Prescriptia tehnica ISCIR PT C 3 – 2012: Butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru GPL (II)

432 vizualizari
recipiente butelii cu cap
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru supravegherea si verificarea tehnica la umplere, verificarea tehnica in utilizare, repararea, scoaterea din uz si casarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate (II)

In prima parte a acestui articol am prezentat conditiile si cerintele tehnice pentru supravegherea si verificarea tehnica la umplere a recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate.
In aceasta a doua parte a articolului vom prezenta conditiile si cerintele tehnice pentru transportul, distribuirea si utilizarea precum si pentru verificarea tehnica in utilizare, repararea, scoaterea din uz si casarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 de litri pentru gaze petroliere lichefiate, conform prescriptiei tehnice PT C3 - 2012.

B. Transportul, distribuirea si utilizarea buteliilor
Transportul buteliilor se face numai cu mijloace de transport construite si echipate in conformitate cu reglementarile legale privind transportul marfurilor periculoase.
Nu este permisa remedierea defectelor buteliilor de catre personalul care efectueaza transportul si distribuirea acestora.
Nu este permisa livrarea buteliilor la care au aparut defectiuni in urma transportului, fara capac de protectie si fara garnitura de schimb pentru regulator.
De asemenea, este interzis ca in timpul transportului si distribuirii, manipularii, depozitarii si vanzarii buteliile sa fie trantite sau lovite.
Depozitele destinate pastrarii buteliilor (umplute sau goale) trebuie sa fie construite si amenajate in conformitate cu legislatia in vigoare.
Activitatea in depozitele destinate pastrarii buteliilor se desfasoara in conformitate cu procedurile sau instructiunile de lucru proprii si/sau normativele specifice in vigoare.
La instalarea buteliilor trebuie respectate prevederile instructiunilor pentru instalarea si utilizarea buteliilor, elaborate de persoanele juridice autorizate pentru umplere si atasate la fiecare butelie.

La instalarea buteliei la aparatul consumator de GPL se efectueaza urmatoarele operatii:
- verificarea integritatii racordului pentru constatarea existentei unor defecte precum: pori, crapaturi, capete largite etc. Inlocuirea racordului se face ori de cate ori se constata defecte;
- in cazul utilizarii racordului de cauciuc, fixarea la regulatorul de presiune si la aparatul consumator de GPL se face obligatoriu numai cu coliere plate de strangere cu melc sau cu surub;
- la fiecare instalare a buteliei se monteaza intre robinetul buteliei si regulatorul de presiune o singura garnitura de etansare, noua, prin inlocuirea celei vechi;
- verificarea etanseitatii armaturii in pozitia inchis si deschis si a etanseitatii dintre armatura si regulatorul de presiune dupa montarea garniturii;
- verificarea etanseitatii intregii instalatii cu solutie de apa si sapun, detector de gaze sau alte mijloace adecvate, fiind interzisa folosirea flacarii in acest scop.

Este interzisa golirea buteliei cu ajutorul unor surse de caldura, respectiv cu flacara sau prin scufundarea in apa calda.
Se interzice de asemenea amplasarea buteliei in vecinatatea unor surse de incalzire, precum si transvazarea prin metode improvizate a continutului buteliei in alte recipiente.
In timpul utilizarii, butelia se pozitioneaza numai in pozitie verticala, fara a fi deplasata din pozitia de instalare.
Inchiderea si deschiderea robinetului cu ventil se face numai manual, fara a folosi alte mijloace (chei, clesti).
Este interzisa manipularea buteliei prin prinderea de armatura de inchidere, de regulatorul de presiune sau de racord. 

C. Verificarea tehnica in utilizare
Verificarea tehnica in utilizare la scadenta a buteliilor se efectueaza de catre persoane juridice in „Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate” pentru aceasta activitate.
Buteliile sunt supuse verificarilor tehnice in utilizare la scadenta la intervale de cel mult 5 ani.
Verificarea tehnica in utilizare la scadenta consta in urmatoarele:
- verificarea exterioara;
- incercarea la presiune.

