Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 6 – 2013: Autorizarea operatorilor control nedistructiv si a persoanelor juridice care efectueaza examinari distructive (I)

1103 vizualizari
examinari nedistructive
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru autorizarea operatorilor control nedistructiv si a persoanelor juridice care efectueaza examinari nedistructive, precum si evaluarea capabilitatii tehnice si supravegherea persoanelor juridice care efectueaza incercari distructive (I)

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 759 bis din 06.12.2013, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT CR 6 – 2013 „Autorizarea operatorilor control nedistructiv si a persoanelor juridice care efectueaza examinari distructive”. 
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr. 1001 din 30.04.2013 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. 
Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor tehnice pentru autorizarea operatorilor control nedistructiv si a persoanelor juridice care efectueaza examinari nedistructive, precum si evaluarea capabilitatii tehnice si supravegherea persoanelor juridice care efectueaza incercari distructive. 

Prescriptia tehnica PT CR 6 - 2013 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 8 iulie 2011; 
b) Hotararea Guvernului nr.1340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 22 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Ordonanta Guvernului nr. 129/2000, privind formarea profesionala a adultilor aprobata prin Legea nr. 375/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 436 din 21 iunie 2002;
d) Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 49/2009, privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania aprobata prin Legea nr. 68/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 20 aprilie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare; 
e) Hotararea Guvernului nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 346 din 21 mai 2003, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Prescriptia tehnica PT CR 6 – 2013 defineste operatorul control nedistructiv ca fiind persoana care efectueaza examinari nedistructive prin cel putin una dintre metodele: vizuala, cu radiatii penetrante, cu ultrasunete, cu lichide penetrante, cu particule magnetice, magneto-inductiva, prin curenti turbionari sau verificarea etanseitatii.

A. Autorizarea operatorului control nedistructiv
Operatorul control nedistructiv care se autorizeaza pentru metodele si specialitatile de examinare nedistructiva trebuie sa faca dovada absolvirii unui program de formare profesionala. Fac exceptie cetatenii care au absolvit intr-un stat membru al Uniunii Europene sau stat semnatar al Acordului privind Spatiul Economic European un program de formare profesionala echivalent cu cel prevazut in prescriptia tehnica PT CR 6 – 2013.
Avizarea furnizorilor de formare profesionala se face de catre ISCIR iar avizul este valabil pe o perioada de 4 ani.
Programele de formare profesionala se desfasoara cu formatori atestati de catre ISCIR.

Operatorul control nedistructiv se poate autoriza pe trei niveluri si anume:
- operator control nedistructiv de nivel 1 – personalul care efectueaza examinari nedistructive sub indrumarea si supravegherea operatorului control nedistructiv autorizat pentru nivelul 2 sau 3;
- operator control nedistructiv de nivel 2 – personalul care pe langa lucrarile ce intra in competenta operatorului control nedistructiv de nivel 1 trebuie sa cunoasca si limitele metodei de examinare nedistructiva pentru care este autorizat si sa faca dovada competentelor si responsabilitatilor prevazute in PT CR6 – 2013, pentru acest nivel de autorizare;
- operator control nedistructiv de nivel 3 – personalul care pe langa lucrarile ce intra in competenta operatorului control nedistructiv de nivel 1 si nivel 2, trebuie sa faca dovada competentelor si responsabilitatilor prevazute in PT CR 6 – 2013, pentru acest nivel de autorizare.

