Prescriptia tehnica ISCIR PT C1-2010 (II)

702 vizualizari
cazane abur
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru instalarea, montarea, punerea in functiune, autorizarea functionarii, supravegherea si verificarea tehnica in utilizare, revizia, repararea si lucrarile de intretinere pentru cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, supraincalzitoarele si economizoarele independente (II)

In prima parte a acestui articol am inceput prezentarea noilor conditii si cerinte tehnice referitoare la cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, supraincalzitoarele si economizoarele independente, conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT C 1 – 2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 385 bis din 10.06.2010.
In cele ce urmeaza vom continua prezentarea conditiilor si cerintelor tehnice privind autorizarea si respectiv admiterea functionarii cazanelor.

B. Autorizarea/admiterea functionarii cazanelor
Cazanele nu pot fi utilizate fara autorizarea functionarii sau fara admiterea functionarii.
Autorizarea functionarii este definita in PT C1-2010 ca fiind acordul emis de ISCIR pentru detinatorii/utilizatorii de cazane, dupa caz, stabilit de prescriptia tehnica, in scopul atestarii faptului ca un cazan indeplineste toate conditiile si cerintele pentru a fi utilizat in conditii de siguranta. Pentru cazanele la care PS x V ≥ 60 bar litru, autorizarea functionarii se face de catre inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, iar acestea se inregistreaza in evidenta ISCIR.
Admiterea functionarii reprezinta, conform PT C1-2010, acordul emis de catre operatorul RSVTI al unui detinator/utilizator pentru un cazan, in cazurile prevazute de prescriptia tehnica, in scopul atestarii faptului ca acel cazan indeplineste toate conditiile si cerintele pentru a fi utilizat in conditii de siguranta.
Pentru cazanele la care PS x V ≤ 60 bar litru si PS > 4 bar, admiterea functionarii se face de catre detinatori/utilizatori, prin operatorul RSVTI, iar acestea se inregistreaza in evidenta detinatorilor/utilizatorilor.

Toate constatarile referitoare referitoare la verificarea tehnica a cazanelor se consemneaza de catre inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR sau de catre RSVTI, dupa caz, in procese verbale de verificare tehnica. 

Pentru autorizarea functionarii, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa detina avizul obligatoriu de instalare, iar constructia salii cazanului sa corespunda acestui aviz;
- sa asigure conditiile necesare realizarii regimului chimic al cazanului stabilit conform fisei tehnice privind regimul chimic;
- sa organizeze activitatea in sala cazanelor conform regimului de supraveghere a cazanului mentionat in documentatia tehnica de instalare;
- sa detina autorizatii pentru personalul de deservire fochisti, laboranti operatori, automatisti, dupa caz;
- sa asigure conditiile pentru efectuarea verificarilor tehnice;
- pentru cazanele vechi montate pe alta locatie, cu exceptia cazanelor mobile, se prezinta raportul tehnic intocmit de persoane juridice autorizate pentru verificari tehice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic. 


Documentele necesare pentru autorizarea functionarii unui cazan nou sunt urmatoarele:
- copia avizului obligatoriu de instalare;
- declaratia de conformitate intocmita de producatorul cazanelor sau persoana juridica autorizata pentru instalarea cazanelor;
- instructiunile de operare pentru instalare/montare, punere in functiune, exploatare si intretinere, precum si documente tehnice, desene, scheme, digrame necesare pentru intelegerea completa a instructiunilor;
- caracteristicile de proiectare reprezentative pentru durata de viata a cazanului, dupa caz;
- informatii despre partile care pot fi inlocuite, dupa caz;
- documentatia tehnica de insotire a dispozitivelor de siguranta; buletinul de verificare/reglare a supapelor de siguranta emis de persoane juridice autorizate conform prescriptiei tehnice PT C7 – 2010, daca de la data construirii/reglarii a trecut o perioada mai mare de 1 an de zile si daca producatorul dispozitivelor de siguranta nu prevede o alta perioada de valabilitate a reglarii;
- documentul de atestare a rezultatelor corespunzatoare obtinute la operatia de pregatire a suprafetelor interioare, daca aceasta operatie a fost prevazuta si efectuata la producator;
- copii ale autorizatiilor personalului de deservire si RSVTI;

