Conferinta Eficienta energetica in industrie, 11 -14 Septembrie 2012

67 vizualizari
Eficienta energetica in industrie
Distribuie pe

Consiliul European pentru o Economie Eficienta Energetic (ECEEE) este o organizatie non-profit creata cu scopul de a stimula eficienta energetica prin schimbul de informatii si cooperare internationala.
In perioada 11-14 septembrie 2012, ECEEE organizeaza la Arnhem, Olanda, conferinta cu tema „Eficienta energetica in industrie”.
Sunt asteptati participanti din industria energetica, companiile de servicii, factorii de decizie politica, mediul academic, ONG-uri precum si din domeniul eficientei energetice.
Structurat sub forma unor cursuri de vara evenimentul va oferi o combinatie de prezentari formale in sesiuni paralele, plenare, sesiuni informale, prezentari de postere si mese rotunde. Lucrarile se vor prezenta in cadrul a sase arii tematice.
Pana la mijlocul lunii februarie trebuie trimise rezumate ale lucrarilor ce vor fi prezentate in cadrul conferintei.

Cele sase arii tematice:
1. Programele de promovare a eficientei energetice industriale
Ce tipuri de programe au fost implementate pentru a incuraja industria sa imbunatateasca nivelurile de eficienta energetica? Care sunt rezultatele acestor programe, ce lectii invatate pot fi impartasite si care ar fi sfatul pentru alte economii? Sunt programe care vizeaza in primul rand energia si mediul sau este recuperarea economica si crearea de locuri de munca la fel de importante? La aceasta sectiune, exemple din toata lumea sunt binevenite. Aceasta sectiune include masurile politice, cum ar fi acordurile pe termen lung, alte programe de voluntariat si programe obligatorii.
2. Planuri de productie durabile si initiative ale lantului logistic
Cele mai bune rezultate pot fi adesea obtinute daca proiectarea productiei durabile se desfasoara nu doar intr-o unitate de productie a unei companii date, ci in cadrul intregului lant de productie. Extinzand proiectul asupra materialelor (inclusiv apa), utilizand concepte precum „Cradle to Cradle” (inclusiv CEN TC 350) aceasta poate fi de departe superioara. Aici vor fi abordate studii de design teoretice si practice. Lucrarile care abordeaza beneficiile non-energetice vor fi de interes la aceasta sectiune.
3. Politici si directive pentru eficienta industriala
Planul de Eficienta Energetica 2011 al UE este unul foarte ambitios iar indeplinirea acestuia va necesita un efort imens. Aceasta sectiune priveste efectele diferitelor Directive si politici care au fost aplicate pana in prezent si care au avut un impact asupra sectorului industrial. Ce putem invata din monitorizarea si evaluarea unor Directive precum ETS, CHP, Ecodesign si ESD? Si ceea ce putem astepta de la Initiativa privind pietele pilot, Planul SET si perspectiva energetica 2050? Cum influenteaza acestea industria, eficienta energetica si obiectivele de CO2? Ce lectii pot fi invatate pentru punerea in aplicare a Planului de eficienta energetica 2011 si sansele de a atinge obiectivul de reducere cu 20% pana in 2020? Care vor fi cele mai mari obstacole in implementarea acestor masuri?

4. Intreprinderea de actiuni de mare impact: Rolul tehnologiei si sistemelor de optimizare
Datele din programele nationale si internationale puse in aplicare arata ca, in timp ce componentele eficiente pot duce la castiguri in gama 2-5%, masurile de optimizare a sistemelor pot atinge castiguri medii de eficienta de 20-30%, cu o perioada de amortizare de mai putin de doi ani. Cifrele furnizate de IEA si altii indica faptul ca bugetele de cercetare si dezvoltare din sectorul privat sunt egale cu cele din sectorul public. Desi nu toate informatiile vor fi disponibile publicului exista exemple bune de rezultate de cercetare, care pot avea un impact mai larg. Asupra ambelor tehnici specifice si pe subiecte mai generale sunt asteptate lucrari. Discutiile pe abordarea extinsa a produselor in cadrul proiectarii ecologice UE este extrem de relevanta aici. Beneficiile non-energetice de eficienta sporita sunt foarte relevante, prin cresterea sigurantei, fiabilitatii crescute si costurilor reduse de asigurare de exemplu.
5. Rolul sistemelor de gestionare a energiei, educarii, activitatilor de informare si de formare profesionala
A fi eficient energetic este adesea o chestiune de know-how. Programe care au drept scop gestionarea energiei sau auditurile energetice in IMM-uri, de exemplu, implica formarea si transferul de cunostinte orientate pentru companii. Importante pentru companiile mari, aceste probleme sunt deosebit de importante pentru IMM-uri. Sunt binevenite lucrarile cu teme continand informatii cu privire la activitati de informare si formare profesionala, precum si cele care dezbat probleme nationale si internationale de energie si standardele de management de mediu.
6. Rolul finantarii pentru imbunatatirea eficientei industriale, perspectiva globala
Recunoasterea eficientei energetice ca un instrument puternic de a reduce costurile de operare, de imbunatatire a economiei si reducere a poluarii mediului nu a fost niciodata mai mare; cu toate acestea, punerea in aplicare a masurilor de eficienta energetica se materializeaza lent. Unicul si cel mai mare motiv al acestui progres lent in toata lumea este lipsa de finantare din punct de vedere comercial. Aceasta arie tematica trateaza deci rolul finantatorilor si a institutiilor financiare.

Mai multe detalii pot fi obtinute accesand urmatorul link:
http://www.eceee.org/press/Industry_summerstudy_2012

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video