Prioritatile ARBIO pentru 2014

52 vizualizari
ARBIO
Distribuie pe

2014 este aici, iar Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) considera ca acesta este anul in care sectorul nostru va pune bazele unei dezvoltari considerabile pe teritoriul Romaniei. Credem ca este important sa impartasim cu voi prioritatile noastre, spre aprobarea/dezaprobarea lor sau suplimentarea/inlocuirea acestora.

1. ARBIO Inaugurare Avem deosebita placere de a va invita, in mod official, la inaugurarea ARBIO. Organizat in colaborare cu Institutul Aspen Romania, evenimentul va avea loc in luna martie. Vom reveni cu mai multe detalii despre eveniment in editia urmatoare a newsletter-ului nostru.

2. Colaborarea cu ANRE pentru aprobarea schemei Feed-in Tariff (in prezent la Bruxelles) ARBIO continua colaborarea cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru finalizarea procesului care va stabili sistemul de Feed-in Tariff pentru proiectele de pana la 2 MW (sectorul BioEnergiei). ANRE a trimis deja proiectul la Bruxelles, spre aprobare, iar in prezent asteptam acordul Comisiei Europene. Ulterior aprobarii, Autoritatea Nationala de Reglementare va finaliza tarifele. Am prezentat deja argumentele noastre cu privire la aceste tarife si ne vom continua eforturile, pentru a sprijini ANRE in activitatea sa.

3. Workshop cu circuit inchis, privitor la procedurile de Feed-in Tariff Odata ce sistemul Feed-in Tariff va fi aprobat, ARBIO isi propune sa organizeze un workshop cu circuit inchis pentru bancile, investitorii si dezvoltatorii interesati de sectorul BioEnergiei. Scopul workshop-ului este de a explica in detaliu noua situatie, catre toate partile implicate, astfel incat sa clarificam neintelegerile si sa prezentam bancilor locale avantajele sistemului Feed-in Tariff, stimulandu-le interesul pentru finantarea proiectelor de Biomasa / Biogaz de pana la 2MW. Investitorii si dezvoltatorii vor putea contribui cu propriul punct de vedere intr-o discutie bazata pe substanta si desfasurata cu usile inchise.

4. Organizarea primului eveniment ARBIO in afara Bucurestiului In acest an, ARBIO isi propune sa organizeze cel putin un eveniment in afara Bucurestiului. Ne dorim sa fim mai aproape de comunitatile locale si membrii nostri, nu numai prin intermediul contactelor noastre de zi cu zi si al deplasarilor in teritoriu, cat si in mod oficial, analizand problemele locale si sugerand solutii concrete pentru viitorul regiunilor respective. Proiectele de Biomasa / Biogaz pot fi construite pe intregul teritoriu al Romaniei, iar noi ne propunem sa explicam autoritatilor locale acest lucru.

5. Prezentarea optiunilor de finantare Anul 2013 a insemnat o munca sustinuta pentru a gasi optiuni viable de finantare pentru proiectele de Biomasa, Biogaz si Peleti din Romania (dar si proiecte de Biolichide si Energie Geotermala). Aceste solutii de finantare

vor fi prezentate de catre ARBIO companiilor, investitorilor si dezvoltatorilor din domeniul Biomasei si Biogazului.

6. Culturile energetice in Romania: Reformele structurale si o mai buna explicatie Vom continua colaborarea cu Ministerul Agriculturii pentru a prezenta propunerile noastre de modificare a Legii 18, ce defineste categoriile de folosinta a unui teren agricol din Romania. Dorim sa fie adaugata in lista categoria "Terenuri potrivite pentru cultivarea plantelor energetice" si promovam urmatoarele sugestii:

• Limitarea terenurilor utilizate in acest scop, pe baza standardelor europene

• Stabilirea unei reguli transparente, "primul venit, primul servit"

• Stimularea utilizarii terenurilor neproductive pentru acest tip de culturi

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO)

Str. Putul lui Zamfir nr. 37, etaj 4, sector 1, 011684, Bucuresti, Romania

Tel: +40 21 30 86 271-8

Email: office@arbio.ro www.arbio.ro


Asociatia Romana Biomasa si Biogaz (ARBIO) reprezinta industriile Bio din Romania.

ARBIO este deja membru al Asociatiei Europene pentru Biogaz (EBA), cat si al Asociatiei Europene pentru Biomasa (AEBIOM). Intr-o piata cu un potential imens, ARBIO promoveaza/sustine investitiile durabile in sectoare precum: Biogaz, Biomasa, Digestie Anaeroba, Energie din Deseuri, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare si alte domenii.


7. Participarea la evenimentele europene: Recent, Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a participat la Adunarea Generala a Asociatiei Europene de Biogaz (EBA) in Nuremberg, Germania. Obiectivul nostru este sa participam la cat mai multe dintre evenimentele importante, cum ar fi:

• 19 Martie: Workshop LogistEC pe Cooperare UE, organizat de catre AEBIOM;

• 05 – 09 Mai: IFAT, cel mai mare targ din lume pentru apa, canalizare, gestionarea deseurilor si a materiilor prime;

• 12 - 14 Mai: AEBIOM Bioenergy Conference 2014;

• 30 Septembrie – 1 Octombrie: Conferinta Europeana pentru Biogaz, organizata de catre EBA.

8. Participarea in grupul de lucru AEBIOM pentru schemele de subventii din Europa: Prin participarea activa in cadrul grupului de lucru AEBIOM, ARBIO doreste sa studieze situatia din diferite tari europene, cu privire la politicile schemei de subventionare si granturile acordate. Avem multe de invatat de la tarile cu experienta in domeniu, iar aceste informatii ne vor ajuta sa cream propunerea optima pentru autoritatile romane, care sa reprezinte intocmai interesele sectorului de BioEnergie.

