BPIE pregateste terenul nZEB in Polonia, Romania si Bulgaria

153 vizualizari
Building Performance Institute Europe - BPIE
Distribuie pe

• Intreprinderea de studii nationale
• Planuri de implementarea a politicii „holistice” 

Institutul European pentru Performanta Energetica a Cladirilor (Building Performance Institute Europe - BPIE) a cercetat si dezvoltat o foaie de parcurs ambitioasa pentru Polonia, Romania si Bulgaria, care va ajuta aceste tari sa faca progrese in directia implementarii Cladirilor cu consum de energie aproape zero (nZEB) si sa reduca drastic consumul de energie si emisii de carbon la nivel national. Studiul BPIE recomanda o abordare politica de tip holistic, care se poate aplica scopurilor privind energia, clima si mediul economic. 

Legislatia europeana cu privire la cladiri (EPBD) si eficienta energetica (EED) cere statelor europene membre dezvoltarea de strategii cu privire la transformarea progresiva a cladirilor in medii construite eficiente energetic intr-un climat neutru. Cladirile cu consum foarte redus de energie sau cladirile cu consum de energie aproape zero (nZEB) vor deveni obligatorii in cazul tuturor cladirilor noi construite incepand cu 2020. Pentru a facilita acest proces si pentru a demonstra fezabilitatea tehnica si economica a standardului de energie aproape zero, BPIE a intreprins o analiza tehnica si economica a situatiei din trei tari ale Uniunii Europene – Polonia, Romania si Bulgaria - dezvoltand pentru fiecare planuri de implementare holistica. 

Pana in 2013, statele membre ale UE sunt chemate sa prezinte Comisiei Europene definitiile nationale a Cladirilor cu consum de energie aproape zero impreuna cu planurile de implementare cu privire la cladirile noi mai performante energetic si cu un nivel de emisii CO2 aproape neutru. Aceste planuri nationale trebuie sa reflecte modul de intelegere la nivel national a cladirilor cu consum de energie aproape zero, in acord cu climatul local, conditiile economice si culturale, inclusiv strategiile si politicile pentru anumite categorii de cladiri.

Datorita crizei economice si presiunilor asupra bugetelor nationale, eficienta energetica a cladirilor nu se afla de multe ori pe lista prioritatilor politice, in ciuda numeroaselor beneficii economice si fata de mediu, multe tari straduindu-se sa corespunda cerintelor europene si termenelor limita stranse. In acest context, BPIE a decis sa analizeze situatia in unele tari est-europene si centrale si sa sustina procesele politice nationale prin propunerea de definitii pentru cladiri cu consum de energie aproape zero si prin trasarea de planuri de implementare a politicii holistice.

Studiile sunt bazate pe precedentul raport BPIE Principii pentru Cladirile cu consum de energie aproape zero si evalueaza prin simulari daca ipotezele formulate anterior sunt valabile si pentru Romania, Polonia sau Bulgaria. Raportul intitulat „Implementarea Cladirilor cu consum de energie aproape zero, Catre o definire si foaie de parcurs nationala”, imbina analiza tehnica si economica bazata pe date specifice cu privire la cladiri, la nivel national, conditiile economice si politicile existente. Diferite solutii tehnologice – care utilizeaza variante pentru imbunatatirea izolatiei termice, echipament eficient energetic pentru incalzire, racire, ventilatie si apa calda, energie din surse regenerabile au fost luate in considerare – au fost simulate pentru imbunatatirea performantei energetice in birouri, case unifamiliale sau multi-familiale. Pe baza rezultatelor simularii, BPIE propune o definitie nationala concreta a cladirilor nZEB pentru categoria de cladiri definita, precum si foile de parcurs pentru 2020, atunci cand toate constructiile noi vor trebui sa fie cu consum de energie aproape zero. 

Puteti citi aici Rezumatul Implementarii Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Zero (nZEB) in Romania – Definitie si Foaie de Parcurs.

www.bpie.eu

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video