Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7 - 2013 (I)

550 vizualizari
sudare fitinguri din polietilena de inalta densitate
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE-HD) (I)

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 759 bis din 06.12.2013, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7 – 2013 "Aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu, aliaje de aluminiu si polietilena de inalta densitate (PE-HD)". 
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr.1001 din 30.04.2013 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. 
Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu, ce urmeaza sa fie folosite la montarea, instalarea si repararea instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat supuse regimului de supraveghere si de verificare tehnica ISCIR.
De asemenea, prescriptia tehnica PT CR 7 – 2013 stabileste cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare a tevilor si a fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE-HD) ce urmeaza sa fie folosite la montarea si repararea sistemelor de conducte pentru transportul fluidelor.

Prescriptia tehnica PT CR 7 - 2013 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.485 din 8 iulie 2011; 
b) Hotararea Guvernului nr.1340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.37 din 22 ianuarierie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2009, privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania aprobata prin Legea nr.68/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 20 aprilie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
d) Prescriptia tehnica PT CR 7 – 2013 defineste procedura de sudare ca fiind succesiunea specificata de actiuni tehnologice care trebuie sa fie urmata in vederea executarii unei suduri.
Pentru aprobarea unei proceduri de sudare in care se utilizeaza materiale sau procedee de sudare neincluse in PT CR 7 – 2013, persoana juridica solicitanta intocmeste o instructiune tehnica specifica care se transmite la ISCIR pentru acceptare.

Instructiunea tehnica specifica trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date tehnice:
a) procedeul de sudare, detalii privind procedura de sudare, grupele si subgrupele materialelor de sudare utilizate, tipurile de imbinari, pozitiile de sudare, dimensiunile, precum si domeniul de valabilitate al procedurii de sudare propusa spre aprobare;
b) numarul, forma si dimensiunile probelor sudate ce trebuie sa fie executate, examinarile si incercarile la care acestea trebuie sa fie supuse, precum si criteriile de acceptare/respingere aplicabile.

Persoanele juridice care detin proceduri de sudare emise in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice care transpun directivele europene aplicabile in domeniu, pot solicita verificarea incadrarii in cerintele stabilite de prescriptia tehnica PT CR 7 – 2013.
In vederea aprobarii procedurilor de sudare, persoanele juridice trebuie sa aiba raporturi de munca cu sudori autorizati.
In situatia in care sudorii urmeaza sa fie autorizati concomitent cu realizarea etapelor de aprobare a unei proceduri de sudare, rezultatele obtinute in efectuarea examinarilor nedistructive si a incercarilor distructive sunt recunoscute ca valabile si pentru autorizarea sudorilor.

A. Aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor cap la cap, in "T ‘’ cu patrundere completa, tip racord si de colt.

La aprobarea procedurilor de sudare pentru otel pot fi utilizate urmatoarele procedee de sudare: 
1) 111 - sudare cu arc electric cu electrod invelit;
2) 114 - sudare cu arc electric cu sarma tubulara;
3) 121 - sudare sub strat de flux cu electrod – sarma;
4) 125 - sudare sub strat de flux cu sarma tubulara;
5) 131 - sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod fuzibil (sudare MIG);
6) 135 - sudare cu arc electric in mediu de gaz activ cu electrod fuzibil (sudare WIG);
7) 136 - sudare cu arc electric in mediu de gaz activ cu sarma tubulara;
8) 137 - sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu sarma tubulara;
9) 141 - sudare cu arc electric in mediu de gaz inert cu electrod de wolfram (sudare WIG);
10) 15 – sudare cu plasma;
11) 311 – sudare oxiacetilenica.
Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la realizarea ansamblului de proba.
In situatia in care se solicita aprobarea unei proceduri de sudare la care sunt utilizate mai multe procedee de sudare, aceasta este valabila numai pentru ordinea in care aceste proceduri sunt utilizate la realizarea ansamblului de proba, dar fiecare procedeu de sudare poate fi aprobat separat sau in combinatie cu alte procedee de sudare.
La aprobarea procedurilor de sudare tipul materialului de adaos trebuie sa fie similar cu tipul materialului de baza din otel.

La aprobarea unei proceduri de sudare pot fi admise si alte materiale de adaos daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:
- compozitia chimica sa fie echivalenta cu materialul de baza din otel;
- proprietatile mecanice sa fie echivalente cu materialul de baza din otel.
De asemenea trebuie precizat ca aprobarile procedurilor de sudare se acorda distinct pentru fiecare tip de invelis de electrod.
Prevederile prescriptiei tehnice PT CR 7 – 2013 se aplica la urmatoarele tipuri de imbinari sudate:
a) imbinari sudate cap la cap la table;
b) imbinari sudate cap la cap la tevi;
c) imbinari sudate in colt la table;
d) imbinari sudate in "T" cu patrundere completa;
e) imbinari sudate tip racord.

