Inaugurarea Instalatiei Pilot de Producere a Biogazului, din orasul Seini, judetul Maramures

115 vizualizari
Seini
Distribuie pe

Evenimentul de Inaugurare a Instalatiei Pilot de producere a Biogazului de la Seini, judetul Maramures, a avut loc joi, 10 noiembrie 2016. 

Investitia a fost realizata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in colaborare cu orasul Seini. Finantarea acestei investitii a fost asigurata dintr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Grant de la Fondul Global de Mediu, precum si din fondurile proprii ale orasului Seini si Consiliului Judetean Maramures. 

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, care a fost reprezentat de doamna Simona Olimpia Negru - Secretar de Stat, in colaborare cu Primaria Seini, sub deviza „Biogazul - o provocare pentru un viitor mai curat”. 

Ce inseamna acest proiect pentru mediu si pentru comunitatea din Seini? O categorie de beneficii o reprezinta cele referitoare la economia circulara: folosirea gunoiului de grajd ca resursa si sursa regenerabila de energie, obtinerea de energie verde electrica si termica, utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public din oras, cresterea calitatii ingrasamantului, crearea de noi locuri de munca si dezvoltare locala. 

O alta categorie de beneficii o reprezinta cele referitoare la protectia mediului: prevenirea incalzirii globale, reducerea poluarii cu nutrienti, controlul mirosurilor si al insectelor, gestiunea eficienta a deseurilor de la ferme.

Evenimentul a inclus si o vizita la Instalatia Pilot de Producere a Biogazului, unde au fost prezentate procesul tehnologic si rolul fiecarei parti din componenta instalatiei. 

Succesul aducerii acestei investitii in orasul Seini a incurajat si reprezentantii altor autoritati locale, prezenti la eveniment, sa-si propuna sa implementeze proiecte similare. 

Intrebarile venite din partea participantilor la eveniment au reflectat acest lucru si s-au referit la aspecte practice precum: reteta materiei prime, posibilitati de finantare si adaptarea unei astfel de investitii la conditiile locale. Raspunsurile au reliefat faptul ca tehnologia este flexibila, ca exista solutii tehnice pentru diferite tipuri de substrat si ca se poate adapta la conditiile locale specifice zonelor din Romania. 

Reprezentantii organizatiilor direct interesate, precum ferme si unitati administrativ teritoriale, vor putea acumula mai multe informatii despre aceasta tehnologie prin intermediul unor sesiuni de instruire, pe care le va organiza Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, ca parte componenta a Programului de diseminare a tehnologiei biogazului obtinut prin utilizarea deseurilor provenite de la animale. 

O parte dintre cursanti - cei care vor fi identificati ca si potentiali implementatori ai acestui tip de proiect - vor participa la o vizita de studiu la 5 instalatii de producere a biogazului din Europa. Exprimarea interesului de participare la aceste sesiuni de instruire se poate trimite la adresa de mail: naiana.milea@mmediu.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video