Ajutor de stat: schema de sprijin bazata pe certificate verzi

73 vizualizari
certificate verzi
Distribuie pe

Comisia Europeana a aprobat, la inceputul lunii mai, amendamentele introduse de Romania la schema de sprijin in domeniul surselor de energie regenerabila, bazata pe certificate verzi.

Comisia a clarificat faptul ca sprijinul acordat sub forma de "certificate verzi" comercializabile implica un ajutor de stat.
Ea a apreciat ca modificarile aduse sistemului, ce limiteaza criteriile aplicabile in comparatie cu sistemul elaborat in 2011, sunt in conformitate cu normele europene in vigoare privind ajutoarele de stat, in special cele care se refera la "Orientarile privind ajutoarele de stat in domeniul energiei si mediului" din 2014.

Context: 
Comisia Europeana a constatat, in 2011, ca planul Romaniei de a sprijini producţia de energie din surse regenerabile este in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Acest lucru se datora, in special, faptului ca schema crea stimulente clare pentru cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie, cuprinzand totodata masuri de salvgardare pentru a limita denaturarile aduse liberei concurente.
Schema a fost conceputa pentru a asista Romania in atingerea, pana in 2020, a ţintelor obligatorii privind energia din surse regenerabile, potrivit normelor UE.
Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la data de 31 decembrie 2016

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate. In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus. Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice). Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achiziţiona in fiecare an un anumit numar de certificate verzi. Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile. 
Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016. 

Pagini Utile
Comunicat de presa privind aprobarea schemei initiale de sprijin 
• Registrul ajutoarelor de stat

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 24.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.485 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video