In urma verificarii exterioare, buteliile se considera admise daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
- pelicula de vopsea protectoare nu prezinta deteriorari;
- postamentul si garda de protectie nedemontabila nu prezinta deformatii si/sau ruperi;
- armatura de inchidere nu prezinta lovituri sau deformatii si se poate manevra usor;
- filetul piesei de gat pentru capacul de protectie este intact si permite asamblarea sigura a acestuia (in cazul buteliilor prevazute cu capac de protectie);
- sudurile de fixare a postamentului sau a garzii de protectie nedemontabile de pe butelie sunt corespunzatoare;
- recipientul sub presiune se incadreaza in tolerantele admise pentru deformatiile permanente conform cerintelor PT C3 – 2012.
- pe fiecare butelie exista inscriptionarile impuse de PT C3 – 2012.

Buteliile care sunt gasite necorespunzatoare la verificarea exterioara sunt trimise la reparare sau scoase din uz si casate, dupa caz.
Pentru activitatea de verificare tehnica in utilizare la scadenta se vor utiliza calibre si aparate de masurare si control verificate metrologic, in scadenta, precum si sabloane corespunzatoare.
Buteliile care au fost admise in urma verificarii exterioare vor fi supuse incercarii la presiune.
Incercarea la presiune se efectueaza la presiunea de incercare indicata de producatorul buteliei.
Asezarea buteliilor pe standul de proba se face intr-un mod care permite fixarea sigura a buteliilor pe acesta.
Persoana juridica autorizata de catre ISCIR pentru activitatea de verificari tehnice in utilizare stabileste, prin procedura proprie, masuri speciale de protectie pentru personalul care efectueaza incercarea la presiune.
Instalatia pentru incercarea la presiune a buteliilor trebuie mentinuta in perfecta stare de functionare si echipata cu cel putin doua manometre montate pe robinete cu trei cai.
Lichidele care se folosesc pentru incercarea la presiune nu trebuie sa aiba o actiune coroziva asupra materialului buteliei, iar in timpul incercarii nu trebuie sa treaca din faza lichida in cea gazoasa.
Pentru realizarea presiunii se utilizeaza pompe care nu provoaca urcarea brusca sau cu socuri a presiunii, iar viteza de crestere a presiunii nu trebuie sa depaseasca 5 bari/minut.
Buteliile se mentin la presiunea de incercare timp de 5 minute. Dupa primele doua minute se lovesc usor de-a lungul imbinarilor sudate cu un ciocan de cupru de 200-300 g fara muchii ascutite.
Dupa efectuarea incercarii, presiunea din butelii se micsoreaza treptat si fara socuri, apoi buteliile sunt golite complet de fluidul de incercare.
Incercarea este reusita daca nu se constata scurgeri, lacrimari sau daca dupa incercare nu se constata defecte care conduc la casare, conform prevederilor PT C3 – 2012.
Buteliile care sunt gasite necorespunzatoare la incercarea la presiune sunt scoase din uz si casate.

Daca rezultatele acestor verificari sunt corespunzatoare, se marcheaza prin poansonare (pe garda sau pe postament, dupa caz), intr-un mod vizibil si durabil in timp, urmatoarele:
- anul (din patru cifre), luna (din doua cifre) in care s-a efectuat verificarea tehnica in utilizare la scadenta;
- anul (din patru cifre), luna (din doua cifre) urmatoarei verificari tehnice in utilizare la scadenta;
- amprenta poansonului PRV-RC (personal responsabil cu verificarea tehnica a recipientelor si conductelor )

Pentru buteliile acceptate in urma verificarii tehnice in utilizare la scadenta, PRV-RC completeaza si semneaza „Declaratia de conformitate pentru verificarea tehnica in utilizare la scadenta pentru butelii”.
Este strict interzisa repunerea in circulatie a buteliilor declarate respinse la verificarea tehnica in utilizare la scadenta si scoase din uz in vederea casarii.
Buteliile mai vechi de 30 de ani sunt scoase din uz si casate, indiferent de starea lor tehnica.

