Solar Decathlon Europe 2012 a luat sfarsit!

180 vizualizari
Solar Decathlon Europe 2012
Distribuie pe

Intre 14-30 septembrie in Madrid a avut loc cel mai mare concurs international de arhitectura, ce foloseste tehnologii solare integrate: SOLAR DECATHLON EUROPE. Pentru prima data in cadrul acestui concurs echipa Romaniei a adus proiectul PRISPA (www.prispa.org) in cursa pentru castig.

Echipa PRISPA a trait o experienta fascinanta de a proiecta s construi o casa ce functioneaza doar cu energie solara. Au parcurs un drum cu multe obstacole si in Madrid s-au intalnit cu alte 17 echipe din intreaga lume care au parcurs un drum similar pentru a obtine diferite raspunsuri la aceeasi cerinta.
Proiectul PRISPA a fost clasat pe locul 9, obtinand locul 2 la concursul de Eficienta Energetica si o mentiune pentru promovarea folosirii si integrarii sistemelor solare. Puteti vedea toate rezultatele, valorile obtinute in urma monitorizarii caselor timp de 2 saptamani, clasamente, comparatii intre casele expuse, etc., accesand link-ul monitoring.sdeurope.org.
Casa PRISPA va fi construita din nou in comuna Margineni din judetul Bacau.
Din echipa PRISPA au facut parte 40 de studenti la arhitectura, inginerie, constructii, design, management, geografie si comunicare. Conceptul casei PRISPA ofera o alternativa sustenabila pentru revitalizarea modului de viata rural din Romania, raspunzand unui context romanesc, cu implicatii economice si socio-culturale. Elementul central al casei este “prispa”, un spatiu de socializare si impartasire de experiente, avand o arhitectura de lemn traditionala. La acest proiect complex au colaborat Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Universitatea Politehnica Bucuresti, impreuna cu alte universitati din capitala.

Solar Decathlon Europe (SDE) este o competitie internationala dedicata universitatilor, lansata prima data la Washington in 2002, la initiativa Departamentului de Energie din Statele Unite. SDE, partener oficial al Campaniei Europene pentru Energie Sustenabila al Comisiei Europene, este una dintre cele mai importante competitii internationale ce promoveaza cercetarea in domeniul locuintelor eficiente din punct de vedere energetic.

In cadrul concursului Solar Decathlon Europe 2012, 20 echipe participante din patru continente (Spania, Franta, Marea Britanie, Germania, Japonia, China, Danemarca, Egipt, Italia, Romania, Ungaria, Brazilia, Norvegia, Portugalia) asambleaza case solare in 14 zile, creand fiecare un prototip de casa solara, de dimensiuni reale. Echipele concureaza pentru obtinerea celui mai bun punctaj la 10 probe distincte.

Urmatoarea editie Solar Decathlon Europe 2014 va avea loc in Franta.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video