Cele mai importante aspecte in evaluarea corecta a locuintei

104 vizualizari
evaluarea locuintei
Distribuie pe

Wizmo.ro & Kiwi Finance: Cum trebuie evaluata corect locuinta si care sunt cele mai importante aspecte

Evaluarea corecta a locuintei este foarte importanta, indiferent daca proprietarul vrea sau nu sa vanda imobilul pe care il detine. Astfel, potrivit unei analize a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania, o estimare corecta a pretului locuintei este foarte importanta din cel putin doua motive: in primul rand, proprietarul va cere un pret fundamentat si sustinut de opinia unui expert (evaluatorul), iar in al doilea rand, deoarece poate negocia, mai aproape de realitate, pretul unei chirii sau valoarea unei garantii imobiliare.

“Evaluarea unui imobil are o importanta foarte mare si tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar sa nu stabileasca singur pretul unei locuinte, in cazul unei tranzactii, ci sa apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atat, din experienta noastra, am observat ca foarte multi proprietari care incearca singuri sa seteze un pret al imobilului nu reusesc sa faca o evaluare corecta si, acest lucru determina o incetiniere a procesului de vanzare”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Exista mai multe metode si algoritmi in stabilirea valorii unui imobil si numai evaluatorii acreditati pot stabili si emite rapoarte complete si opozabile de evaluare

Cele mai importante aspecte care trebuie luate in calcul la evaluarea unei locuinte, potrivit Ancai Bidian, sunt locatia, accesibilitatea si lichiditatea zonei. La acestea se adauga suprafata imobilului, structura, vechimea, valoarea de inlocuire, randamentul, facilitatile zonei, infrastructura, si standardul vecinatatilor. Alti factori care au un impact deosebit in stabilirea pretului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusa sau modul in care a fost exploatata constructia respectiva.

Partea juridica este, de asemenea, un aspect foarte important atunci cand este realizat un raport de evaluare. Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate si documentatia cadastrala. La acestea se adauga si cartea tehnica a constructiei si certificatul energetic.

Aspectul locuintei este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie sa fie igienizata, iar investitii minore precum izolarea termica sau inlocuirea finisajelor invechite pot avea un aport substantial in stabilirea unui pret favorabil.

“Asa cum am afirmat deja, pentru a determina valoarea unei locuinte, un evaluator va tine cont de zona, amplasament si vecinatati. O scoala sau un hipermarket aflate in vecinatate pot ridica in mod considerabil pretul”, a mai spus Anca Bidian.
Toate acest aspecte avute in vedere de catre evaluator sunt importante si la listarea unui anunt imobiliar pe o platform specializata, potrivit Wizmo.ro.

“Listarea pe platforma Wizmo a unei proprietati reprezinta promovarea acesteia, insa stabilirea pretului corect de vanzare este o etapa care trebuie parcursa in prealabil. Cu cat este mai profesionist realizata, cu atat cresc sansele pentru o tranzactionare la un pret corect si intr-un timp optim de vanzare a unei proprietati”, a incheiat Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video