Conferinta de la Paris privind schimbarile climatice: o oportunitate istorica de a se evita schimbari climatice periculoase

76 vizualizari
COP21
Distribuie pe

Comisia Europeana si-a prezentat pe 25 noiembrie pozitia si obiectivele in perspectiva Conferintei ONU privind schimbarile climatice de la Paris care are loc in perioada 30/11–11/12/2015.

Presedintele Comisiei, dl Juncker, si comisarul pentru politici climatice si energie, dl Arias Cañete, vor participa la conferinta, impreuna cu alti lideri mondiali. 

Comisia Europeana a subliniat importanta cruciala a incheierii unui compromis global echitabil, ambitios si obligatoriu din punct de vedere juridic in ceea ce priveste schimbarile climatice, in cadrul Conferintei ONU privind schimbarile climatice care are loc la Paris in perioada 30 noiembrie-11 decembrie. Uniunea Europeana va depune eforturi pentru a obtine un acord global, durabil si dinamic, care va accelera tranzitia mondiala catre economii cu emisii scazute de carbon si reziliente la schimbarile climatice. Acest lucru va contribui la combaterea schimbarilor climatice si la sporirea eficientei eforturilor la nivelul societatii de a se adapta la impactul acestora si la sprijinirea cresterii economice pe termen lung si a dezvoltarii durabile in UE si pe plan mondial. Presedintele Comisiei, dl Jean-Claude Juncker, si comisarul pentru politici climatice si energie, dl Arias Cañete, vor participa la conferinta, impreuna cu alti lideri mondiali. 

Presedintele Juncker a declarat: „UE doreste ca la conferinta de la Paris sa se incheie un compromis global ambitios si cu caracter juridic obligatoriu Am fost primii care ne-am prezentat in luna martie propunerea privind combaterea schimbarilor climatice si aceasta este inca cea mai ambitioasa contributie. Obiectivul nostru de a mentine cresterea temperaturii globale la un nivel de sub 2°C pana la sfarsitul secolului este inca realizabil. Suntem martorii unui demers global fara precedent. Sper ca acest lucru se va transforma in actiune in cursul negocierilor care vor avea loc saptamana viitoare Daca la Paris se ajunge la un acord global, intreaga umanitate va dispune de un regim international eficient de combatere a schimbarilor climatice.” 

Comisarul Arias Cañete a declarat: „Aceasta este miza. Conferinta de la Paris inseamna o oportunitate istorica pe care nu o putem rata. Acum trebuie sa transformam impulsul pe care il avem intr-un acord ambitios, operational si care sa aiba un caracter juridic obligatoriu. In perioada care a precedat conferinta, peste 170 de tari, care acopera mai mult de 95% din emisiile globale, si-au prezentat deja planurile de a combate schimbarile climatice. Acest lucru reprezinta o veritabila schimbare de dona. Reprezinta, totodata, o dovada clara ca guvernele impartasesc un sentiment comun de urgenta si vointa politica de a face din conferinta de la Paris inceputul unui nou capitol in materie de schimbari climatice. Nu este momentul pentru sentimente de automultumire, credibilitatea acordului va depinde de urmatoarele elemente-cheie: un obiectiv pe termen lung, revizuiri periodice pentru a spori, in timp, nivelul de ambitie si norme solide in materie de transparenta si responsabilitate.”

Pozitia UE
Cresterea temperaturii medii globale trebuie mentinuta la un nivel de sub 2°C fata de nivelurile din perioada preindustriala, pentru a preveni astfel efectele cele mai nefaste ale schimbarilor climatice. Pentru UE, incheierea noului acord trebuie sa transmita un semnal clar al vointei guvernelor de a reduce emisiile intr-o masura suficienta pentru a mentine cresterea temperaturii sub limita convenita pana la sfarsitul secolului. In viziunea UE, un acord credibil include:
1. o viziune globala pentru un obiectiv pe termen lung care sa fie un semnal pentru partile interesate, inclusiv intreprinderile, investitorii si publicul, privind vointa de a se orienta spre economii cu emisii scazute de carbon;
2. un mecanism care sa evalueze periodic si sa ridice nivelul de ambitie colectiva;
3. un sistem solid de asigurare a transparentei si a responsabilitatii care sa garanteze ca partile interesate pot avea incredere ca actiunile promise vor fi indeplinite.

Finantarea actiunilor de combatere a schimbarilor climatice
UE isi mentine angajamentul de a furniza partea care ii revine in vederea realizarii obiectivului comun al tarilor dezvoltate de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an pana in 2020 pentru combaterea schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Un raport recent realizat de OCDE si de Initiativa privind politicile climatice arata ca in 2014 a fost mobilizata o suma de 62 de miliarde USD, ceea ce inseamna ca tarile dezvoltate se afla pe calea cea buna in vederea atingerii obiectivului de 100 de miliarde USD. UE a contribuit in cea mai mare masura la aceasta finantare.
La 10 noiembrie, ministrii de finante din UE au confirmat (IP/15/6045) ca, in 2014, UE si statele sale membre au furnizat o finantare de 14,5 miliarde EUR din fonduri publice in domeniul combaterii schimbarilor climatice (sub forma de granturi si imprumuturi). Aceasta suma este semnificativ mai mare decat in anii precedenti. Cel putin 14 miliarde EUR, adica o medie de 2 miliarde EUR pe an sub forma de granturi publice provenite de la bugetul UE, vor fi destinate sprijinirii activitatilor in tarile in curs de dezvoltare intre 2014 si 2020.

Adaptarea la schimbarile climatice
UE are in vedere ca elementul central al unui acord echilibrat sa fie reprezentat de actiuni ambitioase in directia pregatirii legate de schimbarile climatice si a combaterii efectelor acestora. Atat reducerea emisiilor, cat si adaptarea vor fi esentiale pentru a gestiona si reduce riscul unor efecte negative ale schimbarilor climatice, inclusiv prin abordarea reducerii riscurilor de pierderi si prejudicii asociate cu efectele schimbarilor climatice.

Evenimente prevazute pe parcursul COP21
UE sprijina in mod ferm Agenda de actiune Lima-Paris, o initiativa a presedintiilor peruana si franceza ale COP care vizeaza catalizarea actiunilor multilaterale ale partilor interesate. A fost organizat un program de evenimente in marja temelor cuprinse in agenda de actiune care ofera actorilor nestatali, cum ar fi intreprinderile, orasele si alte organizatii, posibilitatea de a face anunturi sau de a pune in evidenta exemple care pot servi drept sursa de inspiratie legate de subiectele respective. Temele cuprind, de exemplu, rolul padurilor, al transporturilor, al cladirilor si al energiei din surse regenerabile in lupta impotriva schimbarilor climatice. In pavilionul UE din cadrul COP 21 vor avea loc peste 100 de evenimente in paralel, reflectand aceste teme cotidiene. 

Reprezentarea UE
Presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene si Comisia Europeana vor avea in comun responsabilitatea de a negocia, la Paris, in numele UE. 

Informatii suplimentare
Fisa informativa: Intrebari si raspunsuri referitoare la Conferinta ONU privind schimbarile climatice de la Paris
Pagina COP 21
Nou sondaj Eurobarometru privind atitudinea publicului fata de schimbarile climatice

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 33.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 900 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video