Orasele inteligente au nevoie de incalzire si racire din surse regenerabile

140 vizualizari
smart cities
Distribuie pe
Bruxelles, 1 martie 2011 – Incalzirea si racirea din surse regenerabile trebuie sa devina o parte importanta a Initiativei „Smart Cities” din cadrul Planului Strategic privind Tehnologiile Energetice (SET) al Uniunii Europene. Aceasta este parerea a 70 de experti reprezentand orasele europene si Platforma Tehnologica Europeana privind incalzirea si racirea din surse regenerabile (RHC-Platform), reuniti in cadrul unui workshop ce a avut loc in februarie 2011 la Bruxelles. In finalul worshop-ului, participantii si consiliul Platformei privind incalzirea si racirea din surse regenerabile, au adoptat in unanimitate o rezolutie prin care se cere Comisiei Europene includerea tehnologiilor de incalzire si racire din surse regenerabile in fiecare proiect „Smart City” sau „Oras inteligent”.

Aproximativ 50% din cererea de energie este folosita pentru incalzire si racire iar orasele sunt cei mai importanti factori prin transformarea sistemului nostru energetic spre durabilitate. In acest sens, Platforma RHC (Platforma Tehnologica Europeana privind incalzirea si racirea din surse regenerabile), a gazduit workshop-ul „Contributia Tehnologiilor de Incalzire si Racire din Surse Regenerabile la Orasele Inteligente”, eveniment sustinut de Ministerul Transporturilor, Inovarii si Tehnologiei din Austria. Scopul principal al workshop-ului a fost discutarea posibilelor contributii ale tehnologiilor de incalzire si racire din surse regenerabile la Initiativa „Orase Inteligente”.

In discursul sau adresat publicului, Dl. Gerhard Stryi-Hipp, Presedinte al RHC-Platform, a subliniat faptul ca transformarea urgenta a sistemului nostru energetic necesita mai multa cercetare si dezvoltare, precum si mai multe inovatii. „Planul Strategic privind Tehnologiile Energetice (SET) este cel mai puternic instrument in dezvoltarea tehnologiilor energetice de catre Uniunea Europeana in urmatorii zece ani”, a afirmat acesta, „insa pe langa importanta majora a sectorului incalzirii si racirii prin transformarea sistemului energetic intr-unul durabil, doar initiativa „Orase Inteligente” include tehnologiile de incalzire si racire in cadrul Planului Strategic privind Tehnologiile Energetice (SET)”. Acesta este motivul pentru care RHC-Platform isi axeaza activitatea pe initiativa „Orase Inteligente” si necesitatea ocuparii unui rol important a tehnologiilor de incalzire si racire regenerabila in cadrul initiativei.

Rolul central al tehnologiilor de incalzire si racire din surse regenerabile in cadrul initiativei a fost confirmat pe durata workshop-ului si de Dl. Stefan Tostmann, Sef de Unitate pentru tehnologii energetice si coordonarea cercetarii in cadrul Directiei Generale pentru Energie a Comisiei Europene, responsabil pentru dezvoltarea initiativei “Orase Inteligente”. El a laudat contributia activa a RHC-Platform la dezvoltarea initiativei “Orase Inteligente” si a anuntat ca anul acesta Comisia Europeana va incepe primele activitati ale initiativei.

Evenimentul a oferit o ocazie unica pentru reprezentantii diferitelor municipalitati europene de a discuta despre cele mai bune exemple de practici de incalzire si racire din surse regenerabile de integrare in „orasele inteligente” si in particular despre cea mai buna modalitate de integrare a incalzirii si racirii din surse regenerabile atat in „orase inteligente” mici cat si medii. Ca exemplificare, orasul Graz a prezentat sistemul sau de termoficare, care este in principal actionat de energii regenerabile.

