Masa rotunda cu tema: “Punerea in aplicare in Romania a articolului 7 din noua directiva UE privind eficienta energetica”

129 vizualizari
masa rotunda ANRE
Distribuie pe

Masa rotunda cu tema: “Punerea in aplicare in Romania a articolului 7 din noua directiva UE privind eficieta energetica”, ce a avut loc la Hotel Capital Plaza, in data de 5 decembrie 2012. Prezentarea si Agenda evenimentului pot fi consultate pe site-ul: http://www.undp.ro/.

Continutul prezentarilor a fost consistent si a acoperit aspecte legate de aparitia si definitia
termenului „fuel poverty” ("Inaccesibilitatea Confortului Termic”), experienta aplicarii schemelor de finantare axate pe obiectivul imbunatatirii acestui indicator in cateva tari ale UE, continutul proiectului UNDP0-GEF “Improving the Energy Efficiency in Low-Income Households and Communities in Romania” si aspecte legate de interpretarea si conditiile de transpunere a Directivei 27 in legislatia din Romania.

Noua Directiva a aparut ca urmarea a rezultatelor evaluarilor realizate de Consiliul European,
conform carora UE nu si-ar putea indeplini obiectivul asumat in 2007, constand in economisirea a 368 Mtep energie pana in 2020. In 2010, Consiliul European a reconfirmat aceasta tinta si a luat nota de constatarea Comisiei potrivit careia, prin politicile actuale poate fi realizat doar jumatate din acest obiectiv. Graficul urmator prezinta aceasta evolutie.

Obiectivul UE de economisire a energiei pentru anul 2020
(http://energycoalition.eu/the-gapometer)

In ceea ce priveste evaluarea efectelor masurilor preconizate in 2007, s-a constatat ca ele se focalizau pe reducerea consumului de energie in sectorul public si in cel al incalzirii centralizate (cogenerare), cerintele fiind relativ mici si suprapunandu-se cu obligatiile de crestere a eficientei energetice, ceea ce conduce la o reducere a consumului la utilizatorii finali de numai 1,2% anual.
Diferenta ramasa neacoperita prin masuri de eficienta energetica se situeaza in jurul valorii de 190 Mtep. Graficul care prezinta acest decalaj, numit Gapometer, a fost elaborat de „The Coalition for Energy Savings” (www.energycoalition.eu).

Gapometrul economiilor de energie al UE

In legatura cu continutul Directivei, prezentarile au atins aspecte legate de:
- Obiectivul Directivei. Consta in atingerea tintei de realizare de economii noi in fiecare an, de la 1 ianuarie 2014 si pana la 31 decembrie 2020, de 1,5 % din volumul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali.
- Principiile aplicarii. Au fost subliniate aditionalitatea, care urmareste evidentierea economilor de energie realizate suplimentar fata de cursul normal „business as usual”, pertinenta activitatilor, criteriu care descrie termenul „materiality”, dificil de tradus dar si de interpretat, asigurarea mentinerii standardelor de calitate (si confort) dupa adoptarea masurilor vizate. Alte principii aplicabile tuturor aspectelor legate de implementarea Directivei sunt cel al transparentei, care trebuie sa defineasca integral modul ei de aplicare dar si cel al confidentialitatii datelor cu caracter privat sau sensibile din punct de vedere comercial.
- Responsabilitatile Statelor Membre. Potrivit art. 7, fiecare stat membru trebuie sa stabileasca
• Schema de Obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica. Aceasta schema va stabili:
• masurile de politica energetica pentru realizarea economiilor de energie stabilite ca tinta. O parte dintre acestea pot fi puse in aplicare cu prioritate in gospodariile afectate de saracia energetica sau in locuintele sociale;
• partile obligate, din randul distribuitorilor de energie si/sau furnizorilor de energie, desemnate sa realizeze economii de energie la nivelul utilizarii finale pana la 31 decembrie 2020;
• modul in care se va repartiza cantitatea calculata de economii noi, pe parcursul perioadei respective;
• sistemele de masurare, control si verificare a masurilor de imbunatatire a eficientei energetice care vor fi puse in practica de catre partile obligate.

In scopul transpunerii Directivei 27 in legislatia nationala, se va constitui un Grup de lucru care va face evaluarile necesare cu privire la consumurile de energie ale Romaniei si va elabora Schema de Obligatii si masurile necesare pentru incadrarea in tinta autoimpusa. Pentru finantarea acestor masuri, se are in vedere crearea unui Fond de Eficienta Energetica.
Contributiile tuturor statelor membre cu privire la aspectele mentionate vor fi incluse intr-un
document care trebuie elaborat pana la 31 iunie 2013 si care va fi ulterior afisat pentru dezbatere publica pe site-ul Comisiei.
Participantii la masa rotunda au facut cateva sugestii interesante, cum ar fi aceea ca masurile
elaborate la nivel national sa fie insotite de o analiza de impact, schemele de eficienta energetica suplimentare care vor fi elaborate sa fie discutate si cu factorii interesati din domeniul privat, preluarea experientei internationale in domeniu cu adaptarea la conditiile locale dar si transpunerea Directivei printr-un act normativ care sa contina toate detaliile necesare implementarii si nu printr-o simpla traducere a documentului.

www.aaec.ro 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video