Energia din surse regenerabile - o prezenta majora dupa 2020: planurile oraselor si regiunilor Europei

52 vizualizari
Energia din surse regenerabile
Distribuie pe
Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali


 Comitetul Regiunilor (CoR) a invitat UE sa inceapa sa isi stabileasca obiective dincolo de orizontul anului 2020 si sa se angajeze sa elaboreze o strategie pe termen lung prin care energia din surse regenerabile sa devina cu adevarat competitiva si o reala sursa de energie alternativa in anii viitori.

Autoritatile locale si regionale europene au prezentat propuneri privind un program de sprijin pentru energia regenerabila, sustinand ca aceste obiective pot fi atinse numai prin adoptarea unei abordari coordonate la nivelul UE, corelate cu asigurarea unor investitii solide. Aceste planuri au fost propuse in avizul „Energia din surse regenerabile: o prezenta majora pe piata energetica europeana”, prezentat de Witold Stępień (PPE-PL), reprezentantul regiunii Łódzkie, si adoptat in timpul sesiunii plenare a CoR din 31 ianuarie.

In conditiile in care statele membre s-au angajat sa ia toate masurile necesare pentru ca energia din surse regenerabile sa reprezinte, pana in 2020, 20% din mixul energetic, CoR a sprijinit Comisia Europeana in demersurile sale pentru lansarea dezbaterilor si analizarea planurilor pentru perioada de dupa 2020. Comitetul a solicitat o revizuire deplina a strategiei UE privind energia din surse regenerabile pentru perioada de dupa 2020, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faptul ca planurile actuale au o viziune pe un termen prea scurt si subliniind necesitatea tot mai stringenta de a se adopta o abordare mult mai consecventa in vederea asigurarii unui sector energetic cu adevarat sustenabil. CoR sustine ca este necesara o strategie europeana comuna, in care sa se recurga cu prudenta la subventii si sa se optimizeze utilizarea cooperarii regionale pentru a incuraja statele membre si autoritatile locale sa ramana pe drumul cel bun. De asemenea, Comitetul propune ca UE sa analizeze posibilitatea ca pana in 2050 sa se bazeze in proportie de 100% pe energia din surse regenerabile.

In cuvintele lui Witold Stępień, „intrucat in viitor sursele regenerabile de energie vor avea o pondere considerabila in mixul energetic al consumatorilor din societatea europeana, este de o importanta cruciala sa se asigure dezvoltarea lor coordonata. In plus, nu va fi posibila o crestere insemnata a ponderii surselor regenerabile de energie, decat daca se vor imbunatati programele actuale de sprijin. Elementele-cheie ale evolutiei viitoare a surselor regenerabile de energie vor presupune existenta unor programe coordonate de subventionare pentru a sprijini investitii care sa permita exploatarea pe o piata competitiva, cresterea rolului regiunilor in distribuirea fondurilor alocate pentru a sprijini energia din surse regenerabile si crearea de centre de energie din surse regenerabile pentru a permite transferul de cunostinte de specialitate locale”.

Comitetul a prezentat propuneri pentru realizarea acestor obiective ambitioase prin derularea unui program de sprijin paneuropean care ar necesita investitii din partea UE si reducerea subventiilor pentru combustibilii fosili. Sistemul de sprijin pentru energia din surse regenerabile ar trebui sa includa:
• crearea unui fond paneuropean pentru a sprijini sursele de energie regenerabile;
• coordonarea la nivel european;
• cresterea rolului regiunilor;
• gestionarea pe mai multe niveluri a programelor;
• furnizarea de subventii;
• dezvoltarea infrastructurilor pentru imbunatatirea retelelor de electricitate si pentru retelele inteligente;
• distributia echitabila a cheltuielilor intre statele membre ale UE.

De asemenea, Comitetul atrage atentia asupra faptului ca nu ar trebui subestimata nici importanta cooperarii transfrontaliere si interregionale. Pentru cresterea accesibilitatii energiei din surse regenerabile sunt necesare investitii considerabile in infrastructura – in sensul imbunatatirii retelelor de energie. Deseori, sursele de energie regenerabile nu sunt situate in proximitatea consumatorilor finali, astfel ca este necesar sa se asigure de urgenta investitii pentru extinderea distributiei. In acelasi timp, CoR sustine ca este important ca in regiuni sa se combine diferite tehnologii de energie din surse regenerabile prin aplicarea tehnologiilor de retea inteligenta, asigurandu-se echilibrul dintre nevoile locale de electricitate si productie si, astfel, crescand securitatea energetica a regiunilor si reducand dependenta de importurile de energie pe distanta lunga. Totodata, ar trebui analizat rolul important pe care il detin microinstalatiile, fiind in acelasi timp esential sa se incurajeze aparitia „prosumatorilor” – consumatori care produc energie pentru uz propriu.

Dupa adoptarea avizului, Witold Stępień a declarat: „in calitate de raportor, ma simt onorat ca am avut ocazia de a colabora cu alti reprezentanti ai regiunilor europene din cadrul CoR pentru a crea un document care va exprima pozitia comuna a regiunilor europene pe marginea energiei din surse regenerabile. Gratie contributiei colegilor mei, sugestiilor pe care le-au facut si dezbaterilor constructive pe care le-am avut la sedintele CoR, documentul cuprinde o perspectiva ampla si prezinta nevoile si asteptarile locuitorilor tuturor regiunilor europene si, in acelasi timp, reflecta strategia Regiunii Łódzkie, care considera energia din surse regenerabile drept un element crucial al strategiei sale de dezvoltare”.

Dezbaterea este stimulata de obiective mai generale ale UE privind combaterea schimbarilor climatice, asigurarea securitatii energetice europene si realizarea independentei energetice de sursele externe.
 

Joaquín Almunia, Vice-president of the European Commission and Mercedes BRESSO, 1st Vice-President of CoRRomeo STAVARACHE, Mayor of Bacau municipality

Informatii suplimentare:
• Proiectul de aviz al lui Witold Stępień (PPE-PL) „Energia din surse regenerabile: o prezenta majora pe piata energetica europeana”
 Informatii si fotografii de la cea de-a 99-a sesiune plenara a Comitetului Regiunilor

Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritatile locale si regionale si comunitatile pe care acestea le reprezinta in procesul decizional al UE si de le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au obligatia de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile si orasele. Comitetul se poate adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene, daca drepturile sale nu sunt respectate sau daca este de parere ca o lege a UE incalca principiul subsidiaritatii sau nu respecta competentele regionale sau locale.
Vizitati site-ul CoR: www.cor.europa.eu

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video