Eficienta energetica, prioritate fundamentala pentru Romania

63 vizualizari
Forumului Roman de Eficienta Energetica 2014
Distribuie pe

Odata cu adoptarea legii 121/2014 a eficientei energetice, Romania trebuie sa-si stabileasca un nou plan de actiune in acest sector prin care sa implementeze masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice, care devine astfel un obiectiv strategic al politicii energetice nationale. Provocarile si oportunitatile generate prin urmarea directiilor trasate de Uniunea Europeana prin Directiva 27/2012 au fost dezbatute in cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica 2014, conferinta organizata de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si GOVNET Conferences la care au participat peste 30 de speakeri si aproximativ 180 de persoane la nivel decizional.

„Romania si-a propus realizarea unei economii de energie primara de 10 milioane tep (tone echivalent petrol) la nivelul anului 2020, ceea ce reprezinta o reducere a consumului de energie primara prognozata de 19 la suta”, a explicat Mihnea Constantinescu, Ambasador al Romaniei pentru Securitate Energetica.

Totusi, aceste tinte asumate doar, inca neimpuse de catre Uniunea Europeana pot suferi modificari, a spus Corneliu Rotaru, Director al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei: „Evolutia consumului in Romania poate sa modifice radical valoarea tintei”. Motivul ar fi ca stabilirea respectivelor tinte s-a facut prin raportarea la niste analize realizate inaintea crizei economice care a influentat semnificativ consumul de energie in Romania, astfel ca luand in considerare datele din prezent, cantitatea de energie primara care ar trebui economisita este mult mai mica.

De la noul Plan de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice care urmeaza sa fie definitivat se asteapta sa puna la punct capitolele deficitare ale variantelor precedente, asa incat potentialul Romaniei din punctul de vedere al eficientizarii energetice sa poata fi exploatat.

„Implementarea masurilor de eficienta energetica pe baza Planului National de Acțtune in Domeniul Eficientei Energetice ar putea genera beneficii pe termen lung de 5-7 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o crestere a PIB-ului de 4 pana la 6 la suta”, a declarat in cadrul conferintei Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru pe probleme energetice.

Mihnea Constantinescu a subliniat si el importanța eficientei energetice in contextul economic, evidentiind nevoia unui cadru legislativ stabil si care sa ofere predictibilitate: „Stimularea investitiilor in eficienta energetica si adoptarea unor legi stabile, predictibile, transparente si usor de aplicat pot ajuta la atragerea unor investitii importante in acest domeniu si la dezvoltarea unor afaceri sustenabile”.

Pe langa aspectele legislative menite sa creeze conditiile de derulare unor asemenea proiecte, dezbaterile din cadrul Forumului au fost axate pe cele trei mari sectoare cu potential de eficientizare energetica: industrie, cladiri si iluminat. Discutiile au fost concentrate atat pe cele mai noi solutii tehnologice precum sistemele de producere de energie in cogenerare care, odata implementate, contribuie la eficientizarea energetica si, implicit, economica, sau LED-urile, in sfera iluminatului, dar si pe solutiile de finantare, Romania beneficiind de programe in acest sens sustintute de catre UE prin intermediul Bancii Europene pentru Dezvoltare si Reconstructie.
Partenerii Forumului Roman de Eficienta Energetica 2014 au fost: AB Energy, ALRO, ArcelorMittal, Bosch, Electromagnetica, EnergoBit ESCO, Philips, Renault, RoSEFF, Tractebel Engineering, Valeg.

Despre GOVNET
GOVNET este un canal media independent ce furnizeaza informatii concentrate pe realitatea economico-politica si pe climatul de afaceri ale Romaniei si totodata, organizator de evenimente, prin GOVNET Conferences. Obiectivul GOVNET este sa fim o sursa reala de informatii si de analize specifice din zona de business pentru cei interesati sa investeasca in tara noastra si, de asemenea, sa promovam parteneriate prin intermediul celei mai de succes platforme de informare si networking direct in cadrul evenimentelor de inalt nivel si conferintelor de afaceri.

Detalii post-eveniment, precum si toate prezentarile din cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica pot fi accesate aici: http://govnet.ro/Romanian-Energy-Efficiency-Forum-2014

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati:
Adrian Ion
Publisher
GOVNET

Tel: 021 210 52 87
adrian.ion@govnet.ro
www.govnet.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video