Pentru procedeele de sudare 111 si114, aprobarea procedurii de sudare este valabila atat pentru dimensiunile electrodului utilizat la sudarea probei cat si pentru alte dimensiuni ale electrozilor utilizati pentru fiecare trecere, cu exceptia radacinii sudurii cap la cap dintr-o singura parte, fara suport permanent la radacina, pentru care nu este permisa nici o modificare de dimensiune a diametrului electrodului.
In cazul procedeelor de sudare 121 si 125, aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru tipul de electrod – sarma sau tipul de sarma tubulara utilizat la realizarea ansamblului de proba.
Aprobarea unei proceduri de sudare desfasurata pe un ansamblu de proba realizat cu un tip de flux utilizat la sudarea probei, este valabila numai pentru acel tip de flux.
Pentru procedeele de sudare 131, 135, 136, 137 si 141, aprobarea procedurii de sudare desfasurata pe un ansamblu de proba realizat cu un anumit gaz de protectie si un anumit tip de electrod – sarma sau sarma tubulara, este valabila numai pentru acel tip de gaz de protectie si numai pentru tipul de electrod – sarma sau sarma tubulara, care au fost utilizate la sudarea probei.
Pentru procedeul de sudare 15 (sudare cu plasma), aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru tipul gazului plasmagen utilizat la realizarea ansamblului de proba.
Aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru tipul curentului electric (alternativ, continuu sau pulsatoriu) si polaritatea curentului utilizata la realizarea ansambului de proba.
Temperatura de preincalzire la sudare, indicata in specificatia procedurii de sudare preliminara (pWPS) si aplicata la realizarea ansamblului de proba, este considerata limita inferioara a domeniului de valabilitate a aprobarii procedurii de sudare.
Valoarea maxima a temperaturii intre straturi obtinuta in timpul sudarii ansamblului de proba, este considerata limita superioara domeniului de valabilitate a aprobarii procedurii de sudare.
In cazul aprobarii unei proceduri de sudare cu sau fara tratament termic dupa sudare prevazut in pWPS, nu este permisa eliminarea/adaugarea tratamentului termic dupa sudare, sau modificarea ulterioara a parametrilor regimului de tratament termic stabiliti in fisa de aprobare a procedurii de sudare (WPQR).
La realizarea ansamblului de proba participa si inspectorul de specialitate al ISCIR care la terminarea operatiilor de sudare examineaza vizual ansamblul de proba si intocmeste un proces-verbal de verificare tehnica.

Metode de verificare si criterii de acceptare
Examinarile nedistructive se efectueaza in laboratoare autorizate ISCIR iar incercarile distructive se efectueaza in laboratoare evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice in ficare domeniu de examinare conform prevederilor prescriptiei tehnice PT CR 6 -2013.
Probele se examineaza vizual in starea in care se afla dupa sudare; alte examinari nedistructive se desfasoara dupa examinarea vizuala, fie in starea in care se afla dupa sudare, fie, daca este cazul, dupa efectuarea tratamentului termic final prevazut in pWPS.
Probele se incearca distructiv numai daca la examinarile nedistructive se obtin rezultate care se incadreaza in criteriile si nivelurile de acceptare a discontinuitatilor din referentialele specifice fiecarei metode de examinare.
Examinarea vizuala se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care asista la realizarea ansamblului de proba, iar rezultatul acestei examinari este conditie de continuare a examinarilor nedistructive sau a incercarilor distructive care trebuiesc efectuate conform cerintelor prescriptiei tehnice PT CR 6 -2013
Examinarea vizuala a imbinarilor sudate se efectueaza conform cerintelor standardului european aplicabil, iar nivelurile de calitate si acceptare pentru imperfectiuni sa fie corespunzatoare nivel B.
Examinarile cu radiatii penetrante, examinarile cu ultrasunete, examinarile cu lichide penetrante si examinarile cu particole magnetice ale imbinarilor sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardelor europene aplicabile privind tehnica de examinare si nivelurile de acceptare corespunzatoare nivelului de calitate B.

In partea a doua a articolului, ce va apare in numarul urmator al revistei noastre, vom prezenta si cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor tip teava – placa tubulara, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE-HD). 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video