Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7-2010 (I)

166 vizualizari
procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate (PE–HD) (I) 

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.226 bis din 09.04.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7 – 2010 "Aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate (PE – HD)". Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri nr.442 din 12.03.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor tehnice privind specificatiile si aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, ce urmeaza sa fie folosite la montarea si repararea instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat supuse regimului de supraveghere si de verificare tehnica ISCIR, in conformitate cu prevederile legale. De asemenea PT CR7 - 2010 stabileste cerintele tehnice privind specificatiile si aprobarea procedurilor de sudare a tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE – HD) ce urmeaza sa fie folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.


Prescriptia PT CR 7 - 2010 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Hotararea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.404 din 16 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.633 din 21 iulie 2006;
e) Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.646 din 26 iulie 2006.

In cazul in care se solicita aprobarea unei proceduri de sudare, persoanele juridice trebuie sa fie in raporturi de munca cu sudori autorizati sau care urmeaza sa fie autorizati, concomitent cu parcurgerea etapelor de aprobare a procedurii de sudare, in conformitate cu cerintele tehnice din prescriptia tehnica aplicabila, iar rezultatele obtinute la examinarile nedistructive si incercarile distructive efectuate in cazul unei proceduri de sudare aprobate, se recunosc ca valabile pentru autorizarea sudorilor. 
Daca exista persoane juridice care detin proceduri de sudare aprobate de organisme similare ale unui stat membru al Uniunii Europene, aceste proceduri de sudare sunt considerate valabile, in situatia in care cerintele care au stat la baza emiterii acestor aprobari sunt echivalente cu cele din PT CR 7 – 2010.Procedurile de sudare care fac obiectul PT CR 7 - 2010 sunt analizate de ISCIR in vederea acceptarii, in situatia in care persoana juridica solicita utilizarea acestora; ISCIR analizeaza datele tehnice din dosarul si fisa de aprobare a procedurii de sudare, iar daca cerintele care au stat la baza emiterii acestor aprobari sunt echivalente cu cele din PT CR 7 - 2010, se consemneaza acest lucru intr–un proces verbal de verificare tehnica. 
In acelasi timp trebuie mentionat faptul ca, optional, persoanele juridice care executa lucrari de sudare in domenii care nu se supun regimului de supraveghere si de verificare tehnica ISCIR, pot solicita la ISCIR, aprobarea procedurilor de sudare. 
Pentru aprobarea unei proceduri de sudare care utilizeaza materiale sau procedee de sudare neincluse in prescriptia tehnica PT CR 7 - 2010, persoana juridica solicitanta trebuie sa intocmeasca o instructiune tehnica specifica ce se va transmite la ISCIR pentru acceptare si avizare.

Instructiunea tehnica specifica, mentionata mai sus, trebuie sa cuprinda urmatoarele date tehnice:
- procedeul de sudare;
- detalii privind procedura de sudare;
- grupele si subgrupele materialelor de baza si de adaos;
- tipurile de imbinari;
- pozitiile de sudare si dimensiunile;
-domeniul de valabilitate al procedurii de sudare propusa pentru aprobare; 
-numarul, forma si dimensiunile probelor sudate care trebuie sa fie executate;
- examinarile si incercarile la care aceste probe trebuie sa fie supuse;
- criteriile de acceptare/respingere a acestor probe. 

A. Aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor cap la cap, in T cu patrundere completa, tip racord si de colt
Aprobarea procedurilor de sudare se efectueaza pe probe sudate si este independenta de tipul instalatiei/echipamentului de sudare care a fost utilizat la realizarea ansamblului de proba.
La aprobarea procedurilor de sudare factorii determinanti sunt variabilele esentiale. 
Prescriptia tehnica PT CR 7 – 2010 defineste variabila esentiala de sudare ca fiind variabila de sudare a carei modificare in afara domeniului de valabilitate necesita aprobarea unei noi proceduri de sudare.

Variabilele esentiale de sudare sunt:
-procedeul de sudare; 
-tipul produsului (tabla sau teava);
-tipul imbinarii (cap la cap cu patrundere completa si sudura de colt);
-grupa de material;
-materialul consumabil pentru sudare;
-dimensiunile (grosimea materialului si diametrul exterior al tevii)
-pozitia de sudare;
-detalii privind sudarea (suport la radacina, sudare dintr-o parte, sudare din ambele parti, sudare intr–un strat, sudare multistrat, sudare spre stanga, sudare spre dreapta).

Procedeele de sudare cele mai utilizate sunt urmatoarele:
- 111, sudare cu arc electric sau electrod invelit;
- 131, sudare MIG (sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod fuzibil);
- 135, sudare MAG (sudare cu arc electric in mediu de gaz activ cu electrod fuzibil);
- 141, sudare WIG (sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod de wolfram);
- 311, sudare oxiacetilenica.

Aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la realizarea ansamblului de proba.
In cazul verificarii unei proceduri la care sunt utilizate procedee de sudare multiple, aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru ordinea in care acestea au fost utilizate la realizarea ansamblului de proba, dar fiecare procedeu de sudare poate fi aprobat separat sau in combinatie cu alte procedee de sudare.

Tipurile de imbinari sunt urmatoarele:
-imbinari sudate cap la cap la table;
-imbinari sudate cap la cap la tevi;
-imbinari sudate in colt la table;
-imbinari sudate in T cu patrundere completa;
-imbinari sudate tip racord.

Grupele de material
In vederea reducerii examinarilor si incercarilor similare efectuate in situatia aprobarii unei proceduri de sudare otelurile au fost grupate intr–un numar de 11 grupe conform PT CR 7- 2010.

Materiale pentru sudare
La majoritatea aprobarilor procedurilor de sudare se admite ca tipul materialului de adaos este similar cu materialul de baza.
In cazul aprobarii unei proceduri de sudare, pentru realizarea ansamblului de proba se pot utiliza si alte materiale de adaos daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:
- au compozitia chimica echivalenta;
- fac parte din aceeasi clasa de rezistenta la tractiune;
- electrozii au acelasi tip de invelis.

Aprobarile procedurilor de sudare se acorda distinct pentru fiecare tip de invelis de electrod.
In partea doua a acestui articol, care va apare in numarul urmator al revistei noastre, vom prezenta si alte elemente importante privind aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate (PE–HD). 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video