Conectivitate inteligenta: Tehnologie pentru constructii si energie Bosch

94 vizualizari
Bosch
Distribuie pe

Eficienta energetica, confort si siguranta sporite 

Clientii si utilizatorii industriali solicita din ce in ce mai mult solutii tehnice care sporesc nivelul de confort, siguranta si securitate in fabrici si blocuri de apartamente, dar care reduc in acelasi timp consumul de energie si costurile. Acestia doresc ca instalarea si operarea tehnologiei sa fie intuitive si sa arate bine. Raspunsul companiei Bosch la aceste tendinte este sa ofere solutii integrate ce includ tehnologie pentru constructii si energie cu conectivitate inteligenta, dar si servicii. Acestea acopera domenii precum incalzirea, apa calda menajera, ventilatia, climatizarea, protectie impotriva spargerilor si incendiilor, managementul cladirilor, generarea si stocarea energiei electrice. Toate acestea sunt acoperite de sectorul de activitate Tehnologie pentru constructii si energie Bosch. 

In cadrul unui eveniment de presa desfasurat in Stuttgart, Dr. Stefan Hartung, membru in Consiliul de Administratie al Robert Bosch GmbH, responsabil de sectorul de activitate Tehnologie pentru constructii si energie, a declarat: „Expertiza noastra vasta in materie de sisteme tehnice si intelegerea pietelor regionale sunt factori cheie in obtinerea succesului. Compania Bosch este bine pozitionata pe piata tehnologiei pentru constructii si energie, atat in ceea ce priveste tehnologia, cat si amprenta globala. Ne extindem in mod strategic portofoliul si prezenta pe piata: aceasta reprezinta baza pentru o crestere continua”.

Potential extraordinar pentru sporirea eficientei energetice a fabricilor, utilajelor si cladirilor 
Cererea de energie la nivel mondial creste mai repede ca niciodata, fiind de peste doua ori mai mare in prezent fata de acum 40 de ani. Conform Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), cererea de energie va creste cu peste o treime pana in 2040, fiind insotita de o crestere de 25 % a emisiilor de CO2. Prin urmare, sporirea eficientei energetice este cel mai potrivit punct de pornire pentru reducerea emisiilor de CO2 si respectarea obiectivelor privind schimbarile climatice. Cel mai mare potential de economisire este intalnit in constructii si incalzire: cladirile reprezinta 40 % din cererea globala de energie, electricitatea reprezentand insa o mica proportie din aceasta energie. In industrie, 75 % din cantitatea de energie utilizata este sub forma de caldura. La nivel mondial, consumul de energie si, in consecinta, costurile din industrie pot fi reduse cu pana la 30% prin adoptarea unor tehnologii eficiente. 

Conectivitatea sprijina automatizarea – nivel sporit de confort si siguranta 
Pe masura ce nivelul de trai si speranta de viata cresc, mai ales in tarile cu economii dezvoltate, asteptarile in materie de confort sunt in continua crestere – la fel ca nevoia de sisteme de securitate, precum si sistemele de protectie impotriva spargerilor si incendiilor. Toate acestea sporesc cererea pentru solutii care automatizeaza procedurile si facilitatile standard la nivelul cladirilor si sistemelor energetice: de exemplu, sistemele de iluminare, incalzire, climatizare si de alarma, care se activeaza si se dezactiveaza automat la intrarea sau iesirea dintr-o cladire. Utilizatorii doresc ca tehnologia respectiva sa fie usor de instalat si de utilizat, de exemplu prin intermediul unui ecran tactil de tipul celor folosite pentru smartphone-uri si tablete. O conditie obligatorie pentru automatizarea sistemelor energetice si a cladirilor este asigurarea conectivitatii intre cladirile si dispozitivele care impartasesc informatii prin intermediul internetului lucrurilor (IoT). 
„Solutiile noastre conectate ne permit sa realizam cladiri inteligente si sisteme energetice adaptate cerintelor viitorului. Insa conectivitatea nu reprezinta un scop in sine. Utilizatorii trebuie sa vada ca aceasta aduce un plus de valoare: de exemplu, ca nu vor mai fi nevoiti sa efectueze sarcini de rutina obositoare, care necesita timp sau ca vor obtine o reducere a costurilor de exploatare”, a afirmat Hartung. „Atunci cand vorbim de conectivitate, ne concentram atentia pe standarde si platforme deschise. Solutiile noastre indeplinesc intotdeauna cele mai inalte standarde privind protectia si securitatea datelor”. 
Solutiile Bosch le ofera clientilor o transparenta totala, permitandu-le sa decida singuri modul in care le vor fi folosite datele. De exemplu, compania a infiintat un centru de competenta care defineste standarde uniforme pentru securitatea produselor conectate.

