioane de angajati in industrie, ceea ce inseamna un stoc de 2.200 de roboti industriali instalati, conform cifrelor Federatiei Internationale de Robotica. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboti la 10.000 de muncitori, economia romaneasca are nevoie asadar de circa 10.000 de roboti industriali.

Robotii colaborativi (cobotii) sunt usor de folosit, adaptabili, eficienti din punctul de vedere al costurilor si pot fi utilizati in siguranta. Acestia pot fi programati simplu si repede, chiar si de catre persoane fara experienta. Usurinta in utilizare echivaleaza cu o scadere semnificativa a costurilor, a timpului de programare si de punere in productie a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investitiei intr-un termen mult mai scurt decat in cazul robotilor obisnuiti, de dimensiuni mari. Deoarece cobotii nu necesita imprejmuiri de siguranta, angajatii pot lucra nemijlocit alaturi de ei, ceea ce reduce costul automatizarii si simplifica planul unitatii de productie.

Tinta de vanzari a companiei Universal Robots pentru piata romaneasca in 2017 este de a dubla stocul existent, de peste 100 de roboti. In ceea ce priveste piata robotilor colaborativi, Universal Robots are o cota de piata de 85-90%. In perioada 2009-2016, compania a vandut peste 22.000 de roboti colaborativi. Cobotii sunt roboti industriali versatili, foarte usor de utilizat si programat, care lucreaza impreuna cu angajatii si care nu sunt izolati prin gard de metal, precum robotii industriali clasici. Durata de amortizare a investitiei pentru robotii UR este de 195 de zile 

Despre Universal Robots
Universal Robots reprezinta rezultatul a multi ani de cercetari intensive in cadrul clusterului de robotica al Danemarcei, care se afla in localitatea Odense. Compania a fost fondata in 2005 de catre CTO-ul companiei, Esben Østergaard, care a dorit sa faca tehnologia robotilor accesibila tuturor, prin dezvoltarea de roboti industriali mici, usor de utilizat, la preturi rezonabile, care, alaturi de oameni si pe cont propriu, sa fie utilizati pentru eficientizarea proceselor din industrie.

Portofoliul de produse cuprinde bratele robotizate UR3, UR5 si UR10 numite astfel dupa sarcina utila in kilograme. De la lansarea primului robot UR in decembrie 2008, compania a inregistrat o crestere considerabila datorita robotilor usor de utilizat, vanduti acum in peste 50 de tari din intreaga lume. Perioada medie de amortizare a investitiei este de numai 195 de zile - este cea mai rapida din industrie.
Compania, o parte din Teradyne Inc., cu sediul in Boston, are sediul in Odense si are filiale si birouri regionale in S.U.A., Spania, Germania, Singapore, Cehia, India si China. Universal Robots are peste 300 de angajati in intreaga lume. Aflati mai multe la: www.universal-robots.com.

Adauga Comentarii

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Legislatie
News-in-english
Pompe
Sanitare