Prescriptia tehnica ISCIR PT C 3 – 2012: Butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru GPL

564 vizualizari
butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru supravegherea si verificarea tehnica la umplere, verificarea tehnica in utilizare, repararea, scoaterea din uz si casarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate (I)

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 141 bis din 18.03.2013, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT C 3 – 2012 „Butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate”. 
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr. 349 din 21.02.2013 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare.
Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru supravegherea si verificarea tehnica la umplere, verificarea tehnica in utilizare, repararea, scoaterea din uz si casarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate.

Prescriptia PT C3 - 2012 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 8 iulie 2011; 
b) Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 22 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Legea nr. 90/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 126/2011, privind echipamentele sub presiune transportabile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 453 din 6 iulie 2012;
d) Hotararea Guvernului nr. 1175/2007 privind aprobarea Normelor de efectuare a activitatii de transport rutier de marfuri periculoase in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 696 din 15 octombrie 2007. 

Prevederile prescriptiei tehnice PT C3 – 2012 se aplica la urmatoarele tipuri de butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate:
a) butelii noi care respecta cerintele privind introducerea pe piata, stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2011 privind echipamentele sub presiune transportabile, aprobata prin Legea nr. 90/2012, ce transpune Directiva 2010/35/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 iunie 2010 privind echipamentele sub presiune transportabile si de abrogare a Directivelor 76/767/CEE, 84/525/CEE, 84/526/CEE, 84/527/CEE si 1999/36/CE ale Consiliului, care se supun activitatilor de supraveghere tehnica la umplere si reparare;


b) butelii vechi care au mai functionat si:
1. provin din Uniunea Europeana si
- respecta cerintele privind introducerea pe piata stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2011, aprobata prin Legea nr. 90/2012, ce transpune Directiva 2010/35/UE, care se supun activitatilor de supraveghere tehnica la umplere;
- nu au marcaj de conformitate si au fost introduse pe piata cu respectarea reglementarilor nationale, respectiv a prescriptiilor tehnice ISCIR, care se supun activitatilor de supraveghere tehnica la umplere, verificare tehnica in utilizare si reparare;
2. provin din afara Uniunii Europene si respecta cerintele prevazute la introducerea pe piata stabilite prin Directiva 2010/35/UE, care se supun activitatilor de supraveghere tehnica la umplere.

Prevederile acestei prescriptii tehnice se aplica pentru butelii sudate din otel, pentru gaze petroliere lichefiate (propan, butan si amestec butan-propan), cu capacitate pana la 26 litri. Prescriptia tehnica C3 – 2012 defineste butelia ca fiind un ansamblu format din urmatoarele parti componente:
a) recipientul sub presiune;
b) armatura de inchidere (robinet cu ventil, supapa cu bila);
c) capacul de protectie demontabil sau garda de protectie nedemontabila si
d) postamentul.

Componentele necesare realizarii legaturii dintre butelie si aparatul consumator de GPL, care trebuie sa respecte reglementarile legale in vigoare, sunt accesorii; de exemplu: regulatoare de presiune, tuburi flexibile, coliere de strangere (cu melc sau cu surub), garnituri de etansare.

A. Supravegherea tehnica la umplere
Supravegherea tehnica la umplere a buteliilor se efectueaza de catre persoane juridice autorizate pentru aceasta activitate. Acestea isi efectueaza activitatea de supraveghere tehnica la umplere numai in statii de umplere pentru care detin toate avizele legale necesare si care au echipamentele sub presiune aferente statiei de umplere autorizate, cu respectarea cerintelor de introducere pe piata.
Activitatea de supraveghere tehnica de umplere a buteliilor se compune din: triere, umplere si verificare dupa umplere a buteliilor. Aceasta activitate se efectueaza de catre personalul angajat al persoanei juridice, autorizat de catre ISCIR, ca „imbuteliator fluide sub presiune”.
Supravegherea tehnica la umplere a buteliilor se efectueaza conform procedurilor/instructiunilor de lucru proprii statiei de umplere si cu respectarea prevederilor prescriptiei tehnice PT C3 – 2012.
Persoanele juridice care efectueaza activitatea de supraveghere tehnica de umplere a buteliilor au obligatia de a prelua buteliile cu orice grad de uzura, coroziune sau deformatii, chiar daca trebuie scoase din uz si casate.
Trierea in vederea umplerii a buteliilor se face ca urmare a verificarii exterioare a acestora.