In cazul autorizarii functionarii unor cazane vechi care au mai functionat, in plus fata de documentele cerute pentru autorizarea cazanelor noi, mai sunt necesare si urmatoarele: 
- documente privind rezultatele verificarilor efectuate in timpul utilizarii (cartea cazanului); 
- declaratia pe propria raspundere a detinatorului/utilizatorului in care sa se mentioneze ultimul loc de functionare;
- raportul tehnic intocmit de persoana juridica autorizata pentru verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.
- documentatia tehnica a cazanului (cazanelor):
1) care provin din Uniunea Europeana:
a) fabricate ulterior intrarii in vigoare a directivei europene aplicabile, documentatia tehnica stabilita conform acesteia;
b) fabricate anterior datei de introducere in vigoare a directivei europene aplicabile, documentatia tehnica intocmita conform reglementarilor nationale aplicabile in tara de provenienta;
2) care provin din afara Uniunii Europene, documentatia tehnica stabilita conform cerintelor Hotararii Guvernului nr. 584 / 2004 cu modificarile si completarile ulterioare;
Nota: Directiva europeana aplicabila este 97/23/EC - Echipamente sub presiune – (referitor la proiectarea, fabricarea si evaluarea conformitatii echipamentelor sub presiune si a ansamblurilor care au o presiune maxima admisibila PS mai mare de 0,5 bar si care stabileste conditiile de introducere pe piata a acestora). 

In vederea autorizarii functionarii cazanului, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR, efectueaza sau asigura ca sunt efectuate, dupa caz urmatoarele activitati:
- verificarea existentei si a continutului documentatiei tehnice de insotire a cazanului;
- verificarea conditiilor de instalare a cazanului in ceea ce priveste respectarea avizului obligatoriu de instalare eliberat de catre ISCIR, precum si verificarea echiparii cazanului cu aparatura de masurare, control si automatizare si cu dispozitivele de siguranta, in functie de nivelul de supraveghere permanent sau nepermanent in care se incadreaza cazanul;
- verificarea conditiilor de montare pentru cazanele vechi, care au mai functionat si au necesitat montare;
- verificarea conditiilor privind regimul chimic al cazanului;
- revizia interioara;
- incercarea la presiune hidraulica;
- verificarea reglarii supapelor de siguranta;
- incercarea la cald;
- verificarea starii suprafetelor interioare;
- verificarea registrului de supraveghere a functionarii cazanului; registru care se sigileaza, numeroteaza si vizeaza de conducerea detinatorului/utilizatorului.

Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR poate solicita efectuarea si a altor verificari si incercari, in afara celor precizate mai sus, in limitele prevazute de producator.
Autorizarea functionarii cazanului se acorda numai dupa ce au fost efectuate activitatile mentionate mai sus si rezultatele acestora asigura functionarea in conditii de siguranta a cazanului, conform procesului – verbal (vezi anexa 2), intocmit de inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR, in care se consemneaza parametrii de functionare si data efectuarii urmatoarei verificari tehnice (ziua, luna si anul). 
Daca rezultatele verificarii tehnice sunt necorespunzatoare, neconformitatile se consemneaza in procesul – verbal de verificare tehnica si nu se autorizeaza functionarea cazanului.
Este interzisa autorizarea functionarii cazanului cu conditia indeplinirii ulterioare a unor dispozitii mentionate in procesul – verbal de verificare tehnica.
In ultima parte a articolului vom incheia prezentarea conditiilor si cerintelor tehnice pentru montarea, punerea in functiune, supravegherea si verificarea tehnica in utilizare, revizia, repararea si lucrarile de intretinere pentru cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, supraincalzitoarele si economizoarele independente.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video