Atelier de lucru cu tema «changing finance, financing change» cu scopul de a promova produse financiare inovative

77 vizualizari
green finance
Distribuie pe

Pe 18 aprilie, la sediul reprezentantei Comisiei Europene in Romania a fost organizat un atelier de lucru cu tema “changing finance, financing change”, atelier ce vine in sprijinul proiectului BUILD UPON. La eveniment au fost prezenti importanti actori din mediul public si privat, dar si reprezentanti ai societatii civile. Printre subiectele dezbatute s-au numarat finantarea cladirilor verzi, ipotecile verzi, barierele aflate in calea dezvoltarii unor produse financiare “verzi” si solutii privind adoptarea lor mai rapida si la o scara mai larga.

In deschidere, doamna Cosmina Menghes, raportor politic in cadrul reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a prezentat rezultatele studiului privind finantarea proiectelor de eficienta energetica in Uniunea Europeana, studiu redactat de Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG) - grup de lucru format la initiativa Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene si a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Domnia sa a prezentat pe rand barierele ce stau in calea finantarii proiectelor de eficienta energetica, cat si recomandarile grupului de lucru pentru factorii de decizie politica si pentru actorii comerciali, recomandari ce formeaza un pachet comprehensiv de masuri de stimulare a investitiilor ce au ca scop reducerea consumului de energie.

Domnul Luca Bertalot, secretar general al European Mortgage Federation, a subliniat nevoia de a promova activ beneficiile Ipotecilor Verzi, produs cea duce plus valoare tuturor actorilor implicati, de la dezvoltatori, la locatari, la sectorul bancar. De asemenea, au mai fost prezentate si alte produse financiare inovative folosite pentru realizarea investitiilor verzi, dintre care mentionam aici doar cateva, precum obligatiunile verzi sau liniile de credit dedicate. Sesiunea a fost una colaborativa, toti cei prezenti, atat in sala cat si via webcast, avand posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere, sa ofere sugestii sau sa ridice intrebari.

In timpul atelierului de lucru, doamna Elena Rastei, Consilier al Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor a prezentat doua programe complementare finantate prin Fondul de Mediu: “Dezvoltarea unui sector al cladirilor verzi reprezinta una dintre cele mai importante prioritati ale strategiei Ministerului privind economia verde, accentul fiind pus pe sustinerea financiara prin intermediul Fondului de Mediu in valoare de aproximativ 150 milioane RON pentru doua programe complementare: Casa Verde, ce incurajeaza instalarea sistemelor de energie regenerabila, si Casa Verde Plus ce ofera subventii pentru acoperisuri inierbate, materiale ecologice pentru izolatie (canepa, lana, vata bazaltica, minerala, celuloza), iluminat eficient si sisteme inteligente de optimizare a consumurilor de resurse pentru cladiri.”

Dr. Monica Ardeleanu, Director Executiv al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, a declarat la finalul sesiunii: “Asteptam in continuare o prezenta ridicata la urmatoarele ateliere de lucru, unde vom avansa ideile discutate pana acum, axate in mod principal pe identificarea instrumentelor financiare si de constientizare, si unde partile implicate vor avea ocazia sa isi exprime punctul de vedere, contribuind astfel la dezvoltarea unei viziuni comune si a unui angajament ambitios, insotit de un set de recomandari pentru autoritatile guvernamentale in vederea elaborarii unei noi versiuni a Strategiei Nationale de Renovare a Romaniei.”

Proiectul BUILD UPON este in plina desfasurare, pana in prezent avand loc trei astfel de sesiuni participative, incluzandu-l aici pe cel de la Bucuresti din data de 18 aprilie. Pentru perioada urmatoare, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi a planificat noi sesiuni de consultare publica participativa ce vor avea loc la Iasi (22 Aprilie), Brasov (13 mai) si din nou la Bucuresti (2 iunie) unde se vor consolida si concluziile finale.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video