Verificarea exterioara consta in examinarea aspectului suprafetei buteliilor, verificarea existentei si a continutului marcajelor, verificarea dimensionala si verificarea integritatii armaturii de inchidere. 
Buteliile necorespunzatoare nu sunt admise la umplere, acestea fiind trimise la reparare sau scoase din uz (dupa caz). Defectele care impun scoaterea din uz si casarea buteliilor sunt cele precizate in prescriptia tehnica PT C3 - 2012. Nu este permisa umplerea buteliilor daca la verificarea exterioara nu sunt indeplinite toate conditiile prevazute de prescriptia tehnica PT C3 - 2012.
Buteliile se incarca numai cu acel tip de GPL pentru care au fost construite.
Buteliile pentru propan pot fi umplute si cu amestecuri butan-propan, fara sa depaseasca incarcatura maxima admisa pentru tipul de gaz cu care sunt umplute.
Persoanele juridice sunt obligate sa afiseze instructiunile interne privind activitatea de supraveghere tehnica la umplere a buteliilor, verificarea prin sondaj a umplerii, depozitarea si manipularea buteliilor.

Dupa umplere, fiecare butelie este supusa unei incercari de etanseitate prin scufundarea intr-o baie de apa calda la temperatura de +35°C - +40°C.
In cazul instalatiilor de umplere in sistem paletizat, timpul de mentinere a buteliilor in baia de apa este timpul recomandat de producatorul instalatiei, iar in cazul instalatiilor de umplere in sistem manual, timpul de mentinere a buteliilor in baia de apa este de minim doua minute.
Buteliile respinse la incercarea de etanseitate sunt izolate, golite si in functie de natura defectului sunt trimise spre reparare sau scoatere din uz si casare.

Dupa incercarea de etanseitate, fiecarei butelii admise i se ataseaza o eticheta de control nedetasabila, pe care se indica urmatoarele elemente:
- denumirea persoanei juridice care a efectuat umplerea;
- denumirea punctului de lucru unde s-a efectuat umplerea;
- data umplerii;
- schimbul in care s-a efectuat umplerea.

Dupa etichetare se monteaza piulita de siguranta si se sigileaza armatura de inchidere. Pe sigiliu se inscrie in mod obligatoriu sigla/denumirea persoanei juridice care a efectuat umplerea.
Fiecare butelie umpluta trebuie insotita de instructiuni de instalare si utilizare elaborate de persoana juridica care a efectuat umplerea.
Persoanele juridice autorizate pentru umplere sunt obligate sa tina un registru de evidenta zilnica, in care sa consemneze componenta echipelor de umplere pe schimburi si raportul de inspectie/incercare si GPL cu care s-a facut umplerea. 
Registrul sau suportul electronic cu evidenta de umplere se pastreaza timp de un an.
Persoana juridica autorizata cu sediul in Romania este obligata sa completeze „Declaratia de conformitate pentru umplere butelii” pentru buteliile incarcate.
Manipularea buteliilor pe fluxul de productie in statia de umplere se poate face manual sau mecanizat.
La buteliile fara garda de protectie, daca sunt manipulate manual, obligatoriu trebuie montat prin infiletare capacul de protectie.
Persoana juridica autorizata cu sediul in Romania este obligata sa completeze „Declaratia de conformitate pentru umplere butelii” pentru buteliile incarcate, conform anexei alaturate.

Originalul declaratiei ramane la persoana juridica autorizata de catre ISCIR, iar o copie a acesteia trebuie sa fie pusa la dispozitia utilizatorului, la solicitarea acestuia.
In partea doua a articolului, ce va aparea in numarul urmator al revistei noastre, vom prezenta si conditiile si cerintele tehnice pentru verificarea tehnica in utilizare, repararea, scoaterea din uz si casarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video