Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7-2010 (II)

235 vizualizari
aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate (PE –HD) (II) 

In prima parte a acestui articol am inceput prenoilor cerinte tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu si pentru polietilena de inalta densitate (PE–HD), zentarea conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT CR7 – 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 226 bis din 09.04.2010.
In aceasta a doua parte a articolului vom prezenta si alte aspecte legate de domeniul prezentat, iar pentru inceput vom continua cu enumerarea variabilelor esentiale in cazul procedurilor de sudare pentru otel.

Tipul curentului
Aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru tipul curentului electric (alternativ, continuu sau pulsatoriu) si la polaritatea curentului utilizat la realizarea ansamblului de proba.

Temperatura de preincalzire
Temperatura de preincalzire indicata in specificatia procedurii de sudare preliminara (pWPS) si aplicata la realizarea ansamblului de proba, este considerata limita inferioara a domeniului de valabilitate a procedurii de sudare aprobata.

Temperatura intre straturi
Valoarea maxima a temperaturii intre straturi obtinuta in timpul sudarii ansamblului de proba, este considerata limita superioara a domeniului de valabilitate a procedurii de sudare aprobata.

Metode de verificare si criterii de acceptare
Examinarile nedistructive se efectueaza in laboratoare autorizate ISCIR cu personal autorizat ISCIR, iar incercarile distructive se efectueaza in laboratoare care au fost evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice in fiecare domeniu de examinare.
Probele se examineaza vizual in starea in care se afla dupa sudare; alte examinari nedistructive se desfasoara dupa examinarea vizuala, fie in starea in care se afla dupa sudare sau daca este cazul, dupa efectuarea tratamentului termic final prevazut in pWPS (vezi anexa 1).
Probele se examineaza distructiv numai daca la examinarile nedistructive se obtin rezultate care se incadreaza in criteriile si nivelurile de acceptare al discontinuitatilor din referentialele specifice fiecarei metode de examinare.

Anexa 1

Examinarea vizuala se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care asista la realizarea ansamblului de proba, iar rezultatul acestei examinari este conditie de continuare a examinarilor distructive/nedistructive.
Se recomanda ca examinarile cu radiatii penetrante, examinarile cu ultrasunete, examinarile cu lichide penetrante si examinarile cu pulberi magnetice ale imbinarilor sudate sa se efectueze in conformitate cu prevederile standardelor specifice.
Examinarile distructive care se efectueaza conform fisei de aprobare a procedurii de sudare (WPQR) sunt urmatoarele:
- incercarea la tractiune;
- incercarea la indoire; 
- incercarea la incovoiere prin soc;
- incercarea tehnologica de rupere a imbinarilor sudate de colt;
- incercarea de duritate.
Examinarea macroscopica si microscopica trebuie sa includa toate zonele imbinarii sudate: materialul de baza (MB), zona influentata termic (ZIT) si materialul de adaos depus (MD).
In cazul in care proba sudata nu indeplineste una din conditiile cerute pentru examinarea vizuala (conform SR EN ISO 5817) sau pentru examinarile nedistructive, se sudeaza o proba suplimentara care se supune aceleiasi examinari. Daca nici proba suplimentara nu indeplineste conditiile respective, aprobarea procedurii de sudare se considera respinsa, impunandu-se un nou pWPS.
Daca la una din incercarile distructive, mentionate mai sus, se obtin rezultate necorespunzatoare, se admite repetarea incercarii/incercarilor pe un numar dublu de epruvete specifice acelui tip de incercare distructiva. Aceste epruvete suplimentare pot fi prelevate din acelasi ansamblu de proba sau din alt ansamblu de proba realizat suplimentar, care este sudat si examinat nedistructiv in conditii identice cu cele ale ansamblului de proba initial. in cazul in care si repetarea acestor incercari distructive pe un numar dublu de epruvete conduce la rezultare necorespunzatoare, aprobarea procedurii de sudare se considera respinsa, impunandu-se un nou pWPS.

