5 factori care cresc eficiența panourilor solare

132 vizualizari
panouri solare
Distribuie pe

Comisia Europeană își propune să crească obiectivul privind energia regenerabilă până în 2030 de la 22% la 45%. Astfel, unul dintre scopurile principale este de a face obligatorii panourile fotovoltaice din 2026 pentru toate clădirile publice și comerciale care depășesc o anumită dimensiune, iar din 2030 pentru clădirile rezidențiale.

Mai jos sunt factorii care trebuie luați în considerare în timpul procesului de instalare și în ceea ce privește întreținerea, pentru a maximiza eficiența acestor sisteme și a amortiza costurile ridicate de achiziție și instalare. 

Performanțele panourilor solare depind în primul rând de tehnologia aleasă și de materialele folosite, dar există și alte elemente care le afectează după instalare. 

Unghiul de înclinare 

Acesta variază în funcție de țara în care este instalat panoul solar: cu cât ne aflăm mai aproape de ecuator, cu atât unghiul trebuie să fie mai aproape de zero. Există, de asemenea, dispozitive numite "urmăritori solari" care, urmăresc razele soarelui și se asigură că lumina cade întotdeauna perpendicular pe panouri, astfel se sporește performanța sistemului fotovoltaic.  

Orientare 

Din nou, acest aspect depinde de locul în care este instalat panoul solar. Dacă te afli în emisfera nordică, acoperișul ar trebui să fie orientat spre sud; dimpotrivă, dacă te afli în emisfera sudică, acoperișul ar trebui să fie orientat spre nord.  

Temperatura 

În general, temperaturile deosebit de extreme (prea ridicate sau prea scăzute) reduc eficiența panourilor. 25°C este temperatura ideală găsită pentru ca sistemul să funcționeze la maximum. 

Umbrire 

Asigură-te că nu există copaci, clădiri, coșuri de fum sau antene care să facă umbră panourilor solare, pentru că acest lucru ar putea reduce eficiența acestora. Ia în considerare faptul că este suficient ca un singur modul fotovoltaic să fie umbrit pentru a diminua performanța energetică a întregului sistem.  

Curățarea și întreținerea 

Murdăria, cum ar fi praful, nisipul, sarea, resturile, reziduurile organice, frunzele sau rășina creează o barieră care inhibă producția optimă de energie a panourilor. Prezența a 10 g/m2 de praf poate reduce puterea unui panou fotovoltaic cu aproximativ 34%. Curățarea frecventă a panourilor solare este, prin urmare, necesară pentru a asigura eficiența acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video