Va fi tranzitia la energia din surse regenerabile pavata cu cupru?

75 vizualizari
cupru
Distribuie pe

Tocmai am incheiat un an-record 2015 pentru tehnologia din surse regenerabile de toate tipurile. Indiferent de locul unde te uiti - fie la televizor sau in ziare, acoperisul vecinului sau in regiunile rurale - prezenta turbinelor eoliene, panourilor solare si sistemelor de stocare a energiei este in crestere. In august 2015, Presedintele SUA Barack Obama a numit schimbarile climatice drept “una dintre cele mai importante probleme nu doar a timpului nostru, dar una mereu actuala”, citand energia regenerabila drept solutie. La scurt timp, pe la inceputul lunii septembrie, Elon Musk, CEO al SpaceX si Tesla Motors, a numit energia durabila problema cea mai presanta a acestui secol.

Tot mai multe sisteme energetice durabile sunt instalate in intreaga tara, motivate de diminuarea costurilor si stimulente guvernamentale. SUA este acum lider mondial in productia de energie eoliana, intrucat progresele tehnologice au facut aceasta energie mai accesibila decat oricand, potrivit unui raport al Departamentului de Energie al SUA. Intre timp, sistemele de stocare a energiei au cunoscut o crestere de sase ori in privinta punerii in folosinta in 2015, iar cele mai recente rapoarte de energie solara arata ca instalarea de panouri solare fotovoltaice au depasit cu mai mult de 20 GW din capacitate in primele doua trimestre ale anului 2015.

In timp ce inovatiile si ambitiile liderilor precum Obama si Musk au ajutat la antrenarea pietei de energie din surse regenerabile aflata in dezvoltare, exista, de asemenea, o sursa putin cunoscuta care alimenteaza, practic, toate aceste tehnologii - cuprul. De la turbine eoliene si panouri solare, la vehicule electrice si motoare eficiente, cuprul este esential pentru sistemele de energie regenerabila si pentru infrastructura care le actioneaza. Conductivitate electrica si termica superioara a acestuia, performanta si eficienta fac aceste sisteme fiabile si le conecteaza la retea. De fapt, cuprul sine este un material durabil. Rata de reciclare este mai mare decat cea oricaror alte metale, iar in fiecare an aproape la fel de mult cupru este recuperat din materiale reciclate ca si cantitatea de cupru derivat din minereu proaspat extras.

Pe masura ce lumea continua tranzitia spre tehnologii energetice, cuprul va fi din ce in ce mai de incredere. Aceste sisteme necesita mai mult cupru decat sursele de energie traditionale. Sistemele solare fotovoltaice contin aproximativ 5,5 tone cupru per MW, in timp ce instalatiile de stocare a energiei in retea se bazeaza pe 3-4 tone cupru/MW. Utilizarea cablurilor de cupru, tuburilor, barelor, cablu, bucselor, cuzinetilor, nenumaratelor piese electrice si mecanice, pastreaza aceste sisteme functionale mai mult timp si la o mai mare eficienta.

Utilizarea energiei pe piata energiei regenerabile va continua sa se extinda pe masura ce aceste tehnologii vor fi utilizate pe scara mai larga. Piata a cunoscut deja o tendinta de crestere a companiilor si cladirilor comerciale in privinta instalarii de sisteme de energie verde. Aceste sectoare apreciaza durabilitatea si doresc reducerea costurilor de energie prin utilizarea lor.

La mijlocul anului 2014, erau 4.531 MW de panouri solare comerciale instalate la 41.803 locatii de afaceri, non-profit si de guvern pe intreg teritoriul SUA. Mai mult de 23% dintre contractele de energie eoliana semnate in 2014 au fost cu corporatii si grupuri non-utilitare. Aceste cifre sunt de asteptat sa continue sa creasca intrucat tehnologia face aceste instalatii comerciale mai accesibile.

Utilizatorii casnici sunt pe un trend crescator al pietei energiei durabile, intrucat tot mai multe acoperisuri au instalate panouri solare fotovoltaice. Inovatiile si stimulentele guvernamentale vor contribui si ele la aceasta crestere pe masura ce vom inainta in 2016. Noile unelte digitale fac munca mai usoara ca niciodata pentru proprietarii de locuinte, in sensul autoeducarii in privinta energiei regenerabile si implementarii acesteia. Un serviciu recent al Google Maps numit Project Sunroof permite detinatorilor de locuinte sa calculeze cantitatea de energie solara pe care o poate genera acoperisul acestora s ice economii pot face prin instalarea de panouri solare. Acum este mai usor ca niciodata pentru oricine sa includa energiile regenerabile in planurile sale energetice. 

Numarul crescand al instalatiilor comerciale eoliene, solare si de stocare a energiei vor continua sa dezvolte piata tehnologiilor dedicate energiilor regenerabile. Pe masura ce aceste tendinte vor deveni predominante, cuprul va ramane o componenta de neinlocuit in furnizarea de energie regenerabila din toata lumea. Cuprul a fost parte integranta a noilor tehnologii inca din anul 6.000 i.Hr, apoi in Evul Mediu si revolutia industriala. Intrucat tendintele de pe pietele globale merg spre un nou „boom” al regenerabilelor, cuprul isi va mentine capacitatea de a fi parte componenta a instrumentelor moderne, mai eficiente din punct de vedere tehnologic.

Adaptare a textului dupa articolul Will the Transition to Renewable Energy Be Paved in Copper?, Autor: Zolaikha Strong, Director of Sustainable Energy at the Copper Development Association-North America 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 33.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 900 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video