Bosch va crea o noua divizie pentru serviciile sale prospere 
Solutiile conectate creeaza numeroase oportunitati noi de afaceri, mai ales in ceea ce priveste serviciile. Bosch are perspective excelente in acest sens: compania dispune de cunostintele tehnice necesare in materie de software si foloseste propriile centre de comunicare, de exemplu pentru monitorizarea si intretinerea de la distanta a cladirilor, sistemelor energetice si instalatiilor industriale. Tot aici sunt furnizate servicii telematice, precum serviciul telefonic de urgenta eCall, disponibil in 16 limbi si in peste 30 de tari pentru aproximativ 1,5 milioane de autovehicule. La data de 1 ianuarie 2016, Bosch planuieste sa infiinteze o noua divizie, Bosch Global Service Solutions, pentru a reuni si a-si extinde gama de servicii intr-un mod mai eficient. 

Sectorul de activitate isi extinde gama de produse si prezenta pe piata 
Pentru a sustine cresterea continua, Bosch isi extinde gama de produse si prezenta pe piata in sectorul de activitate Tehnologie pentru constructii si energie. De exemplu, in ianuarie 2015, compania a anuntat achizitia companiei Climatec din Statele Unite ale Americii. Climatec este recunoscuta in industria de constructii ca furnizor independent de servicii pentru integrarea si automatizarea sistemelor esentiale ale cladirilor, inclusiv generarea de energie electrica, climatizare si securitate. Compania ofera servicii de consultanta, planificare, instalare si intretinere de la distanta de la o singura sursa si este activa in mai multe sectoare diferite. 
Bosch a infiintat o societate mixta impreuna cu compania chineza de tehnologie Midea pentru a produce sisteme cu debit variabil de agent frigorific (VRF). Aceste sisteme folosesc diferite debite de agent frigorific pentru incalzirea si climatizarea cladirilor comerciale. In viitor, Bosch va putea oferi clientilor industriali la nivel mondial o gama completa de sisteme, inclusiv incalzire, ventilatie si climatizare. Lansarea productiei este planificata pentru luna ianuarie 2016. 
In aprilie 2015, Bosch a achizitionat specialistul in conectivitate ProSyst, un furnizor de software si middleware pentru portaluri. In casele conectate sau inteligente, software-ul ProSyst are rol de interpret pentru dispozitivele diferitilor producatori. 

Solutii conectate pentru cladirile industriale si casele inteligente 
Bosch ofera solutii conectate cuprinzatoare pentru cladiri, precum sistemul de integrare pentru cladiri BIS, care simplifica semnificativ si standardizeaza monitorizarea si controlul central al echipamentelor de securitate si de protectie impotriva incendiilor. De asemenea, Bosch ofera EffiLink, o platforma de sistem pentru servicii precum monitorizarea si intretinerea de la distanta a instalatiilor cladirilor. Aceasta solutie permite remedierea rapida a pana la 60% dintre defecte fara a fi nevoie de deplasarea unui tehnician la fata locului. 
Bosch isi foloseste competentele in conectarea cladirilor industriale pentru a dezvolta solutii destinate caselor inteligente. Compania stabileste bazele tehnice in acest scop si lanseaza succesiv primele sale produse. In luna aprilie, Bosch a infiintat societatea mixta mozaiq operationsimpreuna cu ABB si Cisco. Obiectivul acesteia este crearea unei platforme deschise de software pentru casele inteligente, care sa ramana deschisa la inovatiile furnizorilor din diferite sectoare. In cadrul targului IFA care a avut loc in luna septembrie, Bosch a prezentat nu doar cuptoare si masini de spalat vase, ci si frigidere, masini de spalat, uscatoare si filtre de cafea complet automate care pot fi controlate prin intermediul unui smartphone. 

