Mesajul Comisarului European, Karmenu Vella, pentru Romania: Puteti atinge tinta de 50% reciclare deseuri municipale pana in 2020

284 vizualizari
PLANETA VERDE
Distribuie pe

 Profitul generat de folosirea deseurilor in economie poate ajunge la 100 de milioane de euro anual

Asociatia Planeta Verde si Intersemat au adus la Bucuresti mesajul Comisarului European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit in cadrul celei de-a treia conferinte anuale a Societatii Europene a Reciclarii care s-a tinut la Snagov. Karmenu Vella a declarat ca Romania detine toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deseuri municipale pana in 2020, cea mai importanta dintre solutiile oferite fiind implicarea cetatenilor in acest proces prin colectarea ”door to door”.
Cea de-a treia conferinta anuala a Societatii Europene a Reciclarii s-a desfasurat anul acesta in contextul in care Romania si-a asumat fata de Uniunea Europeana atingerea tintei de reciclare a deseurilor municipale in proportie de 50% pana in 2020. In acest moment tara noastra a atins pragul de 3%.

“Este pentru a treia oara cand Asociatia Planeta Verde reuseste sa puna la un loc reprezentanti ai industriei si ai autoritatilor locale cu expertii de mediu din Romania si de la Bruxelles. Suntem onorati de mesajul transmis de Comisarul Vella Romaniei. Ca reprezentanti ai societatii civile ne vom indrepta toate eforturile pentru a imbunatati sistemul de management al deseurilor din Romania prin inovatie, educatie si implicare”, a declarat Mihaela Papazu, Director Executiv al Asociatiei Planeta Verde.

Tema conferintei a fost reprezentata de transformarea Europei in economie circulara ceea ce reprezinta un nou tip de gandire economica prin transformarea deseurilor in resurse care pot fi reutilizate pentru a genera crestere economica, pentru revitalizarea industriei europene si crearea de noi locuri de munca.

”Economia verde a devenit una dintre priotitatile mele pentru ca protejeaza mediul inconjurator si ajuta economiile Uniunii Europene sa devina competitive. Pentru indeplinirea acestor obiective trebuie sa ne asiguram ca avem un management al deseurilor eficient, generat de o legislatie foarte bine pusa la punct. Tari precum Romania vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. Romania nu incepe acest proces de la 0, a dovedit deja ca poate face performanta in domeniul energiei regenerabile”, a declarat Karmenu Vella, Comisar European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit.

Necesitatea unei legislatii ferme in domeniu a fost confirmata si de participantii la conferinta care au reprezentat ramuri diverse din managementul deseurilor cum ar fi colectare, salubritate, reciclare, tratare deseuri. 

“Sistemul de management al deseurilor nu e atat de complicat cum ni se pare la prima vedere. Utilizand componenta de educatie si implicarea activa a cetatenilor, crearea de noi locuri de munca si valoarea economica rezultata din reutilizarea si reciclarea deseurilor ajungem la concluzia ca putem sa atingem tinta de 50%, doar sa avem bunavointa de a face lucrurile sa se intample. Daca unii actori nu vor sa se implice, probabil ca obiectivele lor sunt diferite fata de cele ale cetatenilor. Ne trebuie si noua un DNA al Mediului”, a declarat Ionut Georgescu, Director General Intersemat.

Unul dintre subiectele importante ale conferintei a fost adus in discutie de Piotr Barkczak reprezentant al Policy Office on Waste din cadrul Comisiei Europene care s-a referit la regandirea ambalajelor puse pe piata de catre producatori astfel incat sa fie din ce in ce mai usor de reciclat si reutilizat. Acesta a mentionat trei principii de care ar trebui sa se tina cont pentru regandirea ambalajelor la nivel european: sa fie create din cat mai putin plastic nereciclabil, sa prezinte un grad mare de refolosire si reciclare si sa fie cat mai putin toxice.

La finalul evenimentului reprezentantii industriilor au completat o lista de solutii concrete pentru Ministerul Mediului si pentru Comisia Europeana, cu privire la domeniul reciclarii deseurilor municipale. Cele mai importante cinci recomandari sunt:
1. Schimbarea urgenta a modului in care se dau autorizatiile de mediu.
2. Stimularea initiativlor private prin finantarile generate de taxa la groapa. Doar in primul an se pot investi 100 de milioane de euro in sortare, reutilizare si reciclare din această taxa.
3. Iontroducerea unui sistem informatic de trasabilitate a deseurilor.
4. Implicarea mai activa a producatorilor sau a operatorilor economici responsabili de componenta de educatie, constientizare si implicare.
5. Control mai riguros din partea autoritatilor locale al tuturor operatorilor economici implicati in mod real in sistem.

Asociatia Planeta Verde promoveaza, prin proiectele sale, principii de dezvoltare durabila pentru politicile sociale, economice si de mediu din Romania. Membrii asociatiei militeaza pentru responsabilitatea indviduala fata de mediu a fiecarui cetatean in parte si promoveaza ecologia ca stil de viata. Prin activitatea sa APV pune accentul pe informarea la scara larga a romanilor in legatura cu avantajele colectarii selective a deseurilor si a convietuirii intr-un mediu curat.

Infiintata in anul 2005, Intersemat este una dintre cele mai mari companii de preluare de responsabilitate in managementul deseurilor din ambalaje (sticla, hartie, lemn, plastic, metal).
Compania asigura repectarea obligatiilor legale de raportare si colectare pentru clientii sai si contribuie activ la imbunatatirea normelor nationale cu privire la managementul deseurilor. In acest sens, Intersemat a initiat o serie de intalniri anuale cu reprezentanti de la Bruxelles. 
Intersemat are clienti din toate domeniile de activitate, de la importanti retaileri pana la producatori din toate domeniile.
Incepand cu anul 2014, Intersemat a decis ca toate campaniile si proiectele de educare si constientizare, precum si conferintele, sa le organizeze impreuna cu Asociatia Planeta Verde. Pentru detalii, accesati www.intersemat.ro si www.green-planet.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 14.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 822.576 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video