upTIM este unul dintre proiectele selectionate care va fi expus in cadrul Solar Decathlon Europe 2014

138 vizualizari
solar decathlon
Distribuie pe


Suntem bucurosi sa anuntam participarea a 4 echipe romanesti la editia din 2014 a Solar Decathlon Europe! Diversitatea acestor echipe este dovada ca eforturile depuse in proiectul PRISPA au influentat constructiv mediul universitar din Romania.
Echipele participante apartin universitatilor de arhitectura si inginerie din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. Mult succes tuturor!

Dupa 2 editii gazduite in Madrid, Spania, a 3-a editie a Solar Decathlon Europe va avea loc in 2014 la Versailles, intr-un punct turistic ce atrage peste 10 milioane de turisti anual.
upTIM este proiectul Universitatii Politehnice din Timisoara si a Universitatii de Vest din Timisoara pentru concursul Solar Decathlon Europe 2014.

Solar Decathlon este cel mai important concurs universitar de arhitectura sustenabila si tehnologii integrate din lume, care provoaca echipe de studenti sa proiecteze si sa construiasca o locuinta unifamiliala ce functioneaza doar cu energie solara. In cadrul concursului, proiectele participante sunt jurizate dupa cele 10 probe: arhitectura, inginerie si constructii, eficienta energetica, bilant energetic, conditii de confort, functionalitate, comunicare, industrializare si inovatie.

upTIM - Solar Decathlon Europe 2014 - reabilitarea sustenabila a blocurilor de locuinte construite in perioada socialista

Villa Solar, Solar Decathlon Europe 2012, Madrid, Spania

Context. Urmarind directia data de editia 2014 a concursului, orientat spre mediul urban si densitate, proiectul timisorean se concentreaza asupra patrimoniului de blocuri construite in perioada 1960 - 1980.
Cladirile colective de apartamente construite in perioada 1970-1990, realizate din panouri mari prefabricate din beton armat, reprezinta aproximativ 40% din fondul construit existent romanesc. Aproape 60% din populatia urbana locuieste in astfel de apartamente, 96% dintre acestia fiind si proprietari. Interventiile de reabilitare realizate in ultimii 20 de ani au rezolvat doar o mica parte din problemele cu care locuitorii se confrunta. Densificarea puternica prin aditionarea unui etaj (mansarda) a deschis drumul spre solutii diverse, dar care nu raspund in totalitate noilor standarde de viata.

Mediul construit in Romania comparativ cu restul Europei

Proiectul upTIM reprezinta o alternativa la programul de reabilitare termica si consta intr-o serie de interventii atat la nivelul exteriorului cladirii, cat si la nivelul interiorului ei. Prin solutiile propuse se vor imbunatati considerabil indicii de comfort, atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna, precum si nivelul calitatii vietii in asemenea apartamente.
Sistemul nou creat permite o izolare termica in standard pasiv care reduce necesarul de caldura cu 85%, ventilarea spatiilor realizandu-se printr-un sistem integrat in fatada ce va permite reglarea indicilor de comfort interior. Fatada va constitui suportul pentru amplasarea microcentralelor fotovoltaice distribuite ce vor putea produce energie pe care ulterior poate fi valorificata de beneficiari si investitori.
Solutiile raspund intr-un mod coerent si proactiv la necesitatiile fiecarui tip de beneficiar, fie ca e vorba de tineri studenti sau absolventi, fie ca e vorba de familii sau varstnici. Refunctionalizarea apartamentelor devine un aspect important atunci cand vorbim de noul om, de noi comportamente sociale aparute odata cu dezvoltarea mediului virtual.
La nivel tehnologic, implementarea sistemelor fotovoltaice si solare permite o independenta energetica si o sursa de venit pentru comunitati. Modularitatea si conceptul structural al sistemului de fatada ofera posibilitatea de industrializare a solutiei si de reducere a costurilor. De asemenea, structura permite amplasarea de module ce extind spatiul interior pe orizontala si care reprezinta a doua faza a proiectului.

Colaborarea constanta cu locatarii. Interactiunea sociala va fi incurajata prin dezvoltarea spatiilor comune in raport cu functiunile la nivel de cartier, la spatiile verzi. Promovarea voluntariatului si a actiunilor participative in sinul comunitatilor reprezinta un aspect important al strategiei noastre de comunicare.
Acest tip de interventie nu poate fi realizat decat cu sprijinul potentialilor beneficiari, sprijin obtinut printr-o serie de actiuni dedicate formarii, educarii si promovarii unei atitudini pozitive in ceea ce priveste ecologia, dezvoltarea durabila si sustenabilitatea. Aceste valori reprezinta esenta viziunii echipei upTIM, ele fiind promovate constant atat in relatiile cu locuitorii cat si cu mediul academic, respectiv mediul economic.

Workshop organizat in cadrul StudentFest 2013 pentru construirea unei structuri in curtea blocului studiat, respectiv organizarea unei activitati impreuna cu copiii

Proiect educational. Initiativa upTIM a demarat o campanie puternica de comunicare, pentru a promova in continuare conceptele de sustenabilitate catre un public foarte diversificat, de la copii, mediul universitar, mediul economic, media, cat si publicul general, cat si pentru a instaura un mod de educatie alternativa, bazat pe interdisciplinaritate si educatie prin practica.

upTIM - Solar Decathlon Europe 2014 
str.Traian Lalescu, nr. 2/A, 300223, Timisoara
www.up-tim.org

Persoanele implicate in proiect:
Miodrag Popov, Mircea Samanta, Mirela Szitar, Andrei Marian Rata, Emanuel Dalea, Adrian Pop, Cosmin Candroi, Alin Balaj, Roxana Gug, Roxana Bolos, Maria Temtunic, Radu Bradean, Larisa Gardean, Emanuela Dragu, Roxana Clep, Diana Lupascu, Alexandra Cotabitiu, Nathalia Alda, Glad Carpencu, Radu Vit, Pataki Farkas, Daniel Munteanu, Carla De Sabata, Maria-Teodora Sirca, Rebecca Bedelean, Henrietta Hmenya, Madalina Chelaru, Sara Ruieneanu, Bogdan Chisalita, Andreea Costea, Radu Petre, Cristina Plesea, Alex Filipovici, Andrei Litiu

Contact: Adrian Pop, adrian.pop@up-tim.org, 0744119337 


We are happy to announce that 4 Romanian teams have sent proposals for the 2014 edition of Solar Decathlon Europe! The diversity of these teams is the proof that PRISPA positively influenced the academic environment in Romania.
The participating teams are supported by architecture and engineering universities from Bucharest, Cluj-Napoca, Timisoara and Iasi. Good luck for everyone!
After two editions hosted in Madrid, Spain, the 3rd edition of Solar Decathlon Europe will take place in 2014 in Versailles, a touristic site which annually attracts over 10 million people.
Created in 2002 by the U.S. Department of Energy, the Solar Decathlon is an international competition open to universities and institutions of higher education worldwide, giving them an opportunity to compete in meeting a challenge: “Design and build a solar house that is energy independent”.
It is held biennially in the United States, in odd-numbered years, at the prestigious National Mall in Washington, D.C. Since 2010, the Solar Decathlon has also been organized in Europe in even-numbered years.
Each new competition is an opportunity to refine the requirements that the projects must meet.
The scientific goal of the Solar Decathlon is to improve the transmission of knowledge, research work and experimentation in the field of renewable energy, and notably solar energy.

http://www.construction21.eu - Platforma europeana dedicata practicantilor in constructii verzi

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video