195 de tari au adoptat la Paris un acord universal privind clima

64 vizualizari
acordul de la Paris
Distribuie pe

Acord istoric la Paris privind schimbarile climatice: UE se afla in avangarda eforturilor globale

Uniunea Europeana a jucat un rol important in medierea acordului istoric incheiat pe 12 decembrie la Paris: 195 de tari au adoptat un nou acord universal privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic.

Acest acord ambitios si echilibrat, primul acord multilateral major incheiat in secolul al XXI-lea, pune bazele unui plan global de actiune pe care omenirea ar trebui sa il urmeze pentru a evita schimbari climatice periculoase, limitand incalzirea globala la sub 2°C.

Acordul este rezultatul eforturilor pe care comunitatea internationala le-a facut ani de-a randul pentru a ajunge la un acord multilateral privind schimbarile climatice. Ținand cont de rata scazuta de participare in cadrul Protocolului de la Kyoto si de esecul de la Copenhaga din 2009, UE a construit o ampla coalitie de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, ceea ce a permis ajungerea la un rezultat pozitiv la Conferinta de la Paris. Acordul de la Paris trimite un semnal clar investitorilor, intreprinderilor si factorilor de decizie, si anume ca tranzitia globala catre o energie curata va deveni realitate si se va baza pe evitarea utilizarii de combustibili fosili poluanti.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Astazi, lumea este unita in lupta impotriva schimbarilor climatice. Astazi, omenirea primeste un colac de salvare, o ultima sansa de a preda generatiilor viitoare o lume mai stabila, o planeta mai sanatoasa, societati mai echitabile si economii mai prospere. Acest acord solid va ghida lumea in tranzitia globala catre o energie curata. Acest acord este, de asemenea, un succes pentru Uniunea Europeana. De mult timp ne remarcam drept lideri mondiali in actiunile de combatere a schimbarilor climatice, iar Acordul de la Paris reflecta acum ambitia noastra la nivel mondial. As dori sa ii multumesc negociatorului-sef al UE, comisarul Miguel Arias Cañete, si echipei sale pentru eforturile depuse zi si noapte pentru ca acest acord sa devina realitate si pentru ca Uniunea Europeana sa fie actorul central pe durata negocierilor. Sunt mandru de voi toti.”

Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a declarat: „Acest acord este un pas major pentru Europa. Dar, si mai important, este un pas major pentru comunitatea internationala. Europa a condus eforturile depuse la Paris pentru a obtine un acord ambitios privind combaterea schimbarilor climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic. Am incheiat aliante si altii ni s-au alaturat. Obiectivele noastre principale - obiectivul pe termen lung, ciclurile de revizuire la 5 ani si transparenta - figureaza in noul acord. De asemenea, acordul reafirma angajamentul global de a-i sprijini in continuare pe cei care au nevoie de asistenta. Am reusit. Urmeaza sa fie realizat ceea ce s-a promis. Europa va continua sa conduca tranzitia spre o economie cu emisii scazute, asupra careia am convenit.”

Acordul de la Paris privind schimbarile climatice 
Acordul de la Paris privind schimbarile climatice reprezinta o punte intre politicile actuale si atingerea unui echilibru climatic pana la sfarsitul secolului. Ambitie, angajament si solidaritate: acesta este mesajul transmis de reprezentantii guvernelor reuniti la Paris.

Ambitie: Guvernele au convenit asupra unui obiectiv pe termen lung de a mentine cresterea temperaturii medii la nivel mondial cu mult sub 2°C peste nivelurile din perioada preindustriala si de a incerca sa limiteze cresterea la 1,5°C, deoarece acest lucru ar reduce in mod semnificativ riscurile si efectele schimbarilor climatice. In acord se indica nevoia de a stabiliza emisiile globale cat mai curand posibil, recunoscand ca acest lucru va necesita o perioada mai lunga pentru tarile in curs de dezvoltare, si de a efectua reduceri rapide ale cotelor de emisii, in conformitate cu cele mai bune dovezi stiintifice disponibile. Inaintea si in timpul Conferintei de la Paris, tarile participante au prezentat planuri cuprinzatoare de actiune privind reducerea emisiilor. Cele 185 de contributii preconizate stabilite la nivel national, pregatite inainte de Conferinta de la Paris, nu sunt inca suficiente pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub 2°C pana la sfarsitul secolului. Cu toate acestea, acordul prezinta calea de urmat pentru atingerea acestui obiectiv.

Angajament: Pentru a realiza aceasta aspiratie comuna, guvernele au convenit sa se reuneasca o data la 5 ani pentru a stabili obiective mai ambitioase, in conformitate cu datele stiintifice. De asemenea, au acceptat sa comunice intre ele si cu publicul cu privire la masurile pe care le iau pentru a-si pune in aplicare obiectivele si pentru a asigura transparenta si supervizarea. O data la cinci ani, va avea loc un bilant global. Un sistem solid de transparenta si responsabilitate va monitoriza progresele inregistrate catre realizarea obiectivului pe termen lung.

Solidaritate: UE si alte tari dezvoltate vor continua sa sprijine actiunile de combatere a schimbarilor climatice, pentru a reduce emisiile si pentru a consolida rezistenta la impactul schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Alte tari sunt incurajate sa furnizeze sau sa continue sa acorde sprijin in mod voluntar. Tarilor in curs de dezvoltare li se va acorda sprijin international, continuu si sustinut, pentru adaptare. Tarile dezvoltate intentioneaza sa-si mentina obiectivul colectiv de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pana in 2025, cand va fi stabilit un nou obiectiv colectiv.

Pierderi si daune
Acordul de la Paris include si un articol privind problema pierderilor si daunelor provocate de impactul schimbarilor climatice. Tarile participante au recunoscut ca trebuie sa coopereze si sa consolideze cunoasterea, actiunile si sprijinul in diferite domenii, cum ar fi sistemele de alerta timpurie, pregatirea pentru situatiile de urgenta si asigurarea in caz de riscuri majore.

Agenda de actiune Lima-Paris
Agenda de actiune Lima-Paris, o initiativa a presedintiilor peruana si franceza ale COP, care vizeaza catalizarea actiunilor multilaterale ale partilor interesate, a reunit pe scena mondiala un numar fara precedent de tari, orase, intreprinderi si reprezentanti ai societatii civile, pentru a accelera actiunile comune de combatere a schimbarilor climatice, in sprijinul noului acord. Initiativa a demonstrat ca intreaga comunitate internationala era pregatita sa actioneze, chiar inainte de intrarea in vigoare a Acordului de la Paris in 2020. De-a lungul celor doua saptamani, in cadrul conferintei au fost prezentate o serie de anunturi majore si initiative novatoare.

Pentru mai multe informatii cu privire la prioritatile Comisiei Juncker in domeniul politicilor climatice, accesati site-ul Comisiei.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 33.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 900 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video