Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 7 - 2013 (II)

557 vizualizari
sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PE-HD) (II)

In prima parte a acestui articol, am prezentat cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor cap la cap, in "T" cu patrundere completa, tip racord si de colt.
In aceasta a doua parte a articolului vom prezenta cerintele tehnice pentru aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor tip teava – placa tubulara, aluminiu si aliaje de aluminiu, precum si a tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PEHD), conform prescriptiei tehnice PT CR 7-2013.

B. Aprobarea procedurilor de sudare pentru otel in cazul imbinarilor tip teava – placa tubulara
Aprobarea procedurilor de sudare se efectueaza pe probe sudate si este independenta de tipul instalatiei sau echipamentului de sudare care a fost intrebuintat la realizarea ansamblului de proba din care au fost prelevate aceste probe.
La aprobarea procedurilor de sudare varabilele esentiale de sudare sunt factori determinanti. Orice schimbare a varabilelor esentiale, in afara limitelor de valabilitate admise, necesita o noua aprobare a procedurii de sudare respective.
Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la verificarea procedurii de sudare.
In cazul verificarii unei proceduri de sudare la care sunt utilizate procedee de sudare multiple, aprobarea procedurii de sudare este valabila numai in ordinea procedeelor utilizate la sudarea probei.
Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru grupa sau subgrupa materialelor de baza din otel din care a fost realizat ansamblul de proba.

Materialul de baza pentru placa tubulara poate fi un material omogen sau un material placat obtinut prin orice procedeu tehnologic, inclusiv cel prin care placarea este realizata prin depuneri de sudura.
Daca sudura se realizeaza intre teava si zona materialului placat, acesta este considerat drept material de baza. 


Principalele tipuri de imbinari teva – placa tubulara sunt urmatoarele:
a) referitor la teava:
- imbinari sudate teava – placa tubulara realizate cu topirea capatului tevii;
- imbinari sudate teava – placa tubulara realizate fara topirea capatului tevii.
b) referitor la placa tubulara:
- imbinari sudate teava – placa tubulara cu rost prelucrat (la placa tubulara);
- imbinari sudate teava – placa tubulara fara rost prelucrat (la placa tubulara).
c) referitor la materialul de adaos:
- imbinari teava – placa tubulara sudate cu material de adaos;
- imbinari teava – placa tubulara sudate fara material de adaos;
- imbinari teava – placa tubulara sudate cu:
1) un strat fara material de adaos;
2) unul sau mai multe straturi cu material de adaos.
d) referitor la numarul de treceri efectuate pentru realizarea imbinarii sudate:
- imbinari sudate teava – placa tubulara executate dintr – o singura trecere;
- imbinari sudate teava – placa tubulara executate din mai multe treceri.

Aprobarea procedurii de sudare se efectueaza pentru fiecare tip de imbinare teava – placa tubulara.
Orice modificare legata de geometria si pregatirea suprafetelor pentru sudare (prelucrare mecanica sau termica, forma sanfren), care poate influenta tehnologia de sudare si calitatea imbinarii sudate, necesita o noua aprobare a procedurii de sudare.
Aprobarea unei proceduri de sudare la care ansamblul de proba are imbinarile sudate dintr-o singura trecere nu include aprobarea procedurilor cu imbinarile sudate executate din mai multe treceri si invers, aprobarea unei proceduri cu imbinari sudate executate din mai multe treceri nu include aprobarea procedurilor cu imbinari sudate executate dintr-o singura trecere.

Pentru imbinarile sudate tip teava – placa tubulara, realizate dintr-o singura trecere, modificarea materialului de adaos (electrod, vergea sau sarma de sudare, chiar daca nu au fost modificate variabilele esentiale), impune o noua aprobare a procedurii de sudare.
In cazul imbinarilor sudate tip teava – placa tubulara, realizate din mai multe treceri, se accepta doar modificarea diametrului materialului de adaos pentru fiecare trecere, cu exceptia primei treceri pentru care nu este permisa modificarea de dimensiune.
Aprobarea procedurii de sudare se face pe un ansamblu de proba care respecta toate conditiile referitoare la variabilele esentiale, precum si pozitionarea tevilor in gaurile placii tubulare.

Pentru imbinarile sudate tip teava in placa tubulara cu tevi, care au diametrul d < 40 mm amplasate in triunghi, ansamblul de proba pentru incercari se executa cu minimum 10 tevi.
In cazul imbinarilor sudate tip teava in placa tubulara cu tevi, care au diametrul d ≥ 40 mm amplasate in triunghi, ansamblul de proba pentru incercari se executa cu minim 7 tevi.
Pentru imbinarile sudate tip teava in placa tubulara cu tevi, care au diametrul d< 40 mm amplasate in patrat, ansamblul de proba pentru incercari se executa cu minimum 12 tevi. 
In cazul imbinarilor sudate tip teava in placa tubulara cu tevi, care au diametrul d ≥ 40 mm amplasate in patrat, ansamblul de proba pentru incercari se executa cu minim 9 tevi.

Aprobarea procedurii de sudare a unei imbinari sudate tip teava in placa tubulara efectuata pe un ansamblu de proba avand distributia tevilor in triunghi include si aprobarea procedurii de sudare pentru ansamblurile de proba avand distributia tevilor in patrat, si invers.
La terminarea operatiilor de sudare impuse de realizarea ansamblului de proba, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR examineaza vizual ansamblul de proba si intocmeste un proces - verbal de verificare tehnica in care indica, in cazul in care autorizarea sudorilor se desfasoara concomitent cu aprobarea procedurii de sudare, rezultatele obtinute de candidati la proba teoretica, precum si rezultatele examinarii vizuale in raport cu referentialele utilizate si dispune, dupa caz continuarea examinarilor nedistructive sau incercarilor distructive.

