Curățarea panourilor fotovoltaice

1199 vizualizari
Curățarea panourilor fotovoltaice
Distribuie pe

Deținerea de panouri solare este o investiție mare, iar întreținerea panourilor solare este necesară pentru a vă asigura beneficiile pe termen lung. 
În funcție de tipul de panou pe care îl ai, curățarea panourilor solare se face săptămânal sau lunar. Producătorul de panouri solare ar trebui să fie în măsură să te sfătuiască în acest sens.

Cum se murdaresc sistemele fotovoltaice

Cei mai importanți factori care contribuie la acumularea de praf sunt locația geografică și elementele din jur care ar putea polua sistemul tău. 

Excremente de păsări: Inamicul nr. 1

Excrementele de păsări pot afecta performanța unui panou într-o măsură mai mare decât acumularea de praf. 
Copacii situați în apropierea panourilor tale nu numai că le vor cădea frunzele și ramurile, dar vor atrage și păsările. Acestea provoacă în timp excremente de păsări și resturi, care nu numai că vor necesita curățare și curățare, dar reprezintă un pericol pentru siguranță. Prin urmare, ar putea fi necesară o curățare lunară sau anuală a jgheaburilor și o protecție împotriva păsărilor.

Un alt aspect de luat în considerare pentru a vă menține panourile la cele mai bune performanțe este unghiul. Panourile plate vor avea nevoie de mai multă întreținere, deoarece apa se poate aduna, lăsând reziduuri noroioase imediat ce se evaporă.

Impactul ploii asupra panourilor solare

Panourile solar sunt expuse la influențe meteorologice (ploaie, vânt, zăpadă sau soare), 
cele înclinate corespunzător pot profita de ploaie fără a avea reziduuri noroioase. Acest lucru se datorează faptului că ploaia poate aluneca fără efort peste ele, menținându-le în mare parte libere de praf și poluanți.

Cu toate acestea, ploaia poate cauza, de asemenea, probleme de performanță pe panourile solare la unghiuri joase. Iată ce se întâmplă:

    • Ploaia transportă murdăria și polenul

    • Cadrul panoului solar se află mai sus decât sticla panoului solar și creează o mică zonă în care ploaia poate să se adune.

    • Ploaia s-a evaporat ulterior, lăsând în urmă murdărie, precum și o balta

Praful afectează panourile solare? Răspunsul scurt este da!

În timp ce ploile abundente, așa cum sugerează unele studii mai mici, ar putea ajuta la curățarea și îndepărtarea resturilor și a poluanților de pe panouri, majoritatea studiilor mari raportează că acumularea de praf poate scădea eficiența sistemului tău în doar un minut - cu aproximativ 5% sau chiar mai puțin.

Frunzele blochează și lumina solară, afectând astfel eficiența panourilor tale

Sistemele solare instalate în zone predispuse la praf, cum ar fi în apropierea drumurilor principale și a terenurilor agricole, vor necesita o întreținere mai frecventă și mai minuțioasa. Dacă nu se curăță praful de pe panourile instalate în astfel de zone, se poate observa un impact negativ asupra producției de energie solară. Cercetările au arătat că "reducerea eficienței solare din cauza prafului de pe panoul fotovoltaic este de aproximativ 40%" în zonele predispuse la praf.

Poți sau ar trebui să faci singur curățenia?

Dacă preferi o curățare DIY, optează pentru apă curată, detergent blând (cu o soluție specifică de curățare a panourilor solare vei obține cele mai bune rezultate), o perie moale de bună calitate sau o cârpă moale, atunci când aplici apa cu săpun.
Folosește un detergent blând doar dacă unele părți ale panourilor au nevoie de o curățare suplimentară. Acest lucru previne ca substanțele chimice puternice să vă afecteze panourile.

Totul în siguranță și cu atenție.

Pentru siguranța ta și a celor din jur, folosește un ștergător cu mâner lung pentru a curăța panourile.
Dacă trebuie să te urci pe acoperiș, ai grijă deoarece, odată ce începi curățarea, acoperișul devine alunecos și ai putea aluneca atunci când cobori, așa că folosește frânghii de siguranță sau un ham de siguranță.

Sfaturi de curățare pentru curățarea și întreținerea panourilor solare

    • Curăță panourile solare atunci când sunt umede sau ude, astfel încât orice murdărie astfel de reziduuri care sunt lipite pe ele să poată fi șterse cu ușurință.
    • Nu folosi niciodată un burete abraziv pentru curățarea panourilor solare, deoarece poți zgâria sticla. Este important să nu folosiți materiale dure atunci când curățați panourile solare, deoarece acestea ar putea provoca daune, iar reparațiile panourilor solare sunt costisitoare.
    • Dacă faci curățenie des, pur și simplu se poate să treceți un furtun cu apă de-a lungul panourilor pentru a îndepărta orice murdărie.
    • Fii mereu atent la murdăria de pe panourile solare pentru a te asigura că nu se acumulează, deoarece panourile pot absorbi mai bine lumina solară atunci când nu sunt murdare.

Când este cel mai bun moment pentru a cere ajutorul experților pentru curățare?

O mică acumulare de praf nu reprezintă o problemă și poate fi rezolvată cu ajutorul furtunului de grădină. Cu toate acestea, profesioniștii în curățenie se pot ocupa de problemele dificile și se pot asigura că nu există niciun risc asociat cu urcarea pe acoperiș. Colaborarea cu experții garantează cele mai bune standarde de curățare. 

Avand panourile solare bine intretinute si curatate, ne putem aștepta ca acestea să funcționeze în condiții optime, fără să prezinte niciun risc de siguranță și să furnizeze energie pentru casa sau afacerea noastră în anii următori.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video