Adunarea ONU de Mediu din 2016 va dezbate securitatea mediului, la propunerea Romaniei

170 vizualizari
ONU
Distribuie pe

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a propus, in cadrul Biroului Adunarii ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), ca securitatea mediului sa fie o tema principala de discutie in cadrul celei de-a doua sesiuni a Adunarii ONU de Mediu (UNEA2), din 2016. Ministrul Gratiela Gavrilescu este vicepresedinte al UNEA.

”Dezbaterile pe tema securitatii mediului, in cadrul unui simpozion, vor contribui la constientizarea amenintarilor la adresa mediului si abordarea lor integrata. Un astfel de cadru va permite discutarea rezultatelor evenimentelor internationale din acest an, din domeniul mediului, dezvoltarii si schimbarilor climatice, din perspectiva securitatii mediului”, a declarat ministrul roman.

In perioada 30 - 31 martie 2015, delegatia condusa de ministrul Gratiela Gavrilescu a participat la sedinta Biroului UNEA, la Nairobi, Kenya. Peste 25 de delegati din cele 10 state membre ale Biroului Adunarii ONU de Mediu, dintre care 6 ministri de mediu (Romania, Kenya, Irak, Georgia, Egipt, Santa Lucia), au discutat prioritatile politice si etapele pregatirii UNEA2, ce va avea loc in luna mai 2016. Discutiile din cadrul reuniunii au vizat si o reflectie asupra tematicii ce va face obiectul segmentului ministerial din cadrul UNEA2.

UNEA s-a intrunit in prima sesiune in iunie 2014, devenind cea mai inalta platforma a procesului decizional de mediu, in pregatirea unei noi etape de abordare a mediului ca o problema mondiala, plasand, pentru prima data, problematica mediului la acelasi nivel de importanta cu cele privind pacea, securitatea, finantele, sanatatea si comertul.

In alocutiunea sa, ministrul Gratiela Gavrilescu a sustinut ca UNEA2 trebuie sa cuprinda politica integrata de mediu la nivel mondial. ”Tema principala pentru segmentul ministerial al UNEA2 trebuie sa se concentreze pe rezultatul Summit-ului ONU privind Dezvoltarea, care va avea loc in septembrie 2015 si unde se vor adopta mult asteptatele Obiective de Dezvoltare Durabila, mai ales in contextul in care ne aflam in primul an de implementare al Agendei ONU de dezvoltare post-2015”, a declarat demnitarul roman.

In cadrul lucrarilor Biroului UNEA, ministrul roman a avut o intalnire cu directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), domnul Achim Steiner, care a mentionat importanta continuarii implicarii Romaniei la nivelul cel mai inalt al deciziilor privind mediul, apreciind aspectele reliefate de doamna ministru Gratiela Gavrilescu, dar si importanta cooperarii regionale si actiunea in plan national.

In marja reuniunii Biroului UNEA, in data de 01 aprilie 2015, ministrul Gratiela Gavrilescu a avut o reuniune bilaterala cu omologul kenyan, doamna Judi Wakhungu, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Resurselor Naturale din Nairobi. Cei doi ministri au discutat actualizarea si operationalizarea cadrului legal de cooperare dintre cele doua state pe domeniul mediului, in special cooperarea in domeniul managementului apelor si ariilor protejate, dar si completarea cu noi tematici de actualitate – dezvoltarea durabila si schimbarile climatice. Ministrul kenyan a precizat ca va sustine propunerea Romaniei privind organizarea unui simpozion in cadrul UNEA2 ce va avea ca tema securitatea mediului.

Elemente de background
Adunarea ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environmental Assembly - UNEA) inlocuieste fostul Consiliu de Administratie al UNEP (UNEP Governing Council) si reprezinta organul de administratie al UNEP (UNEP governing body). UNEA a luat fiinta dupa Conferinta Rio+20 (Conferinta ONU privind Dezvoltarea Durabila din 2012), fiind unul dintre rezultatele cadrului institutional pentru dezvoltare durabila – Consolidarea pilonului mediu al dezvoltarii durabile si intarirea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu.

Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environmental Programme - UNEP), infiintat in anul 1972, reprezinta forul de mediu international la nivelul cel mai inalt. Desi nu a devenit Organizatia Mondiala a Mediului – asa cum era asteptat in negocierile din cadrul Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila din 2012 Rio+20 , UNEP a beneficiat de o consolidare institutionala. Reprezentarea a devenit universala, adica toate statele membre ONU (193) au devenit parte a UNEA, fata de reprezentarea de pana in 2012 cand era pe baza de membru prin rotatie, iar Biroul organului de administratie a fost marit de la 5 membri la 10 membri (cate 2 reprezentanti pentru fiecare grup regional ONU).

Prima sesiune a Adunarii ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEA1) s-a desfasurat in perioada 23 – 27 iunie 2014 la sediul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), de la Nairobi, Rep. Kenya. In data de 23 iunie 2014, Romania a fost aleasa in functia de vicepresedinte in Biroul primei Adunari ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu. Functia este asumata la nivel de ministru al Mediului. Romania reprezinta in Biroul UNEA1 Grupul Est-European, alaturi de Georgia. Biroul UNEA1 isi desfasoara mandatul pe o perioada de 2 ani, incepand din 23 iunie 2014 pana la inceputul celei de-a doua sesiuni a Adunarii ONU de Mediu, programata sa fie organizata in perioada 23-27 mai 2016.

Lucrarile primei Adunari ONU de Mediu a UNEP (UNEA1) s-au finalizat prin adoptarea, dupa intense negocieri, a unui numar de 17 rezolutii. Tematica acestor rezolutii se circumscrie unor domenii importante de mediu, precum: biodiversitate, managementul chimicalelor si al deseurilor, in special poluarea datorata deseurilor de plastic abandonate in ecosistemul marilor si oceanelor, poluarea aerului, comertul ilegal cu specii salbatice etc. Dupa finalizarea lucrarilor UNEA1, se continua activitatea de implementare a acestor rezolutii si se pregateste urmatoarea sesiune a Adunarii ONU de Mediu, ce va avea loc in luna mai 2016.

Activitatea dintre cele doua sesiuni se desfasoara prin Comitetul Reprezentantilor Permanenti (CRP) de la Nairobi, din care fac parte ambasadorii ce au functia de Reprezentat Permanent pe langa Programul Natiunilor Unite pentru Mediu. Romania este reprezentata in CRP de catre doamna Ambasador Iulia Pataki, in calitate de vicepresedinte al Comitetului.

www.mmediu.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 14.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 822.576 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video