Romania prezenta in competitia internationala Solar Decathlon Europe 2014

80 vizualizari
solar
Distribuie pe


Franta va gazdui, in 2014, Solar Decathlon Europe. Initiata in 2002, la Washington, aceasta competitie universitara internationala, unica in domeniul sau, incurajeaza universitati de prestigiu din diferite tari sa conceapa si sa construiasca un habitat solar care, prin energia generata, sa isi poata acoperi in mod autonom necesitatile de consum. Organizat de statul francez, concursul se va desfasura intre 16 iunie - 19 iulie, pe domeniul national Versailles.

Foto: Semnarea declaratiei comune in sprijinul primilor parteneri ai Solar Decathlon Europe 2014

Timp de 34 de zile, 600 de participanti, 200 de profesori si 41 de institutii de invatamant din 16 tari (Franta, Germania, Romania, Italia, Spania, Elvetia, Olanda, Danemarca, Statele Unite, Mexic, Costa-Rica, Chile, India, Thailanda, Taiwan si Japonia), care formeaza cele 20 de echipe inscrise in concurs, isi vor prezenta prototipurile create la dimensiuni naturale, pe care le vor supune la 10 teste riguroase – de unde provine si denumirea de „decathlon”. Dupa 18 luni de munca de conceptie si constructie efectiva a proiectelor, fiecare echipa va fi evaluata de 6 jurii internationale de renume.

La competitia organizata pentru prima data pe teritoriul Frantei, din Romania va participa „Team Bucharest 2014”, echipa formata in urma colaborarii mai multor universitati din Bucuresti (Universitatea Tehnica de Inginerie Civila din Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnica din Bucuresti), ce va prezenta propriul prototip de habitat solar, denumit „EFdeN”. Acest proiect, care se inscrie in contextul revitalizarii vechii Europe, isi propune sa recucereasca spatiile pierdute si deserturile industriale, reinserand natura in mediul urban existent.

In septembrie 2012, la editia precedenta a SDE care a avut loc la Madrid, Romania, reprezentata de prototipul PRISPA, a ocupat locul 9 in clasament, obtinand locul 2 la concursul de Eficienta Energetica, locul 4 la Balanta Energetica si locul 2 la Alegerea Publicului.
Departe de a fi simple concepte, proptotipurile de locuinte prezentate trebuie sa reflecte contextul economic al tarii de provenienta, raspunzand unor nevoi si aspiratii colective sau individuale. De altfel, regulamentul concursului din 2014 pune accentul pe densificare, mobilitate, inovatie, consum energetic redus, accesibilitate din punct de vedere financiar, dar si pe compatibilitatea proiectului cu mediul sau.

Subiectul central al competitiei Solar Decathlon Europe 2014 il constituie construirea locuintelor viitorului. Cum vor arata acestea, cum se vor integra in orase, cum se vor adapta la reducerea disponibilitatii terenurilor si la cresterea costului de utilizare a energiilor fosile – sunt tot atatea intrebari la care participantii vor incerca sa ofere raspunsuri concrete.

Favorizand sinergia dintre institutiile de invatamant superior, autoritatile locale, specialistii din domeniul constructiilor si industriei, intreprinderi si publicul larg, Solar Decathlon 2014 aspira la formarea unor studenti si profesionisti care sa aiba competentele necesare pentru constructia locuintelor de maine. Acestea nu mai pot reprezenta doar un loc de trai, ci trebuie sa constituie piatra de temelie pentru un nou sistem al performantei globale, care sa ia in considerare sursele de energie, mediul, mobilitatea, sanatatea, confortul, mijloacele de transport, tehnologiile digitale si natura muncii.

Solar Decathlon Europe este o oportunitate unica pentru sensibilizarea si informarea tuturor actorilor din sectorul energiei si constructiilor referitor la habitatul individual si colectiv al viitorului.

Pentru mai multe informatii, accesati: http://www.solardecathlon2014.frhttp://www.efden.org

http://paris.mae.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video