9. O mai buna structurare a sectorului de Biomasa si Biogaz din Romania: ARBIO isi propune sa imbunatateasca sectorul de activitate prin initiative noi si prin prezentarea importantei si a avantajelor proiectelor de Biomasa si Biogaz catre societate, autoritati si toate persoanele fizice si companiile implicate.

10. Colaborarea cu sectorul de peleti si Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti: Dorim sa consolidam relatiile cu sectorul de peleti si jucatorii acestei piete. Pentru aceasta, ARBIO are in vedere o stransa colaborare cu Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti si impreuna, de asemenea, cu Consiliul European de Peleti, dorim sa pregatim surprize placute pentru investitorii din acest sector cu potential ridicat.

11. Urmatoarele sectoare cu potential in Romania - Biolichide, Reciclare si Energie Geotermala: In 2014, ARBIO va efectua o analiza atenta a potentialului Romaniei in aceste trei sectoare, avand in vedere o posibila implicare intensa in aceste domenii. De asemenea, vom continua contactarea asociatiilor europene relevante, cu scopul de a ne alatura lor daca acestea reprezinta puncte de interes pentru ARBIO si membrii sai.

12. Actualizarea studiului de fezabilitate realizat de ARBIO cu privire la resursele disponibile in fiecare judet din Romania, pentru proiecte de BioEnergie: In cursul anului 2013, am pregatit primul studiu de fezabilitate pentru resursele disponibile in fiecare judet al tarii, pentru proiecte de BioEnergie. Acest studiu a avut o contributie majora in ceea ce priveste intelegerea potentialului pe care sectorul nostru il are in fiecare judet din Romania. De aceea, in 2014, dorim sa actualizam acest studiu.

13. Colaborarea stransa cu sectorul educational / comunitatea academica: ARBIO doreste sa consolideze legaturile existente cu sectorul educational si sa intre in contact cu cat mai multi reprezentanti ai comunitatii academice. Dorim sa ascultam expertii in acest domeniu, sa invatam din cunostintele lor pretioase, sa colaboram in diferite proiecte, si daca este posibil, sa realizam studii de specialitate pentru sectorul romanesc al BioEnergiei, pentru o informare corecta a societatii si autoritatilor asupra beneficiilor proiectelor de Biomasa si Biogaz.

14. Colaborarea cu autoritatile in vederea unei mai bune structurari a sectorului de culturi energetice: Culturile energetice sunt binevenite pe teritoriul romanesc, dar nu „oriunde”. ARBIO isi propune sa colaboreze cu autoritatile pentru o mai buna structurare sectorului culturilor energetice, pentru rezolvarea problemelor din domeniu si pentru a promova cultivarea plantelor energetice in conformitate cu normele europene.

15. Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020: ARBIO va continua colaborarea cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si cu agentii economici si asociatiile din industrie, pentru a prezenta propunerile sale cu privire la Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Investitiile incluse in noul PNDR vor avea un rol vital in viitorul agriculturii si silviculturii din Romania, iar, cum sectorul de BioEnergie este strans legat de ele, avand interese similare si un mod asemanator de abordare a problemelor, ne-am alaturat dezbaterii publice si, de asemenea, ne prezentam propunerile luand in considerare interesele sectorului nostru, dar si rezultatul optim pentru economia Romaniei.

16. Subventii europene in perioada 2014 - 2020: Sumele pentru sectorul de Biomasa si Biogaz: In prima jumatate a anului 2014, Guvernul roman va finaliza alocarea granturilor europene pentru perioada de finantare 2014 - 2020. Ministere precum Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul de Fondurilor Europene au un rol important in acest proces. ARBIO va colabora cu autoritatile pentru a le explica de ce sectorul BioEnergiei trebuie sustinut prin granturi europene, dat fiind ca proiectele de Biomasa si Biogaz contribuie, in cel mai bun mod posibil, la atingerea obiectivelor tarii, atat din punct de vedere economic, cat si din perspectiva mediului inconjurator.

17. O si mai buna colaborare cu alte asociatii si institutii: Proiectele de Biomasa si Biogaz au multe efecte pozitive in toate sectoarele economiei romanesti. Acesta este motivul pentru care intentionam sa punem bazele unei si mai bune colaborari cu asociatii, camere de comert, institutii si alti agenti economici din diferite domenii ale economiei Romaniei.

18. Structurarea proiectelor de cogenerare impreuna cu autoritatile locale: In Romania exista multe orase cu nevoi reale de energie si caldura. ARBIO considera ca proiectele de Biomasa si Biogaz pot rezolva multe probleme la nivel local, daca acestea sunt puse in aplicare exact acolo unde exista probleme. De fapt, acesta este unul dintre avantajele sectorului nostru: BioEnergia intervine si rezolva problema exact la sursa ei, fara a fi nevoie de investitii majore intr-o infrastructura care sa aduca energie termica din alte parti ale tarii. Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz va colabora cu autoritatile locale pentru a structura proiecte fezabile. De asemenea, vom invita autoritatile locale sa ni se alature in calitate de membri de onoare si sa urmareasca indeaproape numeroasele avantaje pe care un proiect de BioEnergie le poate oferi comunitatii locale.

19. Participarea la proiecte nationale si europene: ARBIO este deschisa colaborarii cu alti parteneri de nivel european sau national, in vederea aplicarii pentru granturi ce pot imbunatati situatia actuala a sectorului, a rezolvarii problemelor existente, pentru a stimula cercetarea si dezvoltarea in domeniu si pentru a spori colaborarea comunitatii academice cu agentii economici si companiile de interes

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video