Comisia confirma integrarea pe piata si nevoia de crestere dupa 2020

53 vizualizari
Günther Oettinger
Distribuie pe

Uniunea Europeana este decisa sa atinga o cota de 20 % a energiei din surse regenerabile pana in 2020. Acest obiectiv poate fi indeplinit intr-un mod rentabil numai daca toate politicile actuale sunt puse in aplicare in toate statele membre, iar sistemele de sprijin converg. In Comunicarea adoptata astazi, Comisia solicita, asadar, o abordare europeana mai bine coordonata in ceea ce priveste instituirea si reforma sistemelor de sprijin, precum si o intensificare a tranzactiilor cu energia din surse regenerabile incheiate intre statele membre. Mai mult, avand in vedere ca investitorii au nevoie de certitudine in materie de reglementari,este esential sa inceapa discutiile privind viitorul si constituirea unui cadru solid dupa anul 2020.
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a afirmat: „Ar trebui sa continuam sa dezvoltam energia din surse regenerabile si sa incurajam solutiile inovatoare. Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod rentabil. Aceasta inseamna sa producem energie eoliana si solara atunci cand acest lucru se justifica din punct de vedere economic si sa incheiem tranzactii cu energia obtinuta pe teritoriul Europei, asa cum facem cu alte produse si servicii”.

Comunicarea de astazi indica patru domenii principale in care ar trebui intreprinse mai multe eforturi pana in 2020 pentru a atinge intr-un mod rentabil tintele stabilite in materie de energie din surse regenerabile. 
• Piata energiei: Comisia subliniaza nevoia de a finaliza piata interna a energiei si recunoaste necesitatea de a aborda la nivelul pietei problema stimulentelor acordate pentru investitiile in productia de energie electrica, pentru a facilita integrarea pe piata a surselor regenerabile de energie.
• Sistemele de sprijin: Comisia favorizeaza sistemele care incurajeaza reducerea costurilor si evita supracompensarea. De asemenea, Comisia solicita mai multa coerenta intre statele membre cu privire la sistemele de sprijin, astfel incat sa se evite barierele inutile.
• Mecanismele de cooperare. Comisia incurajeaza utilizarea sporita a mecanismelor de cooperare prevazute in directiva privind energia din surse regenerabile. Mecanismele de cooperare le permit statelor membre sa-si atinga tintele nationale obligatorii prin tranzactionarea energiei din surse regenerabile intre ele. Aceasta inseamna ca un stat membru cumpara, de exemplu, energie eoliana sau solara de la un alt stat membru sau de la o tara terta din afara UE, ceea ce poate fi mai ieftin decat sa produca energie solara sau eoliana in tara gazda. 
• Cooperarea energetica in regiunea mediteraneana. Comisia sugereaza imbunatatiri ale cadrului de reglementare si subliniaza ca, in Maghreb, o piata regionala integrata ar facilita investitiile pe scara larga in regiune si ar permite Europei sa importe energie electrica din surse regenerabile.

In ceea ce priveste perioada de dupa 2020, Comisia recunoaste ca, in absenta unui cadru adecvat, cresterea energiei din surse regenerabile se va reduce drastic. Un astfel de cadru trebuie sa permita mai multa inovare si sa diminueze costurile, transformand sursele regenerabile de energie intr-un sector promitator al investitiilor pentru crestere. De aceea, Comisia propune sa demareze procesul de pregatire a viitoarelor optiuni de politica si a principalelor repere pentru anul 2030 si identifica trei optiuni, in plus fata de optiunea statu-quo: 
• Tinte noi pentru emisiile de gaze cu efect de sera (GHG - Greenhouse gas emissions), dar niciun fel de tinte pentru energia din surse regenerabile. Schema de comercializare a emisiilor ar fi principalul instrument de reducere a emisiilor de CO2.
• Trei tinte nationale: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera.
• Tinte la nivelul UE: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera. 

Comisia subliniaza importanta identificarii principalelor repere pentru 2030 cat mai curand posibil. Acestea ar trebui sa le permita producatorilor de energie sa fie tot mai competitivi pe piata europeana a energiei. 


Context
Directiva privind energia din surse regenerabile, adoptata in 2009, stabileste tinte obligatorii pentru energia din surse regenerabile, concentrandu-se pe atingerea unei ponderi de 20 % a energiei din surse regenerabile in mixul energetic general al UE pana in 2020. Fiecare stat membru trebuie sa atinga obiective individuale in ceea ce priveste ponderea globala a energiei din surse regenerabile in cadrul consumului energetic. Cresterea initiala a energiei din surse regenerabile, sub impulsul acestui cadru, a fost promitatoare. 
Piata unica a energiei este in curs de formare, iar cresterea energiei din surse regenerabile face ca finalizarea acesteia sa fie cu atat mai urgenta. Energia din surse regenerabile nu poate concura in mod echitabil decat pe piete deschise. 
Pentru a atinge tintele pentru anul 2020, statele membre trebuie sa-si puna in aplicare planurile de actiune nationale si sa sporeasca semnificativ finantarea acordata surselor regenerabile de energie. Investitiile de capital anuale ar trebui sa se dubleze rapid, atingand 70 miliarde EUR. Aceste investitii ar trebui sa provina, in cea mai mare parte, din sectorul privat. 
Lipsa de certitudine privind orientarea politicilor viitoare dincolo de orizontul anului 2020 impiedica acest proces.

Informatii suplimentare
Comunicarea privind sursele regenerabile de energie poate fi consultata aici.
Pagina web a Comisiei privind energia din surse regenerabile: 
http://ec.europa.eu/energy/renewables/index_en.htm
Rezumatul progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste atingerea tintelor legate de sursele regenerabile de energie (2010): 
http://ec.europa.eu/energy/renewables/reports/doc/
2010_list_renewable_energy_targets.pdf
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video