B. Aprobarea procedurilor de sudare pentru polietilena de inalta densitate (PE - HD)
Aprobarea procedurilor de sudare se efectueaza pe probe sudate si este independenta de tipul instalatiei/echipamentului de sudare care a fost utilizat la realizarea ansamblului de proba.
Factorii determinanti la aprobarea procedurilor de sudare sunt variabilele esentiale si anume:
-procedeul de sudare;
-tipul imbinarii;
-materialele de baza;
-domenii de valabilitate;
-forma si dimensiunile probelor

Procedeele de sudare utilizate pentru polietilena de inalta densitate sunt urmatoarele:
- sudarea cu element incalzitor – SD;
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor suprapuse cu manson – SRM;
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor tip sa (derivatie) – SRS.
Aprobarea este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la realizarea ansamblului de proba.

Tipurile de imbinari sunt urmatoarele:
- imbinari cap la cap - BW;
- imbinari suprapuse cu manson - SW;
- imbinari tip sa (derivatie) – SS. 
Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru tipul de imbinare utilizat la realizarea ansamblului de proba.

Materialele de baza utilizate pentru polietilena de inalta densitate sunt urmatoarele:
- PE 80;
- PE 100;
Aprobarea procedurii de sudare efectuata cu un material de baza este valabila si pentru celalalt material de baza.
In cazul imbinarilor sudate intre doua materiale de baza cu caracteristici diferite, (PE80 cu PE100), se efectueaza o noua aprobare a procedurii de sudare.

Domeniile de valabilitate
Domeniile de valabilitate a dimensiunilor probei functie de procedeul de sudare sunt prezentate in tabelul nr. 1, in care:

Tabelul 1

dn – diametrul exterior nominal al tevii din care se realizeaza ansamblul de proba;
en – grosimea nominala a peretelui tevii;
SDR – raportul dimensional standard reprezinta raportul dintre dn = diametrul exterior nominal si en = grosimea nominala a peretelui tevii, calculate cu formula:
SDR = dn/en.

La tevile din polietilena de inalta densitate, rapoartele dimensionale standard (SDR) uzual intalnite sunt ≤ SDR 9; SDR 13,6; SDR 17; SDR 17,6; SDR 21; SDR 26; ≥ SDR 33.
Aprobarea procedurii de sudare efectuata cu SDR 11 sau SDR 17,6 este valabila pentru toate aprobarile efectuate cu ≤ SDR 17,6.
Daca aprobarea procedurii de sudare se efectueaza cu un SDR > 17,6 este (necuprins in tabelul nr.1) si pe un diametru (cuprins sau necuprins in tabelul nr.1) este valabila pentru toate SDR > 17,6 si in limitele de diametre prezentate in tabelul nr.1.

Metodele de verificare si criterii de acceptare
In cazul aprobarii unei proceduri de sudare pentru polietilena de inalta densitate (PE - HD) se executa urmatoarele verificari:
-examinarea vizuala;
-incercarea la tractiune transversala;
-incercarea la rupere tehnologica (proba de tractiune cu crestaturi);
-examinarea macroscopica;
-incercarea la rupere prin decoeziune.

Dosarul final pentru aprobarea procedurii de sudare se depune la ISCIR in dublu exemplar de catre persoana juridica.
Procedurile de sudare aprobate de ISCIR, au termen permanent de valabilitate.
Procedurile de sudare aprobate de ISCIR anterior datei intrarii in vigoare a prescriptiei tehnice PT CR7 - 2010, isi pastreaza valabilitatea.
Procedurile de sudare aprobate de organisme similare din statele membre ale Uniunii Europene, sunt recunoscute de ISCIR si pot fi folosite la lucrarile de sudare din domeniul ISCIR, in conditiile in care datele tehnice continute in fisa de aprobare a procedurii de sudare (WPQR) sunt in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT CR 7 – 2010.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video