Investitii pentru siguranta energetica a Romaniei - eveniment dedicat investitiilor publice in piata de energie din Romania

79 vizualizari
Investitii pentru siguranta energetica a Romaniei
Distribuie pe


The Diplomat Bucharest a organizat masa rotunda "Investitii pentru siguranta energetica a Romaniei", in data de 24 noiembrie 2016 la Hotel InterContinental din Bucuresti – Sala Fortuna.

Evenimentul a fost dedicat investitiilor publice in piata de energie din Romania si a reunit personalitati si specialisti recunoscuti pentru implicarea lor in domeniul energiei.
Investitiile publice in piata de energie din Romania au inregistrat o scadere semnificativa in ultimii ani, lipsa lor afectand in mare masura si sectorul privat.

La nivelul Uniunii Europene se discuta intens despre interconectarea pietelor de energie, iar Romania trebuie sa depuna eforturi consistente pentru a tine pasul cu trendul european, folosind fondurile disponibile dezvoltarea infrastructurii energetice.
O serie de investitii sunt asteptate sa se produca in perioada imediat urmatoare, un calendar investitional fiind avizat de ANRE. In contextul acestor initiative, toate companiile active pe piata de energie - operatori de transport si distributie, producatori, furnizorii si consumatori vor avea de castigat.
In acelasi timp, daca cererea de energie va continua sa creasca anual cu 1-2%, Romania va avea nevoie de suplimentare a capacitatilor pentru a face fata acestor evolutii.

Parteneri ai evenimentului au fost: Partener Gold: Hidroelectrica; Parteneri: BCR, Nuclearelectrica, Romgaz si Transelectrica.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ANRE, ACUE, AFEER, RO-CIGRE si CNR-CME.
Parteneri media: Focus Energetic si Invest Energy.

Subiectele propuse spre a fi dezbatute:
• Situatia actuala si strategia investitionala in infrastructura de transport a energiei electrice, a gazelor naturale si petrol.
• Planul de investitii al producatorilor, furnizorilor si distribuitorilor de energie electrica. Extinderea RET, retehnologizarea statiilor existente, cresterea capacitatii de interconectare si a capacitatii de transport intre zona de est (Dobrogea) si restul SEN interconectat. Proiecte de interes comun european - proiectul 138 „Black Sea Corridor” si proiectul 144 „Mid Continental East Corridor”.
• Stadiul proiectului de interes comun european - BRUA, progresele in implementarea altor proiecte europene prioritare, pasi de urmat pentru atingerea obiectivelor regionale ale Uniunii Energetice. Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra.
• Investitii de amploare in reteaua apartinand Hidroelectrica, situatia actuala si perspectivele pentru barajele mari si microhidrocentrale.
• Investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4.
• Reglementari, drepturi si obligatii pentru distribuitorii de energie si transparenta costurilor reglementate din tariful de distributie.
• Impactul noii legislatii privind achizitiile publice in derularea investitiilor din energie.

Evenimentul a beneficiat de prezenta unor speakeri de renume, personalitati implicate in domeniu.

Corina Popescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei
„...Avem un sector cu multe provocari. Traversam o perioada dificila, dar poate sa reprezinte si un moment de revigorare pentru industrie. Vom avea nevoie de resurse ca sa finantam investitiile necesare. Trebuie sa invatam din lectiile trecutului. Sper ca toate investitiile viitoare sa fie coordonate, nu doar de dragul de a le face. Nu vreau sa mai aud de investitii care nu au fost finalizate. Lucrurile trebuie st fie corelate. Strategia este primul semnal in acest sens. Este piatra de temelie care contine niste directii strategice mari. Potentialii investitori care vor vrea sa vina pe piata de energie se pot gandi ca in Romania vor avea loc un anumit tip de investitii. Strategia este doar un fundament pentru sectorul energetic, nu trebuie sa fie privita ca un document care sa raspunda la toate intrebarile...”

Maria Manicuta, Director, ANRE
„...O strategie energetica trebuie sa ne dea proiecte fezabile pe termen mediu si scurt, trebuie sa tina cont de politica UE, de directiile de dezvoltare pe care UE le da prin politica sa energetica. Este o piata rigida, lupta anti-coruptie, poate ca ne-a costat ceva mai mult, dar integritatea tranzactiilor pe paita de energie este data ca exemplu pozitiv astazi. Totusi la nivelul UE dezvoltarile merg catre cresterea nivelului de transparenta a tranzactiilor. Rigiditatea pietei nostre trebuie relaxata, dar nu trebuie sa abandonam conceptul transparentei. Un mediu de afaceri consistent trebuie sa beneficieze de o energie curata, care contribuie la dezvoltarea investitiilor...”