Metode de verificare si criterii de acceptare
Examinarile nedistructive se efectueaza in laboratoare autorizate ISCIR, cu personal autorizat ISCIR, iar incercarile distructive se efectueaza in laboratoare evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice in fiecare domeniu de examinare, in conformitate cu prescriptia tehnica PT CR 6 - 2013.

Probele se examineaza vizual in starea in care se afla dupa sudare; alte examinari nedistructive se desfasoara dupa examinarea vizuala, fie in starea in care se afla dupa sudare, fie, daca este cazul, dupa efectuarea tratamentului termic final prevazut in pWPS.
Probele se incearca distructiv numai daca la examinarile nedistructive se obtin rezultate care se incadreaza in criteriile si nivelurile de acceptare a discontinuitatilor din referentialele specifice fiecarei metode de examinare.

Examinarea vizuala se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care asista la realizarea ansamblului de proba, iar rezultatul acestei examinari este conditie de continuare a examinarilor.
Examinarea vizuala a imbinarilor sudate se efectueaza conform cerintelor standardului european aplicabil, iar nivelurile de calitate si acceptare pentru imperfectiuni sa fie corespunzatoare nivel B.
Examinarile cu radiatii penetrante, examinarile cu ultrasunete, examinarile cu lichide penetrante si examinarile cu particole magnetice ale imbinarilor sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardelor europene aplicabile privind tehnica de examinare si nivelurile de acceptare corespunzatoare nivelului de calitate B.


C. Aprobarea procedurilor de sudare pentru aluminiu si aliaje de aluminiu
Variabilele esentiale de sudare sunt factori determinanti la aprobarea procedurilor de sudare.
Orice schimbare a varabilelor esentiale, in afara limitelor de valabilitate admise, necesita o noua aprobare a procedurii de sudare.
Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la confectionarea ansamblului de proba.
Aprobarea procedurilor de sudare se efectueaza pe probe sudate si este independenta de tipul instalatiei sau echipamentului de sudare care a fost intrebuintat la realizarea ansamblului de proba. 
In cazul verificarii unei proceduri de sudare la care sunt utilizate procedee de sudare multiple, aprobarea procedurii de sudare este valabila numai pentru ordinea in care acestea au fost utilizate la sudarea ansamblului de proba, dar fiecare procedeu de sudare poate fi aprobat separat sau in combinatie cu alte procedee de sudare.

D. Aprobarea procedurilor de sudare pentru polietilena de inalta densitate (PEHD)
La aprobarea procedurilor de sudare pentru polietlena de inalta densitate se folosesc urmatoarele procedee de sudare:
- sudarea cu element incalzitor drept - SD;
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor suprapuse cu manson – SRM;
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor tip sa (derivatie) – SRS;

Aprobarea este valabila numai pentru procedeul de sudare utilizat la realizarea ansamblului de proba.
Variabilele esentiale de sudare sunt factori determinanti la aprobarea procedurilor de sudare.
Orice schimbare a varabilelor esentiale, in afara limitelor de valabilitate admise, necesita o noua aprobare a procedurii de sudare.
Aprobarea procedurilor de sudare se efectueaza pe probe sudate si este independenta de tipul instalatiei sau echipamentului de sudare care a fost intrebuintat la realizarea ansamblului de proba.

La aprobarea procedurilor de sudare pentru polietilena de inalta densitate se folosesc urmatoarele tipuri de imbinari:
- BW – imbinare cap la cap;
- SW - imbinare suprapusa cu manson;
- SS - imbinare tip sa (derivatie);

Aprobarea unei proceduri de sudare este valabila numai pentru tipul de imbinare utilizat la realizarea ansamblului de proba.
La aprobarea procedurilor de sudare pentru polietilena de inalta densitate se folosesc urmatoarele tipuri de materiale de baza:
- PE 80;
- PE 100.

Aprobarea procedurii de sudare efectuata cu un material de baza este valabila si pentru celalalt material de baza.
In cazul imbinarilor sudate intre doua materiale cu caracteristici diferite, (PE80 cu PE 100), se efectueaza o noua aprobare a procedurii de sudare. 
La tevile din polietilena de inalta densitate, rapoartele dimensionale standard (SDR) cel mai des utilizate sunt ≤ SDR 9; SDR 11; SDR 13,6; SDR 17; SDR 17,6; SDR 21; SDR 26 si SDR 33.
Aprobarea procedurii de sudare efectuata cu SDR 11 sau SDR 17,6 este valabila pentru toate imbinarile efectuate cu materiale avand SDR ≤ 17,6. Daca aprobarea procedurii de sudare se efectueaza cu un SDR > 17,6, atunci aprobarea procedurii de sudare este valabila pentru toate SDR > 17,6.

Nota: Procedurile de sudare aprobate de ISCIR, anterior datei intrarii in vigoare a prescriptiei tehnice PT CR 7 – 2013, isi pastreaza valabilitatea in conditiile in care specificatiile procedurilor de sudare (WPS) extrase din fisa de aprobare a procedurii de sudare (WPQR) respecta incadrarea in domeniile de valabilitate din prescriptia tehnica PT CR 7 – 2013.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video