Biomasa, urmatorul trend in sectorul energiei verzi, o alternativa pentru echilibrarea capacitatilor de productie

73 vizualizari
Biomass and Cogeneration - Romania 2014 National Conference
Distribuie pe

Intr-un an 2013 in care proiectele de energie regenerabila au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa – de la aproximativ 2.2 GW instalati la finele lui 2012, pana la aproape 4.3 GW – proiectele care folosesc biomasa pentru productia de energie electrica (si termica, daca este vorba de cogenerare) raman in umbra celor fotovoltaice, eoliene sau hidro. 
Chiar si asa, proiectele de biomasa au atras investitii semnificative si care au determinat o crestere de 132% din punct de vedere al capacitatilor de productie – 65 MW, conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, ANRE.

Daca in ultimii ani in sectorul energiei verzi au stralucit proiectele fotovoltaice, viitorul pare ca apartine biomasei. Pe fondul avantului proiectelor solare ori eoliene, este nevoie de capacitati de echilibrare a energiei. In acest sens biomasa este o solutie, fiind nu doar regenerabila, ci si accesibila si nu genereaza cresterea concentratiei de dioxid de carbon, potentialul mare neexploatat, provenind in mare parte din terenul agricol disponibil.

Biomasa reprezinta partea biodegradabila a produselor, deseurilor, reziduurilor de origine biologica din agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, dar si componenta biodegradabila a deseurilor industriale si municipale. Asadar, dezvoltarea unei centrale pe biomasa poate fi complementara unei afaceri in agricultura - spre exemplu, resturile culturilor de cereale pot fi utilizate ca materie prima intr-o astfel de centrala. Electricitate si caldura pot fi obtinute si din resturi lemnoase, precum rumegusul, in cazul centralelor in cogenerare, model adoptat de mari prelucratori din industria lemnului.

Pe langa faptul ca este singurul segment din zona de energie regenerabila care nu a fost afectat de modificarile recente ale schemei de sprijin prin certificate verzi, dezvoltarea de proiecte pe baza de biomasa reprezinta, de pilda, o solutie pentru consumul energetic intern in zona de prelucrare a lemnului, precum si o alternativa pentru alimentarea electrica si/sau termica a unor zone rezidentiale, localitati.
Productia de energie din biomasa este sustinuta si incurajata de catre autoritati, ramanand singura neafectata de amendamentele aduse legii 220/2008 ce reduc numarul certificatelor verzi alocate producatorilor de energie verde. Energia generata din biomasa este rasplatita cu cate doua certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat, pentru o perioada de 15 ani.
Mai mult, daca este vorba de electricitate produsa in centrale electrice care utilizeaza biomasa provenita din culturi energetice (rapita, soia, floarea soarelui, chiar si porumb), se mai adauga cate un certificat verde pentru fiecare MWh. De un certificat verde suplimentar beneficiaza si energia electrica produsa in centrale de cogenerare pe biomasa calificate ca fiind de inalta eficienta.

Astfel de aspecte constituie fundamente solide pentru cresterea productiei de energie verde din biomasa sustinuta si prin Conferinta Nationala „Biomass & Cogeneration Romania” care va avea loc in 8 Mai, 2014, la Bucuresti. 

Evenimentul organizat de GOVNET Conferences vine in sprijinul dezvoltarii acestui sector, devenind un punct de intalnire pentru toti factorii implicati: de la autoritatile care reglementeaza sectorul energetic din Romania, producatorii de biomasa, dezvoltatori de proiecte de biomasa si cogenerare, operatori ai unor centrale de acest tip, pana la delegati din sfera de finantare a energiei regenerabile, specialisti din zona juridica sau detinatori de ferme agricole, o sursa primara de biomasa. 
Oportunitatile pe care aceasta nisa a sectorului energiei verzi le ofera, provocarile, actualitatea acestei piete din Romania vor fi aduse in prim plan si dezbatute in cautarea de solutii care sa se concretizeze in dezvoltarea ulterioara prin noi proiecte ce vizeaza productia de energie din biomasa si in centrale de cogenerare.

Pentru inregistrarea participarii si detalii suplimentare contactati-ne: 021/2105287 sau sales@govnet.ro


Biomass & Cogeneration Romania - National Conference and Networking Fair
May 8, 2014, Bucharest, Romania

The considerable development potential of Biomass & Cogeneration energy in Romania will be debated at the Biomass and Cogeneration - Romania 2014 National Conference, that will take place on May 8, 2014 in Bucharest.
Balancing power capacities are necessary in Romania, due to the fast growing wind and PV energy sectors, with Biomass power generation being one of the welcomed alternatives.
This high level B2B conference focuses on local opportunities and challenges for the development of the Romanian biomass and cogeneration sector, international co-operation in biomass projects, and project finance for bio-energy development in the country. The conference is addressed to biomass producers, energy companies, owners of cogeneration facilities as well as other parties already involved or interested in the development of the sector in Romania.

Biomass and Cogeneration - Romania 2014 National Conference and Networking Fair - May 8, 2014 in Bucharest

Who will you meet: 
• Romanian authorities regulating the energy sector
• Biomass producers
• Biomass traders - domestic and international
• Biomass and cogeneration plant operators
• Biomass and cogeneration technology companies
• Renewable energy financing professionals
• Renewable energy law experts
• Owners of large agricultural farms in Romania
• Wood waste and pelleting companies
• Grain storage and process facilities
• Other entities interested/ involved in the bio-energy market

Language: English and Romanian (with simultaneous translation provided)

Registration: Conference participation fee is 129 € + VAT/ person.
The fee includes the participation in the conference sessions, coffee breaks and lunch, as well as the conference proceedings documents. 
- 10% Early Bird discount will be applied for registrations and fee payment by April 15, 2014.

Registration conditions: The program and the speakers are subject to change. Should the conference be cancelled due to force majeure, unavailability of the conference venue, speakers being prevented or for other good cause, the organizer reserves the right to cancel the conference. In case of cancellation all participants will be informed promptly. In this case, all registration fees will be reimbursed.

Payment: Payment can be made by bank transfer prior to the event. Please take into consideration the limited seats availability, therefore we recommend that registrations are made prior to the week of the event.

http://govnet.ro/Biomass-and-Cogeneration---Romania-2014-National-Conference 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video