Daniela Lulache, Director General, Nuclearelectrica
„...Constatam ca, oricare ar fi mixul energetic spre care Romania va tinti si oricare vor fi scenariile prin care Romania va incerca sa isi atinga obiectivele, rolul energiei nucleare ramane unul constant si consistent in viitor. Astazi facem investitii consistente, an de an, in securitate nucleara. Volumul de investitii al Nuclearelectrica variaza intre 50 si 100 de milioane de euro pe an. Acetti bani se regasesc in securitate nucleara primordiala si in productie optimala secundara...”

Florentina Raducanu, Director, Directia Investitii, Transelectrica
„...Pornind de la necesitatea crearii unui mediu favorabil pentru aceste proiecte, nu este suficient sa ai resurse si know-how, trebuie sa iti permita si mediul legislativ. Astazi se lucreaza si sunt proiecte in 15 din cele 80 de statii. Axele principale de dezvoltare ale retelei electrice de transport (2016-2025): retehnologizarea retelei existente; cresterea capacitatii de transport a productiei din Dobrogea; cresterea capacitatii de interactiune transfrontaliera...”

Petronel Chiriac, Membru Directorat, Hidroelectrica
„...La Hidroelectrica avem un portofoliu de investitii la care lucram, bugetul pana in 2022 pentru aceste noi capacitati de productie este de circa 800 de milioane de lei. Din pacate, avem si unele limitari. De curand am fost dati in judecata de mai multe ONG-uri pentru proiectul Bumbesti-Livezeni. Practic suntem intr-o pozitie in care am putea fi obligati sa oprim investitia, ceea ce este destul de ingrijorator. Evident ca ne vom apara, pentru ca autorizatia de constructie are toate avizele necesare. Avand in vedere noile dimensiuni ale zonelor protejate, sper sa nu fie cazul sa oprim aceasta investitie.
In ceea ce privette investitia in retehnologizare, avem un plan ambitios de circa 300 de milioane de euro. Suntem in faza de licitatie cu retehnologizarea proiectului Vidraru, in valoare de 80 de milioane de euro. Termenul de finalizare si desemnare a contractelor este undeva in luna martie 2017. Avem deja patru competitori, atat competitori locali, cat si din Rusia si China...”

Vasile Carstea, Director Sucursala Ploiesti, Romgaz
“…Proiectul Sarmasel cu o valoare investitionala de peste 238 de milioane lei a trecut de faza punerii in functiune si receptia finala. Noua unitate de comprimare si uscare a gazelor permite cresterea capacitatii de inmagazinare a depozitului precum si cresterea calitatii gazelor naturale si a capacitatii zilnice de livrare cu pana la 40%. Proiectul face parte integranta din strategia pe care am construit-o pana in 2025.
Etapa I a proiectului Sarmasel cu o valoare investitionala de peste 238 de milioane lei a trecut de faza punerii in functiune si receptia finala. Noua unitate de comprimare si uscare a gazelor permite cresterea capacitatii de inmagazinare a depozitului precum si cresterea calitatii gazelor naturale si a capacitatii zilnice de livrare cu pana la 40%.
Etapa II este in faza de elaborare a termenilor de referinta pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Deocamdata avem tot ce ne trebuie, o vom pune in practica. Proiectul face parte integranta din strategia pe care am construit-o pana in 2025…”

Silvia Vlasceanu, Director General, ACUE
„...Nu stim ce se va intampla din luna ianuarie. Deocamdata suntem in faza in care fiecare companie din energie sustine propriile planuri de investitii. Revenind la sectorul de distributie, activitatea noastra este reglementata si se desfasoara sub monitorizarea autoritatii de reglementare in domeniul energiei, programele operatorilor de distributie sunt aprobate, verificate si monitorizare de catre ANRE. Pentru prima data dupa 1990 suntem in faza de elaborare a unui studiu privind starea tehnica a retelelor de distributie. Ne propunem sa facem o radiografie a starii sistemului de distributie, care sper sa fie de ajutor si autoritatilor in deciziile pe care le vor lua si in elaborarea programului de reglementari. Deocamdata, lipsa de colaborare intre autoritati afecteaza direct activitatea operatorilor de distribuaie...”

Masa rotunda “ Investitii pentru siguranta energetica a Romaniei” a oferit celor prezenti cadrul adecvat de socializare si schimb de experienta, bune practici cu profesionisti din industrie, interactiunea dintre participanti fiind baza construirii de noi relatii profesionale relevante.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video