Metodele si specialitatile de examinare nedistructiva pentru care se poate acorda autorizarea de catre ISCIR sunt detaliate in Anexa 1.
In vederea autorizarii de catre ISCIR, candidatii sustin un examen care consta dintr-o examinare teoretica, parte scrisa si interviu, precum si o examinare practica.
Pentru sustinerea examenului teoretic partea scrisa, inspectorul de specialitate ISCIR pregateste intrebari pe baza de chestionar, care sa acopere tematica metodei sau metodelor de examinare nedistructiva pentru care candidatul urmeaza sa fie autorizat.
Intrebarile sunt selectate din standardele si procedurile de lucru aplicabile metodelor si specialitatilor pentru care se solicita autorizarea.
Examinarea practica se desfasoara in cadrul laboratorului unei persoane juridice autorizate de catre ISCIR pentru examinari nedistructive, in conditiile prevederilor prescriptiei tehnice PT CR 6 – 2013.
La examinarea practica operatorul control nedistructiv trebuie sa demonstreze ca are cunostintele necesare privind utilizarea echipamentelor si (sau) accesoriilor de examinare nedistructiva in conformitate cu instructiunile de utilizare ale producatorului, cu procedurile de lucru precum si cu standardele aplicabile metodei de examinare pentru care se sustine examenul de autorizare.
Pentru promovarea examenului teoretic si practic, candidatul trebuie sa obtina un procentaj de minim 70 % pentru fiecare parte.
Examinarea pentru nivelul 3 consta dintr-o proba teoretica pe baza de chestionar, care sa acopere tematica metodei sau metodelor de examinare nedistructiva pentru care candidatul urmeaza sa fie autorizat. Intrebarile se vor stabili din standardele si procedurile de lucru aplicabile metodelor si specialitatilor pentru care se solicita autorizarea, tehnologia materialelor si din cerintele prescriptiei tehnice PT CR 6 – 2013.
Pentru promovarea examenului de autorizare candidatul trebuie sa obtina un procentaj de minim 70%.
Rezultatele examenului de autorizare se consemneaza intr-un proces verbal de examinare a candidatilor care urmeaza sa fie autorizati ca operatori control nedistructiv. 
ISCIR intocmeste autorizatia pentru operator control nedistructiv al carui model este prezentat in anexa alaturata. 
Autorizatia se intocmeste pentru fiecare operator control nedistructiv care este declarat „ADMIS” in proces verbal mentionat mai sus.
Persoana solicitanta primeste exemplarul original al autorizatiei de operator control nedistructiv, iar dosarul de autorizare ramane la ISCIR.

Nota: In autorizatia pentru operator control nedistructiv care urmeaza sa efectueze examinari la instalatiile/echipamentele care intra in componenta obiectivelor nucleare se va inscrie litera N inaintea simbolului metodei si al specialitatii.
Perioada de valabilitate a autorizatiei pentru examinari nedistructive nivel 1 si 2 este de cel mult 2 (doi) ani de la data emiterii, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade de cel mult 2 (doi) ani.
Perioada de valabilitate a autorizatiei pentru examinari nedistructive nivel 3 este de 5 (cinci) ani de la data emiterii, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade de cel mult 5 (cinci) ani.

Trebuie mentionat, conform prevederilor prescriptiei tehnice PT CR 6 – 2013, ca perioada de valabilitate a autorizatiei nu poate depasi perioada de valabilitate a certificatului privind calificarea si certificarea personalului operator control nedistructiv.
Prelungirea valabilitatii si/sau extinderea autorizatiei de operator control nedistructiv se efectueaza de catre ISCIR.
Se considera extindere a autorizatiei trecerea la un nivel superior al autorizarii, precum si autorizarea pentru o alta metoda sau specialitate decat cea detinuta.
Poate fi prelungita valabilitatea si/sau extinsa autorizatia fara examen de autorizare, pentru persoanele care detin o autorizatie in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT CR 6 – 2013, insotita de un raport de evaluare tehnica intocmit de catre un organism de certificare personal pentru examinari nedistructive acreditat si desemnat in conformitate cu legislatia in vigoare. 
Trebuie subliniat ca aceasta posibilitate nu se poate aplica si pentru persoanele care detin autorizatie de operator control nedistructiv la instalatiile/echipamentele care intra in componenta obiectivelor nucleare.

In partea a doua a articolului vom prezenta si cerintele tehnice pentru autorizarea persoanelor juridice care efectueaza examinari nedistructive, precum si evaluarea capabilitatii tehnice si supravegherea persoanelor juridice care efectueaza incercari distructive. 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video