Solutii conectate pentru sisteme eficiente energetice 
Bosch ofera o gama larga de servicii si solutii conectate pentru generarea, conversia si stocarea inteligenta, descentralizata a energiei, precum si solutii software pentru un control inteligent al retelelor electrice. Primavara trecuta, compania a prezentat o noua generatie de centrale termice conectate pentru cladirile rezidentiale; montarea si utilizarea acestor centrale termice sunt intuitive. Designul lor inovator este la fel de impresionant si la interior, oferind acces rapid la toate componentele, fiind astfel mai usor, mai rapid si mai ieftin de montat si reparat. Cu peste 100.000 de produse conectate vandute, Bosch este cel mai mare furnizor de solutii inteligente de incalzire, care sporesc in mod semnificativ confortul, eficienta energetica, siguranta functionala si calitatea serviciilor. Noul portal „HomeCom” furnizeaza companiilor ce ofera servicii de instalare informatii detaliate privind sistemele de incalzire conectate ale clientilor, inclusiv defectele si potentialele cauze de aparitie a acestora. Utilizatorii finali primesc informatii clare si complete cu privire la incalzirea centrala, alaturi de date despre consum si recomandari individuale pentru sporirea eficientei energetice. 

Pentru a optimiza utilizarea energiei solare in locuinte, Bosch ofera un sistem energetic inteligent, conectat, care include un inversor, o pompa de caldura si o automatizare inteligenta. Orice surplus de electricitate poate fi utilizat pentru a pune in functiune pompa de caldura. Aceasta preia caldura din aer, apa sau sol si o transforma in energie pentru incalzire sau prepararea apei calde menajere. Un card de date permite instalarea fara contact a inversorului Bosch, facilitand punerea in functiune a sistemului solar. Cu ajutorul instrumentelor de monitorizare, utilizatorii pot apela si vizualiza online performanta sistemului in orice moment.

De asemenea, Bosch ofera solutii pentru controlul sistemelor de mari dimensiuni cu ajutorul noii game de produse Master Energy Control (sistem MEC). Acestea permit clientilor industriali sa integreze centrale termice, centrale de cogenerare si boilere cu acumulare intr-un sistem eficient energetic si sa le controleze prin intermediul unei interfete intuitive, precum o tableta sau un smartphone. Comunicarea directa dintre componentele sistemului, precum centralele de cogenerare si cazanele de abur, sporeste eficienta sistemului si prelungeste durata de viata a acestuia, ceea ce inseamna ca operatorii economisesc energie, reduc cheltuielile si emisiile de CO2. Intre timp, interfata intuitiva le permite utilizatorilor sa vizualizeze si sa evalueze rapid si eficient starea sistemului. Cu ajutorul conexiunii optionale la distanta MEC Remote, utilizatorii isi pot accesa in siguranta sistemele de oriunde. 

Pentru companiile producatoare, eficienta energetica si reducerea costurilor la energie devin un factor competitiv de mare importanta, precum si un aspect esential de luat in considerare la alegerea unei locatii. In domeniul serviciilor din sectorul energiei, Bosch a inceput sa ofere de curand o solutie eficienta energetic integrata si conectata, care le permite clientilor industriali sa reduca consumul de energie cu pana la 30%. 

Bosch dezvolta solutii de stocare la cheie pentru furnizorii de energie electrica si clientii din sectorul comercial. Un exemplu este Second Life Batteries, un proiect realizat de Bosch impreuna cu BMW si Vattenfall. In Hamburg, acumulatorii uzati proveniti de la autovehiculele electrice sunt reuniti pentru a forma un sistem vast de stocare a energiei. Acesta poate furniza energie in cateva secunde si ajuta la stabilizarea retelei de energie.

www.bosch.com
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 12.420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 165.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video