Cum să testezi calitatea aerului din casă
Locuința ta ar putea fi plină de poluanți în aer chiar în acest moment și nici măcar nu îți dai seama. Doar pentru că nu poți detecta aceste particule nu înseamnă că ești în siguranță. Testarea calității aerului din interior este o necesitate dacă vrei să trăiești sănătos. Unele dintre lucrurile care pot afecta calitatea aerului din interior includ mirosurile, alergenii, substanțele chimice, poluarea aerului exterior și compușii organici volatili.
Acești poluanți pot cauza numeroase probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, oboseală și dureri de ochi. De asemenea, ei pot provoca sau agrava unele afecțiuni grave pe termen lung, inclusiv boli respiratorii, alergii și boli de inimă.
Pentru a te asigura că nu respiri în mod constant aer contaminat, trebuie să faci câteva teste pentru a determina calitatea aerului din interior.
Testarea gazelor radon
Radonul este un gaz radioactiv, invizibil, care se află peste tot în jurul nostru, ca parte a aerului pe care îl respirăm.
Gazul radon este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la nefumători.
Acesta este degajat de sol și pătrunde în interiorul clădirilor prin crăpăturile și golurile din fundație, pereți, podele și prin sistemul de alimentare cu apă.
Deși gazul radon poate cauza probleme grave de sănătate, acesta poate fi detectat cu ușurință. Măsurătorile de radon se efectuează fie cu detectori de radon ce înregistrează concentrația activității din interior fie cu ajutorul unui kit de radon de tip DYI, care nu va costa foarte mulți bani. Recomandarea este să faci acest test cât mai des posibil.
Kitul de detectare radon DIY
• Inchide toate ușile și ferestrele timp de 12 ore înainte de test și în timpul testului.
• Așază dispozitivul de testare la cel mai jos nivel din spațiul folosit. Dacă vrei să calculezi nivelul de radon pe care îl respiri zilnic, testarea spațiului de trecere sau a subsolului nefolosit va da rezultate inexacte.
• Nu întrerupe testarea aerului timp de 48 de ore până la 96 de ore, în funcție de timpul de durată indicat în instrucțiunile pentru testul cumpărat.
• După încheierea testului, trimite dispozitivul la laborator. Aceștia vor trimite rezultatele înapoi cu promptitudine.
• Un kit de testare a radonului DIY nu va costa mult și se găsește în majoritatea magazinelor de bricolaj și pentru locuință.
Testarea mucegaiului
Oriunde există umezeală într-o locuință, mucegaiul se poate dezvolta acolo. Aceasta poate fi o problemă serioasă, deoarece se știe că mucegaiul provocă nu numai daune inestetice pereților, casei, mobilierului și hainelor, ci și probleme de sănătate ale celor care locuiesc acolo, legate de inhalarea sporilor săi, care va duce la anumite afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul.
Mucegaiul depinde de umiditate și condens, dar există și alte cauze, care favorizează proliferarea sporilor în casă:
• Ventilație slabă
• Izolare termică insuficientă
• Lipsa expunerii la lumina soarelui
• Întreținere neadecvată
• Erori de proiectare ale izolației
• Intervenții constructive greșite
Există mai multe variante pentru a testa corespunzător casa ta pentru mucegai. Teste rapide, măsurare MVOC și câini de detectare a mucegaiului.
Test rapid pentu mucegai în aer
O placă de sedimentare cu un mediu de cultură așezată în cameră. Dacă există spori de mucegai în aer, aceștia ar trebui să se așeze pe placă. Aceste plăci se trimit la laborator iar rezultatul îl vei primi după o săptămână.
Testarea compușilor organici volatili
COV sunt cunoscuți pentru faptul că provoacă mai multe probleme, inclusiv greață, dureri de cap și iritații ale gâtului, dar pot provoca și cancer, pot deteriora ficatul, rinichii și sistemul nervos central.
Compușii organici volatili sunt substanțe chimice cunoscute ca având o presiune ridicată a vaporilor la temperatura camerei. Aceștia sunt emiși sub formă de gaze din anumite tipuri de lichide și solide. Numeroase truse de testare te vor ajuta să identifici COV comuni. Cele mai multe dintre aceste truse sunt multifuncționale, ceea ce înseamnă că vor identifica și alți poluanți din aer.
Testarea monoxidului de carbon
Monoxidul de carbon este o substanță chimică despre care se știe că provoacă amețeli, oboseală, dureri de cap, greață și dezorientare. Unele dintre principalele surse ale acestei substanțe chimice includ produsele din tutun, sobele cu gaz și utilizarea cuptoarelor în interior. Pentru a menține o calitate adecvată a aerului din interior, va trebui să instalezi un dispozitiv de detectare a monoxidului de carbon la fiecare nivel al locuinței tale. Pentru a reduce nivelul de monoxid de carbon din locuința ta, ar trebui să începi să folosești aparate care se ventilează în exterior ori de câte ori ai posibilitatea și să ventilezi încăperile în care folosești aparate care ard combustibil.
Aerul pe care îl respiri în propria casă te poate expune la riscul de a avea probleme de sănătate dacă este poluat. De aceea, este imperativ să testezi des calitatea aerului din interior!