Cogenerarea de energie: ce este și cum ne face mai eficienți?

104 vizualizari
Cogenerarea de energie
Distribuie pe

Cogenerarea de energie ne ajută să fim eficienți, permițându-ne să obținem două tipuri de energie dintr-o singură sursă. Iată cum se procedează.

Cogenerarea este un model care produce două tipuri de energie, electrică și calorifică. Dar ce este cogenerarea de energie și cum ne face aceasta mai eficienți?

Ce este cogenerarea de energie?

Institutul pentru diversificare și economisire a energiei (IDAE) definește cogenerarea ca fiind "producerea în comun, într-un proces secvențial, a energiei mecanice și/sau electrice și a energiei termice utile".

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să vă imaginați o centrală de generare a energiei termice care nu numai că produce electricitate, dar produce și căldură în urma proceselor de ardere. În loc să se lase căldura să scape, aceasta poate fi valorificată. De exemplu, prin instalarea unui cazan cu apă. Când apa este fierbinte, aceasta poate fi folosită într-un sistem de încălzire. Iar dacă se produce abur, acesta poate fi folosit pentru a mișca sau activa utilaje sau pentru a produce mai multă energie electrică.

La început, cogenerarea a fost legată de industriile ale căror operațiuni generau temperaturi ridicate (industria chimică, metalurgică, ceramică, alimentară, a hârtiei, auto); cu toate acestea, în ultimii ani, începe să fie implementată și în alte tipuri de activități, cum ar fi centrele sportive (pentru încălzirea piscinelor) sau în încălzirea clădirilor mari (de exemplu, spitale și hoteluri).

Planificarea urbană actuală îl include, de asemenea, în propunerile sale cele mai durabile. De fapt, Uniunea Europeană (UE) a luat în considerare cogenerarea în politica sa energetică pentru reducerea emisiilor de gaze și neutralitatea emisiilor de carbon pentru 2050.

Cum poate fi implementat acest tip de sistem?

Există mai multe tipuri de sisteme de cogenerare a energiei:

Turbină cu gaz: gazul natural este ars într-o cameră, unde se produce energie mecanică care este ulterior transformată în energie electrică. Gazele rezultate în urma arderii sunt utilizate pentru a genera energie mecanică din procesul industrial sau pentru a genera abur, cu același obiectiv.

Turbina cu abur: generează energie mecanică din abur. Nu depinde în mod direct de un singur tip de combustibil, deci este deosebit de versatilă.
Motor cu combustie: În acest caz, apa este înlocuită cu uleiuri care mențin căldura și ajută la răcirea componentelor motorului care se supraîncălzesc, prin intermediul unui sistem de schimb de căldură.

Există o a treia modalitate, trigenerarea, care include refrigerarea și care, de asemenea, profită de gaze pentru a furniza CO2 în sere sau pentru a le folosi la fabricarea băuturilor carbogazoase, crescând astfel eficiența.

De ce aveți nevoie pentru a putea utiliza cogenerarea de energie?

Iată care sunt principalele cerințe pentru a putea instala cogenerarea de energie într-o comunitate sau într-o companie.

În primul rând e nevoie,de un studiu tehnic preliminar, realizat de profesioniști, care să analizeze cazul specific pentru instalare și performanță. Acest lucru vă va ajuta să știți din timp dacă proiectul ar fi fezabil din punct de vedere tehnic și financiar.
Elaborarea unui proiect tehnic, cu participarea unor tehnicieni acreditați, împreună cu bugetul corespunzător.
Gestionarea unui punct de conectare cu o companie de distribuție a energiei.
Executarea proiectului, cu supraveghere profesională.
Regularizarea administrativă, cu documentația, cererile, autorizațiile și certificatele corespunzătoare, în funcție de administrație și de tipul de instalație.
O instalație de cogenerare a energiei constă, de obicei, în următoarele:

Cameră sau motor pentru a arde combustibilul și a genera energie mecanică, care va fi transformată în energie electrică.
Materie primă ca sursă de energie primară. După cum am menționat deja, acestea pot fi combustibili fosili, biocombustibili sau biomasă.
Generator de electricitate, care transformă energia mecanică în electricitate.
Sistem de utilizare a energiei termice generate în procesul anterior de producere a energiei.
Sistem de răcire pentru a preveni supraîncălzirea sistemului și/sau a sistemului de prelucrare a apei în cazul încălzirii apei.

Avantajele cogenerării de energie

Există o serie de avantaje ale cogenerării de energie:

Eficiență: Se estimează că între 10% și 30% din energie este dispersată într-un proces de cogenerare. Acest lucru este echivalent cu o îmbunătățire a eficienței energetice între 70% și 90%.

Reducerea costurilor: Nu numai în ceea ce privește infrastructura, ci și costurile asociate, cum ar fi materiile prime, deoarece se produce mai multă energie cu aceeași investiție. De asemenea, surplusul de energie poate fi vândut pentru a genera un profit.

Reducerea emisiilor: Producția din energie termică nu generează emisii.

Versatilitate: Poate fi încorporată sau combinată cu alte sisteme durabile, cum ar fi biomasa, astfel încât poate fi potențial ecologică.
Flexibilitate: Se adaptează la nevoile mediului.

Independență: Promovează independența energetică și autosuficiența, precum și reducerea posibilităților de întrerupere a aprovizionării.

Economie circulară: Consolidează modelul economiei circulare, valorificând la maximum resursele.

Mediu: Reutilizarea apei calde din circuitele de răcire reprezintă un avantaj, deoarece unele industrii eliberează această apă caldă în mediul înconjurător, afectând temperatura apei din râuri, mări și lacuri, cu efectul negativ ulterior asupra biodiversității.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video