Conferinta cu tema ”Implementarea Directivei europene numarul 27/2012 referitoare la eficienta energetica”

55 vizualizari
conferinta ANRE eficienta energetica
Distribuie pe

In data de 5 decembrie 2012, la hotel Capital Plaza Bucuresti, a avut loc Conferinta cu tema ”Implementarea Directivei europene numarul 27/2012 referitoare la eficienta energetica”, discutiile avand ca scop principal modul de aplicare a prevederilor Articolului 7 al Directivei Europene care se refera la necesitatea identificarii si aplicarii unor mecanisme si instrumente de sprijin pentru programele de eficienta energetica.
Evenimentul a fost organizat de UNDP - Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei in cadrul proiectului „Imbunatatirea Eficientei Energetice in Gospodariile si Comunitatile cu Venituri Mici din Romania” si a prilejuit initierea unor discutii care sa conduca la formularea unor pozitii din partea mediului de afaceri, societatea civila, cat si a institutiilor statului.

Rolul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei in implementarea Directivei europene numarul 27/2012 a fost prezentat de catre domnul Emil Calota, vicepresedinte ANRE, care a precizat ca „directiva europeana a devenit efectiva din data de 4 decembrie 2012 si ca eficienta energetica este o prioritate la nivel european si national, pentru ca nu exista domeniu de activitate care sa nu fie afectat de modul eficient sau neeficient de utilizare a energiei”. Domnia sa a mai precizat ca ANRE este responsabila cu elaborarea legislatiei secundare necesara in vederea atingerii tintelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana in domeniul eficientei energetice.
Practic, in aproximativ 18 luni, Romania va trebui sa transpuna noua directiva europeana in legislatia nationala, avand de hotarat printre masurile ce se vor impune, ce tip de scheme de sprijin vor fi aplicate domeniului eficientei energetice.
Participantii la discutii au subliniat importanta identificarii nivelului de suportabilitate pentru consumatorii vulnerabili, precum si problemele comunitatilor sarace in ceea ce priveste eficienta energetica. Din partea ANRE au mai luat cuvantul domnii Corneliu Rotaru si Corneliu Radulescu, directori in cadrul departamentului de eficienta energetica al ANRE.

Intalnirea este prima dintr-o serie de dezbateri publice pe care ANRE intentioneaza sa le organizeze in urmatoarele 6-9 luni a condus la cateva concluzii:
- urgenta de organizare la nivelul autoritatilor statului roman a unui „grup de lucru” pentru a evalua si propune cele mai potrivite ”scheme de sprijin” pentru promovarea programelor de eficienta energetica.
- sustinerea programelor de pregatire si implicare a personalului calificat pentru aplicarea acestor programe,
- diseminarea bunelor practici si a rezultatelor programelor pilot adresate comunitatilor cu venituri mici din Romania

Serviciul relatii publice si comunicare ANRE

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video