Raport privind progresele inregistrate in domeniul energiei din surse regenerabile

112 vizualizari
energie regenerabila
Distribuie pe

Comisia Europeana a publicat raportul privind progresele inregistrate in vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2020 in domeniul energiei din surse regenerabile; raportul arata ca Uniunea Europeana face progrese catre atingerea obiectivului de crestere a ponderii energiei din surse regenerabile la 20%.Cu o pondere a energiei din surse regenerabile estimata la 15,3% din consumul final brut de energie in 2014, UE si marea majoritate a statelor membre inregistreaza progrese satisfacatoare: se preconizeaza ca 25 de state membre isi vor indeplini obiectivele nationale pentru 2013-2014.

Aceste rezultate sunt publicate in raportul pe 2015 al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in vederea atingerii obiectivului UE, obligatoriu din punct de vedere juridic, care prevede o pondere de 20% a energiei din surse regenerabile, a obiectivului care prevede ca minimum 10% din carburantii utilizati pentru transporturi trebuie sa provina din surse regenerabile, precum si a obiectivelor nationale obligatorii pentru 2020.

„Raportul arata inca o data ca productia si consumul de energie din surse regenerabile reprezinta un succes la nivel european. In Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare decat oriunde in restul lumii. Avem peste 1 milion de persoane care lucreaza in sectorul energiei din surse regenerabile, iar valoarea acestui sector depaseste 130 de miliarde de euro pe an. Exportam energie din surse regenerabile in valoare de 35 de miliarde de euro in fiecare an”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice si energie.

In ceea ce priveste folosirea energiei din surse regenerabile in transporturi, procentul estimat este de 5,7% pentru 2014; atingerea obiectivului de 10% reprezinta o provocare, dar ramane posibila, in unele state membre inregistrandu-se progrese satisfacatoare.
Se preconizeaza ca 25 de state membre isi vor indeplini obiectivele nationale pentru 2013–2014 in materie de energie din surse regenerabile. 26 de state membre si-au indeplinit obiectivele pentru 2011–2012. Deoarece obiectivele intermediare vor deveni din ce in ce mai ambitioase in urmatorii ani, anumite state membre ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a mentine directia catre indeplinirea obiectivelor, inclusiv prin eventuala utilizare a mecanismelor de cooperare cu alte state membre.

Directiva privind energia din surse regenerabile da rezultate
Raportul arata ca Directiva privind energia din surse regenerabile da rezultate: dezvoltarea energiei din surse regenerabile a condus la
• evitarea producerii a aproximativ 326 de milioane de tone de emisii de CO2 brute in 2012 si la evitarea producerii a 388 de milioane de tone in 2013,
• precum si la o reducere a cererii de combustibil fosil la nivelul UE de 116 Mtep in 2013.
In plus, in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii cu energie a UE:
• inlocuirea gazelor naturale cu energie din surse regenerabile a reprezentat 30% din consumul total de combustibil fosil care a fost evitat in 2013, 
• iar aproape jumatate din statele membre si-au redus consumul intern brut de gaze naturale cu cel putin 7%.
In plus, raportul constata ca sursele regenerabile de energie devin surse obisnuite, acceptate la scara larga, iar obiectivele pentru 2020 reprezinta un factor determinant pentru investitiile in surse regenerabile de energie efectuate la nivel mondial sub conducere europeana, precum si pentru politicile energetice care sprijina aceste surse, mult dincolo de granitele Europei.

Context
Tinand cont ca mai sunt cinci ani pana in 2020, raportul privind progresele inregistrate in domeniul energiei din surse regenerabile reprezinta evaluarea intermediara a progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivelor pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile. O data la doi ani, raportul monitorizeaza progresele inregistrate de UE si de statele membre in directia atingerii obiectivelor privind energia din surse regenerabile, obligatorii din punct de vedere juridic, stabilite in Directiva privind energia din surse regenerabile, care a fost adoptata in 2009 ca parte a pachetului de politici ale UE in domeniul schimbarilor climatice si al energiei. Raportul include, de asemenea, o evaluare a fezabilitatii obiectivului care prevede 10% energie din surse regenerabile in transporturi si sustenabilitatea utilizarii biocarburantilor si a biolichidelor.
Legislatia UE care promoveaza utilizarea energiei din surse regenerabile este in vigoare inca din 2001, cand a fost adoptata prima directiva privind promovarea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, urmata de directiva din 2003 privind utilizarea biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili in sectorul transporturilor.

Informatii suplimentare
Fisa informativa - Raport privind progresele inregistrate in domeniul energiei din surse regenerabile
Raport din 2015 privind progresele inregistrate in domeniul energiei din surse regenerabile

Politica UE in domeniul energiei din surse regenerabile si rapoartele anterioare:
http://ec.europa.eu/energy/en/topics/renewable-energy
http://ec.europa.eu/energy/en/topics/renewable-energy/progress-reports

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 24.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.485 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video