D. Repararea buteliilor
Prescriptia tehnica PT C3 - 2012 defineste repararea ca fiind ansamblul de lucrari si operatii ce se executa pentru inlaturarea neconformitatilor/defectiunilor constatate la o butelie, in scopul aducerii acesteia la parametrii initiali care asigura functionarea in conditii de siguranta a acesteia.
Repararea buteliilor se efectueaza de catre producatorul acestora sau de catre persoane juridice inregistrate in „Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate” pentru aceasta activitate.
Producatorii care repara propriile butelii fac exceptie de la autorizare pentru reparare.
Repararea se face cu respectarea procedurilor sau instructiunilor de lucru proprii, elaborate de persoana juridica, precum si cu respectarea prevederilor PT C3 -2012. 

Repararea buteliilor consta in:
a) repararea postamentului (daca prezinta rupturi sau nu mai asigura stabilitatea) sau a garzii de protectie nedemontabile (daca prezinta rupturi), pentru aducerea acestora la forma si dimensiunile initiale;
b) inlocuirea robinetului cu ventil sau a supapei cu bila cu o piesa cu marcaj CE dupa verificarea si, daca este cazul, dupa remedierea filetului interior al piesei de gat, daca geometria/dimensiunea permite; momentul de strangere este cel prevazut de producatorul armaturii de inchidere. Inainte de montare, pe partea conica filetata se aplica o pelicula de material de etansare corespunzator lucrului cu GPL;
c) refacerea protectiei anticorosive a buteliei;
d) rectificarea filetului exterior al piesei de gat pentru capacul de protectie;
e) montarea garzii de protectie prin imbinare demontabila pe piesa de gat a buteliei.

Lucrarile de sudura la recipientul sub presiune al buteliei sunt interzise.
Repararea prin sudura a postamentului sau a garzii de protectie nedemontabile se face cu conditia ca noile cordoane de sudura sa fie la o distanta mai mare de 30 mm fata de recipientul sub presiune al buteliei.
Montarea garzii de protectie prin imbinare demontabila pe piesa de gat a buteliei se face in baza unei documentatii tehnice preliminare avizate de catre responsabilul cu avizarea documentatiilor tehnice preliminare de montare/ reparare pentru instalatii sub presiune, atestat de catre ISCIR.
Remedierea la cald sau la rece a deformatiilor permanente ale recipientului sub presiune sunt interzise.
Dupa efectuarea reparatiilor mentionate la pct.b de mai sus, buteliile sunt supuse unei incercari de etanseitate cu aer comprimat la presiunea de 5 bari si introduse intr-un bazin cu apa la +50°C - +55°C timp de 2-5 minute, avand robinetul in pozitia inchis.
Dupa scoaterea buteliei din apa se monteaza pe robinet o piulita infundata, apoi se deschide robinetul si se introduce din nou butelia in apa incalzita, timp de 2-5 minute. Incercarea de etanseitate este admisa daca nu se constata scapari de aer.
Dupa efectuarea reparatiilor prevazute la pct.b se masoara masa buteliei si daca aceasta este diferita fata de cea inscriptionata pe butelie, in functie de standardul aplicabil la data fabricatiei, se poansoneaza noua valoare anulandu-se cea veche, dupa care butelia poate fi repusa in circulatie.

E. Scoaterea din uz si casarea
Scoaterea din uz si casarea buteliilor se face de catre persoanele juridice autorizate pentru activitatea de supraveghere tehnica la umplere sau de catre proprietarii buteliilor, in conformitate cu dispozitiile legale.
Distrugerea buteliilor se face in conformitate cu procedurile sau instructiunile de lucru proprii, astfel incat sa nu mai fie posibila o viitoare utilizare a acestora (se recomanda turtirea acestora cu ajutorul unei prese).

ISCIR autorizeaza persoanele juridice pentru urmatoarele activitati:
- supraveghere tehnica la umplere butelii;
- reparare butelii;
- verificari tehnice in utilizare.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video