In final, participantii la workshop au adoptat o rezolutie cu privire la Initiativa „Orase Inteligente”. Aceasta rezolutie, adoptata de consiliul Platformei RHC, consta intr-o recomandare impartita pe sapte puncte subliniind modul in care Initiativa „Smart Cities” ar trebui sa fie structurata. Aceasta sugereaza sustinerea doar a acelor orase cu un plan bine stabilit, incluzand dezvoltarea sectoarelor de incalzire si racire, obiective specifice RHC, solutii care necesita o combinatie de diferite tehnologii de incalzire si racire din surse regenerabile si eficienta energetica si care de asemenea, profita la maxim de resursele locale.
Rezolutia Platformei RHC este disponibila la
http://www.rhc-platform.org/cms/fileadmin/user_upload/Structure/NEWS/110209_Smart_Cities_resolution_RHC-Platform.pdf

Despre Platforma Tehnologica Europeana privind incalzirea si racirea din surse regenerabile
Platforma Tehnologica Europeana privind incalzirea si racirea din surse regenerabile (RHC-Platform) reuneste individualitati din cadrul industriei, cercetarii si politicii din domeniile biomasei, energiei geotermice si sectorul termic solare pentru a stabili o strategie comuna pentru cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor de incalzire si racire din surse regenerabile.
Bazandu-se pe experienta acumulata din 2005 in cadrul Platformei European Solar Thermal Technology (ESTTP), acum parte a Platformei RHC, patru mari organizatii europene - EUREC, AEBIOM, EGEC si ESTIF – alcatuiesc varful dezvoltarii unei viziuni comune si a unei agende de cercetare strategica pentru sectorul incalzirii si racirii din surse regenerabile in Europa.
Platforma RHC, aprobata oficial de Comisia Europeana din octombrie 2008, joaca un rol decisiv in maximizarea sinergiilor si consolidarea eforturilor in directia cercetarii, dezvoltarii si inovatiilor tehnologice care vor consolida pozitia de lider a Europei in acest sector.

Despre Platformele Tehnologice Europene
Platformele Tehnologice Europene reprezinta un cadru de entitati, conduse de industrie, care definesc prioritatile de cercetare si dezvoltare, termenele si planurile de actiune privind o serie de probleme de importanta strategica. Ele joaca de asemenea un rol important in canalizarea fondurilor de finantare in zone cu un grad inalt de relevanta industriala, prin acoperirea intregului lant de valori economice si prin mobilizarea autoritatile publice la nivel national si regional.
www.rhc-platform.org

Cea de-a a 2-a Conferinta Anuala a Platformei RHC
In perioada 5-6 mai 2011 va avea loc la Budapesta, Ungaria, a 2-a Conferinta Anuala a Platformei RHC. Evenimentul va oferi persoanelor cu putere de decizie din cadrul industriei si oamenilor de stiinta oportunitatea de a de angaja intr-un dialog eficient cu participarea agentilor de nivel inalt din partea UE, a administratiilor nationale si locale. Evenimentul va avea loc sub auspiciile Presedintiei Ungare a Uniunii Europene si va fi sustinuta de catre Comisia Europeana, precum si de Ministerul pentru Dezvoltare Nationala al Ungariei.
Prin axarea pe perspectivele europene privind incalzirea si racirea (cercetare, inovare, dezvoltarea pietei) si viitoarea lansare a initiativei “Orase Inteligente”, conferinta ofera o ocazie unica pentru jucatorii din domeniul cercetarii si industriei de a obtine perspective valoroase asupra tehnologiilor de varf implicate in dezvoltarea pietei europene a incalzirii si racirii din surse regenerabile.
Printre altii, vor lua cuvantul la sesiunea de deschidere:
• Dl. Mr Gerhard Stryi-Hipp, Fraunhofer ISE si Presedinte al Platformei RHC va ura bun venit participantilor si va prezenta activitatile Platformelor;
• Mr Péter Olajos, Hungarian Deputy State Secretary for Development of Green Economy and Climate Policy va oferi o privire de ansamblu asupra importantei incalzirii si racirii din surse regenerabile in cadrul mixului energetic ungar;
• Dna Marie Donnelly, Director al Surse Noi si Regenerabile de Energie, Eficienta Energetica si Inovare, DG Energy, Comisia Europeana, va prezenta “Sprijinirea politicilor de cercetare si dezvoltare, pentru mentinerea Europei in topul tehnologiilor de energie regenerabila pentru incalzire si racire”.

Mai multe despre acest eveniment sunt disponibile la
http://www.rhc-platform.org/cms/index.php?id=84

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video